Nieuwsberichten » Bitcoin » Bank for International Settlements (BIS) komt met positief bitcoin-rapport

Bank for International Settlements (BIS) komt met positief bitcoin-rapport

Uit nieuw onderzoek van de Bank for International Settlements (BIS), ook wel de centrale bank der centrale banken, blijkt dat ondanks het populaire idee dat cryptovaluta’s over het algemeen buiten het bereik van nationale regelgevers opereren, regelgeving een enorme impact heeft op de cryptomarkten. Dat biedt volgens de BIS perspectief.

Bank for International Settlements

De BIS betreft een organisatie dat eigendom is van 60 centrale banken uit landen die samen 95 procent van het mondiale BBP vertegenwoordigen. De eindconclusie is dat regelgeving middels nationale regulering mogelijk is, wat zowel positief te noemen is voor regelgevende instantanties, overheden, consumenten als voor mogelijke groei van de cryptomarkt zelf.

Reactie op nieuws

Ten eerste blijken cryptomarkten het meest te reageren op nieuwsberichten en gebeurtenissen met betrekking tot het verbieden en opgelegde beperkingen op cryptovaluta’s en ICO’s.

Inbegrepen zijn kwesties die verband houden met de regulering van effecten, zoals het naderende besluit van de SEC over het al dan niet toestaan van een bitcoin-ETF. Volgens de BIS werkt niet alleen negatief nieuws door op de koersen, want volgens het rapport reageren de markten ook positief op nieuws over mogelijk nieuwe wetgevende kaders.

Merkbaar effect

Ten tweede blijkt nieuws over maatregelen ter bestrijding van witwassen en financiering van terrorisme en alles daaromtrent een merkbaar effect te hebben op de cryptomarkten. Bijvoorbeeld nieuws dat een cryptomarkt geen toegang krijgt tot bankdiensten binnen een gereguleerd financieel systeem heeft een merkbaar negatief effect op de lokale markt. Daartegenover heeft positief nieuws omtrent crypto startups die samen mogen werken met gereguleerde financiële organisaties, zoals bijvoorbeeld middels BitLicense, een duidelijk positief effect op de markt.

Verwaarloosbaar

Ten derde hebben niet-specifieke algemene waarschuwingen over de gevaren van investeringen in cryptovaluta en handel een verwaarloosbaar effect op de markt. Datzelfde geldt ook voor aankondigingen van financiële toezichthouders en centrale banken die plannen aankondigen om eigen digitale valuta (CBDC’s) uit te geven. De cryptomarkt negeert over het algemeen dergelijke uitspraken.

Conclusie

Eindconclusie van het rapport is dat, ondanks de grensoverschrijdende toegankelijkheid en functionaliteit van crypto’s, er nog steeds aanzienlijke prijsverschillen merkbaar zijn tussen jurisdicties, wat erop wijst dat er een aanzienlijke mate van marktsegmentatie is.

De resultaten suggereren dat cryptomarkten afhankelijk zijn van gereguleerde financiële instellingen en dat deze markten in verschillende rechtsgebieden zijn gesegmenteerd, waardoor cryptovaluta binnen het bereik van nationale regelgeving komen. Regelgeving middels nationale regulering wordt daarmee mogelijk, wat zowel positief te noemen is voor toezichthouders, investerende consumenten als de cryptoprojecten zelf.

Bronnen: BIS, PDF rapport

Foto: Flickr / Fred Romero

Nieuwe Podcast aflevering: Bitcoin maximalisten aan de tokens op Ethereum, een 'nieuwe' Satsohi en meer

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op FacebookTwitter of Telegram.

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

BM Nieuwsupdate: Bitcoin Maximalisten kopen ERC20-token, Satoshi en meer

Redactie

Bitcoin op $10.125, Chinese BTC miners verliezen hardware door heftige regenval

Robin Heester

Cryptopia zet teruggave bitcoin en crypto klanten in gang

Marvin Kroon

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder