Voormalig CEO Visa Verenigd Koninkrijk en Ierland aan de slag bij cryptostartup

De voormalige CEO van Visa Verenigd Koninkrijk en Ierland heeft zich verbonden aan een startup in cryptovaluta’s. Marc O’Brien leidde Visa UK & Ireland van 2008 tot 2014 en start nu als CEO bij Crypterium.

Crypterium

Deze startup werd vorig jaar in Estland opgericht en haalde eind vorig jaar 52 miljoen dollar op via een initial coin offering (ICO). De startup wil het betalen met cryptovaluta’s in alledaagse situaties in stroomversnelling brengen, waardoor het makkelijker zou moeten worden om bijvoorbeeld een kop koffie met crypto’s als ethereum of bitcoin te betalen.

Het hoopt samen te kunnen werken met Mastercard of Visa zodat de eerste producten dit najaar gelanceerd kunnen worden, aldus Business Insider.

O’Brien: “The idea is that cryptocurrency is actually quite difficult today to use as an everyday method of payment. If you were to go to an exchange with your bitcoin or your ether it would probably take you 3 to 7 days to get that money paid out into a normal bank account. What Crypterium will do is make that whole process seamless and give an opportunity for a consumer to actually use their cryptocurrency to pay for everyday items”

Visa

Twee maanden geleden bekritiseerde de financieel directeur van Visa, Vasant Prabhu, crypto nog voor het mogelijk maken van criminele activiteiten.

“It’s very hard to get dirty money through a banking system. Cryptocurrency is phenomenal for all that stuff . . . Every crook and every dirty politician in the world, I bet, is in cryptocurrency”

Maar om te zeggen dat “dirty money” moeilijk door het huidige bankensysteem te krijgen is, is pertinent onjuist en moeilijk na te gaan. Eenieder die dat als argument gebruikt lijkt niet te begrijpen dat voordat cryptovaluta’s ontstonden er al op grote schaal werd witgewassen. Een proces dat telkens mede door het bankensysteem mogelijk werd en wordt gemaakt.

Er zijn daarnaast geen harde cijfers beschikbaar hoeveel geld er wit wordt gewassen in de reguliere bankensector noch de cryptosector, maar gekeken naar de totale omvang van beide mag er van uit worden gegaan dat dit voor het reguliere bankensysteem nog vele malen meer is dan bij de in vergelijking bijzonder kleine cryptomarkt.

En als laatste: Gesproken over “dirty money”, uit een studie uit 2009 bleek dat 90 procent van de Amerikaanse dollarbiljetten sporen van cocaïne bevat. Daar kwam geen bitcoin aan te pas. Wellicht begrijpt Prabhu nu, na de beslissing van O’Brien om in crypto te gaan, dat er meer aan de hand is.

Bronnen: Financial Times, Business Insider, CNN

Foto: Flickr / frankieleon

Inschrijven nieuwsbriefDisclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!