Belgische fiscus: privébelegger cryptomunten krijgt 33% belasting voor zijn kiezen

De belastingdienst in België wil beleggers in cryptomunten een belasting van 33% opleggen. Het gaat om winst die niet-professionele handelaars maken met de verkoop van cryptomunten zoals de bitcoin. De Federale Overheidsdienst Financiën ziet het gezien het speculatieve karakter van de handel, als ‘diverse inkomsten’. Volgens de krant de Standaard heeft de fiscus drie dossiers in onderzoek. De Belgen staan in contact met de Finse belastingdienst die informatie doorspeelden over Belgen die op een Finse cryptoruilbeurs actief zijn.

Belegger cryptomunten

De belasting van 33% heeft betrekking op de winst uit beleggingen in cryptomunten en geldt dus ook voor privébeleggers. Deze winst moet een Belgische burger aangeven onder ‘diverse inkomsten’, een regel al eind vorig jaar werd ingevoerd. Handhaving is op dit moment niet gemakkelijk, omdat er veel gehandeld wordt op buitenlandse handelsplatformen buiten Europa. De fiscus is daarom van plan om ruilbeurzen direct te gaan benaderen over klanteninformatie.
Eerder werd marktleider Coinbase verplicht om informatie van 13.000 klanten door te spelen aan de Amerikaanse belastingdienst IRS.

Lees ook: handelsplatform Coinbase moet identiteit gebruikers delen met de belastingdienst >>

Woordvoerder Francis Adyns van de FOD Financiën tegenover De Standaard: “Er zal worden onderzocht of een soortgelijke vraag als die van de IRS kan worden gesteld. Maar er zijn verschillende andere websites die handelen in bitcoins en tal van andere cryptomunten. Elke gekende website in dit domein mag rekenen op onze uitgesproken aandacht.”

Men wil niet prijsgeven wat de fiscus getriggerd heeft om deze onderzoeken te gaan uitvoeren. Grote vraag is of de maatregel in België geldt voor álle beleggers in cryptomunten of voor de daghandelaren in cryptomunten. Ook in Nederland vallen de inkomsten van daghandelaren onder het kopje ‘inkomsten uit onderneming’ en wordt de fiscale winst belast in box 1.

Btw-vrij

In Europa, dus ook in Nederland, hoeft er geen btw afgetikt te worden voor de inkoop of verkoop van cryptomunten. Het Europese Hof van Justitie heeft namelijk bepaald dat de bitcoin en andere cryptomunten geen ander doel dienen dan het verrichten van betalingen.

Vermogen in box 3

Het bezit van cryptomunten wordt in Nederland in eerste instantie gezien als vermogen. Vermogen moet worden opgegeven in box 3. De peildatum van de waarde van de cryptomunten is 1 januari van het jaar waarvan je aangifte doet. Enkele regels:

  • Een deel van je vermogen is vrijgesteld van belasting, het zogenaamde heffingsvrije vermogen
  • Zonder toeslagpartner is dat 25.000 euro en mét toeslagpartner is het heffingsvrije vermogen 50.000 euro.
  • Over het vermogen tot en met 75.000 euro betaalde je in 2017 0,86% vermogensbelasting.
  • Tussen 75.000 euro en 975.000 euro betaal je 1,38% belasting. Boven 975.000 euro betaal je 1,67% belasting.
  • (Studie) schulden worden van je vermogen afgetrokken met een kleine correctie (drempel schulden)

Een voorbeeld van de site van de Belastingdienst:

Cryptomunten als inkomstenbron: Box 1

Mensen die beroepsmatig in cryptomunten, halen hun inkomsten uit de handel met cryptomunten. Die inkomsten worden belast in box 1. Vraag is waar de fiscus de knip legt tussen “normaal vermogensbeheer” (box 3) en inkomsten uit onderneming (box 1).

De Hoge Raad in Nederland oordeelde dat de interpretatie van het Europese Hof van Justitie juist is:
“Het Hof heeft geoordeeld dat het handelen in opties voor belanghebbende geen bron van inkomen opleverde. Het Hof heeft daartoe overwogen dat belanghebbende niet aannemelijk heeft gemaakt dat hij met de handel voor eigen rekening en risico in (kortlopende) opties een meer dan louter speculatief uitzicht op het behalen van voordeel had. Dit zou anders zijn als belanghebbende met zijn deskundigheid, ervaring en relaties het koersverloop van de door hem gekochte (kortlopende) opties kan beïnvloeden, (…).”

Om te bepalen of er sprake is van inkomsten uit onderneming enerzijds of vermogen anderzijds, wordt er gekeken naar een groot aantal factoren. De Belastingdienst vindt het belangrijk of iemand is ingeschreven bij Kamer van Koophandel, of er kosten voor de cryptohandel van voorbelasting zijn afgetrokken etc. Het is vooraf niet altijd goed te zeggen of er nu sprake is van vermogen of van inkomsten.

Bronnen: De Standaard / Jonkers & Van Gemert Advocaten

Inschrijven nieuwsbriefMis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!