Centrale bank van India na verbod nu zelf in de crypto

Hoewel de centrale bank van India, de Reserve Bank of India (RBI), er niet teveel ruchtbaarheid aan wil geven blijkt het achter de schermen wel degelijk bezig te zijn met crypto en cryptovaluta.

Het heeft een divisie gecreëerd, ontworpen voor het onderzoeken en reguleren van opkomende technologieën, waaronder blockchain en cryptocurrencies.

Begin is gemaakt

De nieuwe cryptodivisie van de RBI is ongeveer een maand geleden van start gegaan. Het zou niet alleen kunnen worden belast met het geven van richtlijnen, maar ook met het toezicht op ontwrichtende technologieën als cryptovaluta.

Een niet geïdentificeerde bron gaf aan: “As a regulator, the RBI also has to explore new emerging areas to check what can be adopted and what cannot. A central bank has to be on top to create regulations. This new unit is on an experimental basis and will evolve as time passes”

Verbod

Toch zeker dubbel te noemen, gezien het feit dat de RBI ongeveer vier maanden geleden alle financiële instellingen verboden heeft om zaken te doen met welk bedrijf dan ook dat iets met cryptovaluta van doen heeft.

Dat besluit had een bijzonder groot negatief effect op een flink aantal beurzen en leidde tot een verhitte en voortdurende strijd tussen de Indiase cryptobeurzen en de RBI.

Afgelopen juli heeft het Indiase Hooggerechtshof daarom verklaard dat er regelgeving nodig zal zijn om crypto en blockchain de ruimte te geven om tot bloei te kunnen komen. Het zou kunnen zijn dat de centrale bank daarom heeft besloten een eigen divisie op te zetten.

Digitale roepie

De RBI blijkt nu toch van mening dat het zou kunnen leiden tot de digitalisering van de Indiase roepie. Dat idee werd voor het eerst begin vorig jaar voorgesteld, met plannen om het de Lakshmi-munt te noemen – naar de hindoe-godin van de rijkdom. Maar de volatiliteit en onzekerheid omtrent regelgeving blokkeerden elke vooruitgang. Tot nu toe.

De centrale bank zou namelijk nu zelfs bezig zijn met de ontwikkeling van een eigen blockchainplatform. Dat platform zou verschillende toepassingen voor commerciële banken ondersteunen, nadat de RBI had vastgesteld dat de blockchain uiterst gunstig uit zou kunnen pakken voor de financiële sector.

Bron: Economic Times

Foto: Flickr / Barney Moss

Inschrijven nieuwsbriefDisclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!