IBM en Maersk timmeren hard aan de weg met blockchainproject TradeLens

In een vervolg op hun aankondiging in januari, kondigden het Deense transportbedrijf AP Moller -Maersk en IBM de oprichting van TradeLens aan. Een gezamenlijk ontwikkelde blockchain voor de wereldwijde supply chain.

TradeLens

TradeLens is het resultaat van een samenwerkingsovereenkomst tussen Maersk en IBM om een blockchainoplossing te bieden voor de wereldwijde supply chain.

Als onderdeel van het TradeLens early adopter-programma, hebben IBM en Maersk aangekondigd dat 94 organisaties actief betrokken zijn of hebben ingestemd om deel te nemen aan het open source TradeLens-platform.

Het TradeLens-ecosysteem omvat op het moment al meer dan 20 haven- en terminaloperators over de hele wereld. Ook de haven van Rotterdam en de Nederlandse douane zijn deelnemers.

Early adopters

De samenwerking werd eerder dit jaar aangekondigd. General Motors, Procter & Gamble, Agility Logistics, de douaneautoriteiten van Singapore en Peru, APM Terminals en PSA International werden toen als eerste deelnemers genoemd.

Het open platform draait op de IBM Cloud en wordt aangedreven door de Hyperledger blockchain. Verzendingen kunnen daarmee vanaf het vertrekpunt tot de eindbestemming worden gevolgd. De bijhorende documenten worden in TradeLens bewaard en via smart contracts gedeeld met relevante partijen.

Een applicatielaag bovenop de blockchain biedt de mogelijkheid voor zowel TradeLens als derde partijen om nieuwe diensten te ontwikkelen en aan te bieden in een open marktplaats. Vanaf eind dit jaar zal het platform volledig commercieel beschikbaar moeten zijn.

Succesvolle oplossing

De wereldhandel kan en moet efficiënter en veiliger, zo zijn de bedrijven van mening. Tijdens experimenten met het nieuwe platform kon de tijd die nodig was voor het verschepen van verpakkingsmaterialen met liefst veertig procent worden ingekort, wat duizenden dollars aan kosten scheelde.

Het platform verzamelt real time kritische data over elk transport. Zo wordt het bijvoorbeeld makkelijker om een locatie van een container te bepalen. Het TradeLens-platform kan een operationele taak een stuk efficiënter en daarmee goedkoper maken. Zo zou het lokaliseren van zo’n container, die normaal tien stappen en vijf verschillende mensen vereist, gereduceerd kunnen worden tot één stap en één persoon.

Bronnen: IBM, PR Newswire, Coindesk

Foto: Flickr / IBM España

Inschrijven nieuwsbriefDisclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!