Broodje HODL#7: bitcoin binnen 24 uur van 7.400 dollar naar 8.600 dollar, koersen cryptovaluta weer op stoom na uitspraken Financial Stability Board

De bitcoin en de cryptovalutamarkt zitten weer fors in de lift. Dat komt door het bericht uit de G20-top uit Argentinië dat cryptovaluta niet verboden gaan worden, maar worden gereguleerd. Beetje oude wijn in nieuwe zakken, maar de markt veert stevig op.

Geen verbod, wel regulering

Wijn in oude zakken, omdat de boodschap vanuit overheden vrijwel continu hetzelfde is: geen verbod, wel regulatie en die regulatie komt eraan. Eind februari gaf de Europese Unie hoe het cryptovaluta beoordeelt. Een van de hoogste financiële amb tenaren uit Europa, Valdis Dombrovskis van het financiële adviesorgaan Financial Stability Board, zei tegen persbureau Reuters: “Regulatie op Europees niveau is nodig, zodra een internationaal raamwerk van regels ontbreekt.”

Landen als Duitsland, Frankrijk en recent Engeland wijzen op de risico’s van handel in cryptovaluta, maar geven ook aan deze niet te willen verbieden. Ook minister Wopke Hoekstra (CDA) van Financiën gaf in een Kamerbrief aan strengere regels te willen. Over een verbod werd niet gesproken, zoals sommige media wél beweerden.
Een van de eisen van de CDA-minister: Nederland wil dat beleggers zich op ruilbeurzen netjes volgens de Know-your-customer-procedure (KYC) registeren en dat anonieme accounts niet meer voorkomen.

Blauwe knikkers

De markt zelf wil daar graag aan meewerken en juicht regulatie ook toe. In een interview met Bitcoin Magazine Benelux zegt Mieke de Haas van de Verenigde Bitboinbedrijven Nederland: “Door nieuwe Europese regelgeving kunnen bitcoinbedrijven in 2018 ongebruikelijke transacties gaan melden bij de FIU (Financial Intelligence Unit). Met de nieuwe Europese richtlijn zullen exchanges en walletproviders aan strengere eisen moeten voldoen – zoals verdergaande identificatie van de klanten en anti-witwasrichtlijnen – maar op zich doen de aangesloten bedrijven dat al. Een krachtig instrument om de herkomst van bitcoins te bepalen is de analyse van transacties in de bitcoinblockchain.”

Zoals een jonge bitcoinmiljonair vandaag tegen me zei: “Hoezo kun je frauderen met bitcoin. Elke ruilbeurs weet wie welke transacties maakt. Alle blauwe knikkers gaan in een blauwe pot en de ruilbeurs weet van wie welke blauwe knikker is.”
Hij was vrij ‘bullish’ op de bitcoin en verwacht een koersniveau van 14.000 dollar in de maanden juni/juli.

FUD

Voorafgaand aan de G20 zakten de koersen van de cryptovaluta fors in, vanwege FUD. De koers bitcoin is de afgelopen maand met 23% gedaald; ethereum met maar liefst 42%. Een kleine ramp voor Initial Coin Offerings die hun opgehaalde kapitaal (doorgaans in ethereum) snel zagen verdampen mits ze deze nog niet in fiat geld geclaimd hadden. ICO’s zijn erg terughoudend om in een ‘bearish’ markt hun product te lanceren, angstig om te weinig kapitaal op te halen door FUD in de markt.

Bitcoin en G20

Sinds afgelopen zondagmiddag zit de bitcoin weer in de lift en sinds maandagmiddag trekt de opwaartse lijn positief door. Bitcoin stond op zondagmiddag rond 17.00 uur op 7.400 dollar en staat op moment van schrijven op 8.600 dollar.
De reden waarom de dagkoers weer omslaat in groen zijn de positieve uitspraken van Mark Carney van de Financial Stability Board én governeur van de Bank of England.
Carney stelde klip en klaar in een brief aan de G20-leiders: “Onze eerste bevinding is dat cryptovaluta geen risico vormt voor de internationale, financiële stabiliteit op dit moment.”
FSB heeft een belangrijke adviserende functie richting de internationale G20-top, de verwachting is dat de eerdere communicatielijn wordt doorgetrokken: geen verbod op cryptovaluta, wél regulering.

De grote vraag is natuurlijk hoe deze regels eruit gaan zien. Europa komt eind 2018/begin 2019 met een nieuw raamwerk voor cryptovaluta, zolang er internationaal gezien niets gebeurt. 2018 wordt een belangrijk jaar voor de markt om zich te bewijzen. Iedereen, van particuliere belegger tot de leiders op de G20, is gebaat bij stabiele, gestage groei van deze supermooie markt. Never a dull moment in crypto!

Meer marktupdates lezen?

Inschrijven nieuwsbriefDisclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!