Bitcoin-ETF stuk verder uit zicht na kritiek New Yorkse toezichthouder
Drie van de cryptobeurzen die de bitcoin derivatenprijs van de Chicago Mercantile Exchange Group (CME) bepalen staan volgens staatstoezichthouders van New York open voor manipulatie. Kraken, Bitstamp en itBit, hebben geen formeel beleid voor het bestrijden van marktmanipulatie, zo blijkt uit een gisteren uitgegeven rapport. Een toekomstige Bitcoin-ETF lijkt daarmee weer een stuk verder uit beeld.
This, via @mattleising, is one big reason why there's not going to be a Bitcoin ETF anytime soon https://t.co/RTizvjOgLm
Marktmanipulatie
In het rapport over de integriteit van cryptobeurzen heeft de pas benoemde New Yorkse procureur-generaal Barbara Underwood de in San Francisco gevestigde cryptobeurs Kraken als een van de vele beurzen genoemd die mogelijk “unlawfully” zou opereren.
In het rapport staat: “Customers should be aware that the platforms that refused to participate in the OAG’s Initiative (Binance, Gate.io, Huobi, and Kraken) may not disclose all order types offered to certain traders, some of which could preference those traders at the expense of others, and that the trading performance of other customers on those venues could be negatively affected as a result”
Bitcoin futures
Dit is van belang omdat het aangeeft dat de mogelijkheid bestaat dat de futures contracten van CME gebaseerd zijn op een prijs die mogelijk gemanipuleerd wordt. Die termijncontracten worden namelijk deels gewaardeerd op de bitcoinprijs van de verschillende beurzen.
CME en Cboe Global Markets introduceerden beiden bitcoin futures in december. Geen van beide hebben overigens veel aan tractie gewonnen. Slechts een paar duizend contracten worden momenteel door de beurzen verhandeld. CME werkt ook samen met de beurs Coinbase, die volgens het rapport wel een formeel manipulatiebeleid kent. Ook Cboe partner Gemini kent een formeel marktmanipulatiebeleid.
Onderzoek
In april vroeg de procureur-generaal 13 grote crypto-beurzen om details in activiteiten, interne controles en of er waarborging was tegen marktmanipulatie en fraude. Negen van de platforms werkten mee, terwijl vier andere aangaven geen handel in New York toestaan. Ook Kraken weigerde om aan het onderzoek van de procureur-generaal mee te werken. Kraken CEO Jesse Powell verwierp in april direct het verzoek:
Somebody has to say what everybody's actually thinking about the NYAG's inquiry. The placative kowtowing toward this kind of abuse sends the message that it's ok. It's not ok. It's insulting. https://t.co/sta9VuXPK1 pic.twitter.com/4Jg66bia1I
In het geval van Kraken, een van de oudste beurzen op de lijst, is de reden voor de weigering om deel te nemen duidelijk. In augustus 2015 verliet Kraken formeel de jurisdictie van New York, onder verwijzing naar de bezorgdheid over de kosten en het bereik van de ontluikende BitLicense van de staat, die volgens velen duurder was dan voor traditionele financiële regulering.
Kraken schreef destijds: “It is a creature so foul, so cruel that not even Kraken possesses the courage or strength to face its nasty, big, pointy teeth”
Bitcoin-ETF
Vooral goed om in het achterhoofd te houden is dat toezichthouders in de VS eerder Bitcoin-ETF’s afwezen omdat er mogelijk sprake is van marktmanipulatie. Een Bitcoin-ETF zou er voor kunnen zorgen dat de cryptomarkt haar huidige bearishe sentiment af zou kunnen schudden, omdat het de mogelijkheid biedt voor institutionele beleggers om de markt te betreden. Door het rapport lijkt zo’n Bitcoin-ETF weer een stukje verder weg.
Bronnen: Virtual Markets, Kraken
Foto: Flickr