Beleggingsexpert Maarten Verheyen (TradersOnly): “Een grotere crisis is naar mijn idee nog steeds aanstaande”

Deel 1 – We spreken met belegger en serie-ondernemer Maarten Verheyen (ca. 7.500 Twittervolgers) over een potentiële nieuwe financiële crisis, de schuldenberg in Europa, ‘veilige’ beleggingsactiva als goud en zilver en de cryptomarkt.

Verheyen, ondertussen alweer 20 jaar in het vak, was op zeer vroege leeftijd al geïnteresseerd in de beurs en kocht zijn eerste aandelen toen hij twaalf was. Op zijn 22ste, hij is nu 44, leek het hem een goed idee om zelf een bedrijf te starten: SMART Capital.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat bedrijf was het eerste bedrijf in de Benelux dat een betalende nieuwsbrief voor beleggers op de markt introduceerde. Verder publiceerde hij verschillende (betalende) nieuwsbrieven en in 2013 lanceerde hij beurs.com

Hij zag daarnaast ruimte op de markt voor een broker die zich richt op de actieve belegger. Dat is de reden waarom hij TradersOnly is gestart. Actieve beleggers kunnen er terecht voor de laagste tarieven, een professioneel handelsplatform en gratis beleggingstips. We spraken hem op zijn kantoor over zijn beleggingen, de huidige staat van de wereld en uiteraard over bitcoin en cryptovaluta’s.

In deel een komt vooral de huidige (macro economische en geopolitieke) staat van de wereld aan bod. In deel twee komen vooral ook de crypto’s aan bod en krijgen we een inkijk in zijn portfolio.

Hoe zie je de huidige economische situatie in de wereld?

MV: “Ik ben nog steeds aan het wachten op een nieuwe crisis. Ik heb vanaf de start van deze crisis geschreven dat dit een schuldencrisis is. Maar aangezien we een teveel aan schulden hebben aangepakt met een extra dosis schulden, is het probleem vandaag alleen maar groter geworden. Er is helemaal niets opgelost en ik verwacht dat we daarvan de rekening nog mogen verwachten.

In 2008/2009 had ik niet kunnen bedenken dat ze het toch tien jaar hebben weten te rekken. Hoewel, ik heb toch vaker mijn bedenkingen gehad zoals Japan in 1998. Dat wordt vandaag de dag nog steeds gerekt. Dat dit niet voor eeuwig door kan gaan lijkt me duidelijk maar ze rekken het toch veel langer dan dat ik voor mogelijk had kunnen houden. Voor oplettende beleggers bijzonder frustrerend. Dat ze dit beleid 30 jaar vol kunnen houden zonder repercussies.”

Wat is het grote probleem?

MV: “De enorme schulden in de wereld uiteraard. Die schuldenberg is sinds 2008/2009 enkel gegroeid. Samen met de schulden horen dan de verplichtingen. Beloftes aan de bevolking die niet waar te maken zijn, die zijn aangegaan, wegens de vergrijzende bevolking. Dat zijn volgens mij de twee grote problemen.

En uiteraard zijn de derivaten de blackbox. Ik vraag me af of dat vroeg of laat ook nog een probleem wordt. Hoe die precies in elkaar steken dat weet eigenlijk niemand. De grootste derivaten zijn de rentederivaten, die markt is gigantisch.

Als je dan kijkt naar jaarverslagen, van banken bijvoorbeeld, dan neemt niemand renterisico. Iedereen geeft aan: wij hebben ons ingedekt tegen een stijgende rente. Maar als iedereen dat doet, wie is dan de tegenpartij? Daarmee alleen al is aan te geven: dit is een absoluut gigantische blackbox waar niemand zicht op heeft.”

De Europese bank stopt nu met het bijdrukken van geld. Vind je dat een goede stap?

MV: “Er zijn helemaal geen goede stappen meer te maken. Het probleem is zo groot, dat is niet meer op te lossen. Het is uiteraard een respectabele poging om een exit-strategie te hebben maar ik geloof er niet in. De VS isdat uiteraard al een tijdje aan het doen en de problemen worden daarbij langzaamaan zichtbaar. Er is al paniek wanneer ze een beetje proberen te “taperen” (verkrappend monetair beleid).”

Welke omvang gaat die crisis hebben?

MV: “Dat is moeilijk te vergelijken maar een grote crisis is inderdaad het enige wat verandering kan brengen. Alle andere mogelijkheden zijn gepasseerd naar mijn idee. De kans om daar iets aan te doen was tien, twintig jaar geleden maar ze kiezen er altijd voor om de schulden nog wat groter te maken en de problemen voor zich uit te schuiven.”

Wat zijn de mogelijke oplossingen?

MV: “In feite zijn er twee opties: ofwel gaat men het via inflatie oplossen. Ik denk dat ze dat op het moment aan het doen zijn maar we zien daarvan de negatieve gevolgen nog niet. Al dat geld heeft voorlopig nog niets negatiefs gecreëerd. De tweede optie is deflatie. We gaan de schulden afschrijven en we nemen de pijn. Twintig jaar geleden zou dat de ideale manier zijn geweest. Nu zal dat enorm veel pijn veroorzaken aangezien het probleem vele malen groter is geworden.

Ze kunnen het daarbij doen zoals ze het in de jaren dertig hebben gedaan van de vorige eeuw, op het einde van de crisis. Toen hebben ze de dollar gedevalueerd door de goudprijs op 35 dollar te zetten. Dat zouden ze nu ook kunnen doen, wat een snelle manier is om inflatie te creëren. Het geld snel afwaarderen en daarmee dan ook de schulden.”

Is dat de meest waarschijnlijke oplossing?

MV: “Ik denk in ieder geval wel dat dat de makkelijkste oplossing is. Dat je morgen wakker wordt in een nieuwe wereld waarin het geld terug gekoppeld is aan het goud of dat er een nieuwe vaste goudprijs is, bijvoorbeeld 10.000 dollar. Dan gaan de prijzen van alle andere zaken zich direct snel aanpassen, aangezien dat het ankerpunt wordt.”

Kunnen goud en zilver een veilige haven zijn?

MV: “Dat zullen we moeten bezien. Dat was immers ook niet het geval bij de vorige crisis. Ik vind dat dit nu wel het geval moet gaan zijn anders hebben we echt een probleem. In het begin heeft goud het goed gedaan, van 2008 tot 2011, maar daarna ging het bergafwaarts. Ik denk dat we de negatieve gevolgen van het continue printen van geld nog niet gezien hebben. De omloopsnelheid is daarbij ook dramatisch gedaald, waardoor dat extra geld ook niet voor een dramatische inflatie heeft gezorgd.

Daarbij denk ik dat zilver het ook enkel goed zal doen als goud het goed doet. Zilver is enorm goedkoop ten opzichte van goud, het goedkoopste in het afgelopen decennia zelfs. En centrale banken zijn daarbij nog altijd aan het kopen. Ze zeggen dan wel dat goud geen rol heeft maar landen zijn allemaal weer het goud aan het repatriëren.

Dat zegt mij dat goud toch wel iets belangrijker is dan wat er beweerd wordt. Als we naar een monetaire reset gaan, en daar lijkt het toch wel op, dan zal goud naar mijn mening wel weer een rol gaan spelen. Er zal altijd wel weer een nieuw ankerpunt moeten komen en ik zie niet in hoe dat ankerpunt vervangen kan worden door iets anders dan goud.”

Kan bitcoin een veilige haven zijn?

MV: “Dat zou kunnen. Maar het is moeilijk om te zien hoe zoiets een veilige haven kan zijn wanneer de koers van 20.000 naar 3.000 dollar gaat. Het is sowieso nooit getest als een veilige haven, aangezien het pas ontstaan is na de vorige crisis. Ik kan me daarbij voorstellen dat een miljardair 100 miljoen dollar in goud investeert, maar ik zie zo iemand niet direct 100 miljoen in bitcoin investeren. Dat zijn zaken om mee te nemen.”

Lees hier deel twee: “De komende vijf jaar gaan we de loskoppeling van goud van het systeem als grove fout ervaren”