Opinie: 2019 wordt het jaar dat bitcoin en crypto zijn come-back maakt

2018 is voor crypto-investeerders prijstechnisch gezien een teleurstellend jaar. Maar, het ecosysteem rondom cryptovaluta is het afgelopen jaar explosief gegroeid en het tij lijkt in2019 eindelijk te gaan keren. Van Wall Street’s institutionele investeerders, vriendelijkere regelgeving en verbeterde techniek, tot grote projecten die hun eerste producten gaan aanleveren – alles heeft er de schijn naar dat 2019 een explosief jaar kan gaan worden.

Wall Street komt eraan

Grote institutionele investeerders staan te popelen om de cryptovalutamarkt te betreden, maar misten daarvoor tot nu toe nog altijd de benodigde middelen. Traditionele en ongereguleerde cryptovaluta handelsbeurzen bieden hen niet de garanties en zekerheden die zij nodig hebben. Ze missen voor hen voldoende liquiditeit om zich aan de markt bloot te kunnen stellen. Zodra de Bitcoin-futures handelsplatformen van Bakkt en Fidelity Investments de komende twee maanden openen, worden veel van deze hindernissen echter weggenomen en staat de deur voor grote investeerders wagenwijd open. Fidelity is met $7.200 miljard dollar in beheer één van ’s wereld’s grootste vermogensbeheerders en Bakkt, van hetzelfde moederbedrijf als de New York Stock Exchange (NYSE), heeft het potentieel om de cryptovaluta markt bloot te stellen aan de in totaal $20000 miljard dollar aan jaarlijks handelsvolume van de NYSE.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin ETF’s

De weg naar de langverwachte Bitcoin Exchange-Traded Fund (ETF) lijkt daarmee ook open te liggen, omdat dankzij deze platformen veel van de bezwaren van de Amerikaanse wetgever worden weggenomen; namelijk dat de Bitcoin en cryptovalutamarkten te risicovol zijn en te weinig bescherming zouden bieden aan investeerders. Volgens het laatste nieuws heeft de Amerikaanse SEC samen met VanEck en SolidX rond de tafel gezeten en zijn ze er inmiddels in geslaagd om de bezwaren van de SEC weg te nemen. De kans is dan ook groot dat de eerste echte Bitcoin ETF ergens in het eerste deel van 2019 zal verschijnen.

NASDAQ, Goldman Sachs, Swiss Stock Exchange

Daar houdt het verhaal echter lang niet bij op. Hoewel Bakkt en Fidelity de aandacht hebben zijn talloze andere partijen fors aan het investeren om zich ook op de cryptovalutamarkt te storten. Zo heeft ook de NASDAQ aangekondigd in 2019 cryptovaluta aan te willen bieden, net als de Zwitserse aandelenbeurs de Swiss Stock Exchange (SIX). Goldman Sachs heeft op zijn beurt via dochteronderneming Circle de bekende cryptovaluta handelsbeurs Poloniex voor $400 miljoen dollar overgenomen en ondanks eerdere negatieve uitlatingen is JP Morgan inmiddels ook compleet overstag gegaan om zich te richten op cryptovaluta en blockchain. De lijst bedrijven die zich bezighouden met blockchain is daarnaast haast ontelbaar; de Ethereum Enterprise Alliance (EEA) alleen telt al meer dan 500 leden waarvan veel van de grootste bedrijven ter wereld.

Coinbase en Binance

De bestaande cryptovaluta bedrijven zitten natuurlijk ook niet stil. Coinbase, Amerika’s grootste crypto-handelsbeurs, probeert met alle macht hun marktpositie te behouden en onderneemt ook stappen om institutionele investeerders te kunnen bedienen, alsmede hun cryptovaluta aanbod te vergroten. De populaire exchange Binance is op zijn beurt bezig om in sneltreinvaart de wereld te veroveren en heeft plannen om naar elk continent uit te breiden, te beginnen met de recentelijke uitbreidingen naar Malta en Oeganda. Samen met de overheid van Malta is Binance ook bezig om een gereguleerde handelsbeurs voor securities te openen.

Regulering

Hoewel een aantal landen initieel krampachtig reageerden op de komst van cryptovaluta lijkt het ergste nu voorbij. Naast dat de Amerikaanse CTFC en SEC geleidelijk lijken te wennen aan het idee, reageren er steeds meer landen positief op cryptovaluta. Een toenemend aantal landen biedt helderheid door duidelijke regelgeving met een aantal kleine landen voorop zoals Zwitserland, Estland, Malta, Bermuda en Liechtenstein. De overheid van Japan gaf cryptovaluta handelsbeurzen in het land recentelijk zelfs de vrijheid om aan zelfregulering te doen. Andere landen zijn nog voorzichtig en bang om met verkeerde regelgeving innovatie in de kiem te smoren, maar met enkele schapen over de dam is het een kwestie van tijd voordat er meerderen volgen uit angst om achter te blijven. Zelfs van China, traditioneel geen voorstander van cryptovaluta, is bekend dat er inmiddels door verschillende lagen van de overheid openlijk wordt geëxperimenteerd met blockchain en cryptovaluta.

Christine Lagarde

Ook niet onbelangrijk is het toenemende aantal crypto-evangelisten op het wereldtoneel. Zo prijsde Christine Lagarde, hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), eerder dit jaar nog de kwaliteiten van cryptovaluta en blockchain.

Betere techniek

Hoewel het voor handelaren een relatief saai jaar is geweest is zijn er een hoop ontwikkelingen op technisch vlak die hoop bieden voor de toekomst. Zo is het Bitcoin Lightning Network actief geworden, een schaalbaarheidsoplossing waarmee razendsnelle Bitcoin betalingen kunnen worden gedaan en waarmee het zelfs mogelijk is om geld te streamen, net als een videostream. Segwit, een techniek die Bitcoin transacties goedkoper maakt werd in 2017 al geactiveerd, maar geniet inmiddels een adoptiegraad hoog genoeg om het tot een succes te benoemen. Recentelijk werd ook het Liquid Network gelanceerd waarmee een groot deel van de Bitcoin transacties tussen handelsbeurzen razendsnel kan worden uitgevoerd via een side-chain. Daarmee wordt het Bitcoin netwerk zelf nog verder ontlast. Mogelijk zien we in de nabije toekomst ook nog Schnorr signatures verschijnen, waarmee de transactiekosten nóg verder worden verlaagd en waarmee ook de privacy wordt verbeterd. Bitcoin is bij lange na niet meer de langzame, dure Bitcoin die we in 2017 zagen.

De concurrentie timmert overigens ook hard aan de weg. Ethereum, de nummer twee cryptovaluta, is druk bezig met eigen schaalbaarheidsoplossingen waarbij ook side-chains (sharding) een belangrijke rol zullen spelen, net als de overstap naar Proof-of-Stake waarbij afgestapt wordt van het traditionele minen. Helemaal ingewikkeld wordt het bij Ethereum’s Plasma, welke Ethereum moet opschalen naar de 1 miljoen transacties per seconde. Volgens Vitalik Buterin, de bedenker van Ethereum, zijn inmiddels alle theoretische vraagstukken opgelost en resteert nu alleen nog het daadwerkelijk creëren van de systemen.

Grote projecten zullen opleveren

2019 wordt ook het jaar dat de eerste grote projecten hun product zullen gaan opleveren waarbij de kans bestaat dat blockchain voor het eerst écht doorbreekt bij het massapubliek. Zo werkt Brendan Eich, bekend van Mozilla Firefox en Javascript, aan de Basic Attention Token (BAT) en de Brave Browser, een op privacy-gerichte internetbrowser waarbij advertentie-inkomsten in cryptovaluta worden uitbetaald aan de gebruiker. De browser geniet met 4 miljoen actieve gebruikers nu al enige mate van populariteit, maar wanneer de uitbetalingen vermoedelijk in 2019 starten kan het project wel eens een belangrijke rol innemen bij het onboarden van nieuwe gebruikers in de wereld van cryptovaluta. En hoewel STEEM de eerste social media blockchain was zullen er in 2019 verschillende andere social media blockchainplatformen lanceren die de gewone internetter een monetaire reden zullen geven om de overstap te wagen naar een decentraal systeem. Met het huidige anti-Facebook sentiment kan de timing haast niet beter. Eén enkel succes onder deze projecten kan al genoeg zijn om definitief de waarde van blockchain te bewijzen, en voor een nieuwe crypto-koorts te zorgen.

Waakzaamheid is geboden

Hoewel het er alle schijn naar heeft dat 2019 een goed jaar zal worden voor blockchain en cryptovaluta is voorzichtigheid geboden. De komst van institutionele investeerders wordt door velen positief aanschouwd, maar grote investeerders hebben vooral oog voor hun eigen belangen en bestaan niet om bestaande investeerders rijk te maken. De kans op koersmanipulatie is met de komst van het grote geld aanwezig en er valt voor hen veel te winnen wanneer zij hun cryptovaluta goedkoper in kunnen kopen door bijvoorbeeld eerst de koers in te laten storten. Of het hen lukt om het positieve momentum van Bitcoin en andere cryptovaluta de kop in te drukken valt nog te bezien, maar één ding is vrijwel zeker: vanaf 2019 is de cryptovalutamarkt niet langer in handen van de gewone investeerder (retail investor) maar van de grote jongens van Wall Street, vergeleken waarmee de gemiddelde Bitcoin Whale (red: grote Bitcoin investeerder) volledig in het niet valt.

Disclaimer: Deze inhoud is uitsluitend voor informatieve doeleinden en niet bedoeld als investerings- of financieel advies.