Wereldprimeur: KPN moet bijdragen aan verdere NEO decentralisatie

Dit weekend werd de NEO consensus node van telecommunicatiegigant KPN aan het NEO mainnet toegevoegd, waarmee het NEO netwerk een stuk decentraler is geworden. KPN heeft hiermee een primeur te pakken; de Nederlandse telecomprovider is als eerste grote bedrijf ter wereld verkozen om een NEO consensus node te beheren.

KPN & NEO

De samenwerking tussen KPN en NEO werd eerder dit jaar al tijdens de NEO Amsterdam Conference aangekondigd. Maar tot nu toe was de KPN consensus node slechts gekoppeld aan het testnet. Nu de lancering op het officiële NEO netwerk heeft plaatsgevonden, wordt een belangrijke stap voorwaarts gezet in het verder decentraliseren van de NEO blockchain. De decentralisatie van NEO ligt daarmee op schema.

NEO – The Smart Economy

NEO is één van de meest populaire smart contracts blockchains en één van de voornaamste concurrenten van marktleider Ethereum. NEO heeft een snellere blockchain en dat biedt enkele andere voordelen. Neo onderscheidt zich vooral in de achterliggende filosofie en strategie. Meer weten over de trading bot “Bitcoin Lifestyle”. 

In tegenstelling tot Ethereum ligt bij NEO de nadruk niet op onmogelijk te stoppen decentrale applicaties, maar op het digitaliseren van bezittingen en het creëren van wat zij een ‘Smart Economy’ noemen. NEO besteed daarbij extra aandacht aan bestaande regelgeving om beter aansluiting te vinden bij de wetgevers en de bestaande financiële orde.

NEO decentralisatie

Critici van NEO wijzen met enige regelmaat op het gebrek aan decentralisatie op het NEO netwerk omdat het tot voor kort nog volledig gecentraliseerd was. De NEO Council, de stichting die de meeste consensus nodes beheert, geeft door de toevoeging van de KPN consensus node de controle over het netwerk echter weer een stukje verder uit handen. Eerder dit jaar werd ook al een consensus node geactiveerd van City of Zion, een onafhankelijke groep NEO ontwikkelaars. In totaal bestaan er op dit moment zeven consensus nodes en vijf daarvan zijn nog steeds in het beheer van de NEO Council (klik hier voor een overzicht van alle consensus nodes). Dat laatste zal niet heel lang meer duren, want volgens de planning zullen de Zwitserse telecomfirma Swisscom en het Chinese Fenbushi Capital over niet al te lange tijd ook consensus nodes lanceren en daarmee in de voetsporen van KPN treden.

Volledige decentralisatie

Hoewel de NEO nodes initieel door partners van NEO worden beheerd moet het in de toekomst mogelijk worden om via de NEO blockchain op consensus nodes te kunnen stemmen, om het systeem volledig te decentraliseren. De strategie van het NEO team hierin is om eerst voorzichtig het ecosysteem op te bouwen met reputabele en betrouwbare partijen om daarna geleidelijk de teugels los te laten. De gedachte is dat dit een robuuster en betrouwbaarder ecosysteem oplevert dan wanneer je de controle vanaf het eerste moment uit handen geeft aan geheel onbekende partijen.

NEO community

De NEO community is na de Ethereum community één van de meest bruisende smart contract blockchain communities die er zijn. Hoewel de NEO blockchain zijn oorsprong vindt in China is het de afgelopen jaren uitgegroeid tot een globaal fenomeen en vindt de meeste softwareontwikkeling inmiddels buiten China plaats. Zeer noemenswaardig is City of Zion (CoZ), een onafhankelijke en globale (vooral westerse) groep softwareontwikkelaars die bijdragen aan de ontwikkeling van het NEO platform.  Ook Nederland telt enkele prominente CoZ ontwikkelaars, zoals Dean van Dugteren. Onder Aziatische ontwikkelaars is een vergelijkbare community ontstaan met de naam NewEconoLabs (NEL) en rondom Georgië is er de NEO Black Sea Community die met 15% van alle NEO projecten ook geen kleine speler is. NEO kent dan ook een snel groeiende hoeveelheid dApps (klik hier voor een overzicht).

Da Hongfei en Dean van Dugteren interview

Bekijk hier interviews die Bitcoin Magazine NL had met Da Hongfei, ceo van Neo en Dean van Dugteren van nOS.

Inschrijven nieuwsbriefDisclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!