Nieuwsberichten » Regulatie » Central Bank Digital Currencies kunnen cryptomarkten hervormen

Central Bank Digital Currencies kunnen cryptomarkten hervormen

Volgens een studie van de commissie van het Europees Parlement zouden de cryptomarkten in de toekomst kunnen worden hervormd door een digitale munt van een centrale bank, de zogeheten central bank digital currency (CBDC).

Centraal en decentraal

Het rapport gaf te kennen dat een centrale digitale munt de “remedie” zou kunnen zijn die de crypto industrie nodig heeft om het gebrek aan concurrentie in de sector te compenseren.

Gecentraliseerde digitale valuta’s mogen een controversieel onderwerp in de cryptomarkt heten, gezien de voorkeur van de markt voor gedecentraliseerde toepassingen.

De studie was in opdracht van de European Parliament Committee on Economic and Monetary Affairs (ECON) en werd afgelopen vrijdag vrijgegeven. Daarin werd gesteld:

“The arrival of permissioned cryptocurrencies promoted by banks, even by central banks, will reshape the current competition level in the cryptocurrency market, broadening the number of competitors”

Vervolgens werd gesproken over de rol van grote cryptocurrencies zoals bitcoin en werd beargumenteerd dat technologische en operationele paradigma’s een bron van ontwrichting zijn voor de gehele sector, inclusief monetair beleid en de financiële stabiliteit.

Concurrentie

In het verslag is te lezen dat men van mening is dat particuliere digitale (crypto)valuta’s afzonderlijk worden gedefinieerd van digitale valuta’s uitgegeven door centrale banken (CBDC’s). In het rapport wordt ervan uitgegaan dat CBDC’s verschillend zijn omdat zij worden gedefinieerd op conventionele bilaterale regelingen met een vertrouwde centrale partij.

“A potential inadequacy of traditional competition policy to address competition issues in the cryptocurrency markets can be found, suggesting direct public participation through a central-bank digital currency as a remedy”

Met andere woorden: een gecentraliseerde digitale munt die wordt beheerd door een grote financiële instelling zou meer vertrouwen wekken dan een private-cryptocurrency. Maar hoewel een centrale partij vertrouwen voor bijvoorbeeld investeerders zou kunnen vergroten, zou ook kunnen worden gesteld dat grote kartels die de crypto-industrie centraliseren, in feite de concurrentie zou verminderen.

Twee werelden

Hoe dan ook speelt de EU een belangrijke rol bij het reguleren van de crypto-industrie en heeft het medio juli het startsein gegeven aangaande nieuwe richtlijnen om strengere transparantieregels voor digitale valuta’s vast te stellen.

Daarbij lijkt een gecentraliseerde munt, beheerd door enkele grote financiële instellingen, in de maak. De reden voor de opkomst van de cryptomarkten was echter dat ze een alternatief boden voor het gecentraliseerde monetaire systeem. In hoeverre de twee werelden samen kunnen komen valt nog te bezien.

Bron: Fin Extra

Foto: Flickr / Eoghan OLionnain

Inschrijven nieuwsbrief 

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op FacebookTwitter of Telegram.

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Minister: ‘Voorlopig geen verbod van bitcoin (BTC) in India’

Wessel Simons

IMF: traditioneel geld mogelijk vervangen door CBDC’s en stablecoins

Job Nijsen

Facebook ‘gegrild’ tijdens hoorzitting Senaat over Libra cryptomunt

Wessel Simons

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder