
El Salvador heeft sinds december 2024 géén nieuwe Bitcoin (BTC) aangekocht. Dat blijkt uit een officieel rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), waarin het land zijn fiscale beleid en Bitcoin-strategie toelicht als onderdeel van een lopend hulpprogramma ter waarde van 1,4 miljard dollar.
De onthulling staat haaks op eerdere uitspraken van president Nayib Bukele en het Salvadoraanse Bitcoin Office, die herhaaldelijk beweerden dat de overheid dagelijks BTC toevoegt aan haar reserves.
Het IMF vindt het doorgaans geen goed idee om een uitgebreide bitcoinstrategie op te zetten.
El Salvador wijzigt koers sinds IMF-deal
In de bij het rapport gevoegde Letter of Intent, ondertekend door centrale bankpresident Douglas Pablo Rodríguez Fuentes en minister van Financiën Jerson Rogelio Posada Molina, stelt El Salvador expliciet:
“In lijn met de afspraken in het programma blijft de hoeveelheid Bitcoins in publieke handen ongewijzigd. We nemen stappen om fiscale risico’s te beperken door de rol van de overheid in de Chivo-wallet terug te dringen en het Bitcoin-project te herstructureren.”
Volgens het IMF betekent dit dat El Salvador zijn toezeggingen nakomt door geen extra BTC aan te kopen met publiek geld. Daarbij meldt het fonds dat de Chivo-wallet van de overheid geen aanpassingen maakt aan zijn reserves op basis van klantstortingen, wat leidde tot “kleine discrepanties” die foutief suggereerden dat het land BTC aan het stapelen was.
Publieke uitspraken vs. beleidsrealiteit
Opmerkelijk is dat president Bukele begin maart nog publiekelijk stelde dat het dagelijks kopen van Bitcoin zou doorgaan, ondanks waarschuwingen van het IMF. In een X-post op 4 maart schreef hij:
“Nee, het stopt niet. Als we niet zijn gestopt toen de wereld ons buitensloot en de meeste bitcoiners ons verlieten, waarom zouden we nu stoppen?”
Deze reactie volgde op een formeel verzoek van het IMF om de BTC-aankopen te staken in overeenstemming met de voorwaarden van het hulpprogramma. De discrepantie tussen de officiële communicatie met het IMF en de publieke uitingen van de regering Bukele heeft binnen de cryptogemeenschap tot verwarring geleid.
Bitcoinwet aangepast, publieke rol teruggeschroefd
In januari 2025 paste het Salvadoraanse parlement de Bitcoinwet aan. Het accepteren van BTC als wettig betaalmiddel werd vrijwillig, waarmee het verplichte karakter van de oorspronkelijke wet uit 2021 kwam te vervallen. Sindsdien probeert het land, in overleg met het IMF, zijn macro-economische stabiliteit te versterken, schulden te verlagen en transparantie te verhogen.
Het IMF bevestigt in het rapport dat El Salvador momenteel “voorligt op schema” bij het behalen van begrotingsdoelen en hervormingsmijlpalen, waaronder de herstructurering van de Bitcoin-strategie. Toch houdt het fonds de vinger aan de pols en verzoekt het om blijvende monitoring van onder andere Bitcoin-reserves, bankliquiditeit en externe schulden.

Bitcoin Office zwijgt vooralsnog
Verschillende media melden dat ondanks meerdere pogingen om een reactie te krijgen van zowel het Bitcoin Office van El Salvador als de nationale toezichthouder op digitale activa, zonder resultaat bleven. Daarmee blijven officiële verklaringen over het verschil tussen beleid en publieke communicatie voorlopig uit.
De onthulling van het IMF-rapport heeft wereldwijd aandacht getrokken. El Salvador was in 2021 het eerste land ter wereld dat Bitcoin invoerde als wettig betaalmiddel. De recente bevestiging dat de overheid sindsdien gestopt is met aankopen, werpt nieuw licht op de werkelijke rol van BTC in de nationale financiële strategie.
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
- Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
- Vroege toegang tot nieuwe projecten
- Hoge staking belongingen
- Lage transactiekosten
