
8 juli 2025 is er een BOOS aflevering gemaakt over Royalistiq, waarin naar buiten kwam dat de influencer niet volledig transparant is geweest over de memecoin. Royalistiq, Roy Beszelsen, heeft in december 2024 een memecoin gelanceerd genaamd UNOPETIT. De memecoin steeg flink, waarna UNOPETIT weer crashte. Dit is normaal voor een memecoin zou je zeggen, maar BOOS haalde een andere waarheid naar boven. Heeft de Nederlandse influencer zijn kijkers opgelicht en welke gevolgen heeft dit voor de Nederlandse cryptomarkt?
Royalistiq lanceert UNOPETIT
In december 2024 heeft de influencer Royalistiq UNOPETIT gelanceerd. Dit is een memecoin die gelanceerd is op basis van zijn eigen meme. Roy is een Nederlandse influencer die voornamelijk bekend is van YouTube en Twitch. Hij is door de tijd heen steeds groter geworden, mede doordat er veel memes over hem gemaakt zijn.
Op het moment dat Royalistiq de memecoin lanceerde, zagen we een flinke stijging. Daarna kwam er een crash, zoals we van memecoins gewend zijn. De volatiliteit van de memecoins brengen namelijk altijd een groot risico met zich mee.

Toch lijkt er meer achter de memecoin te zitten dan een ‘normale’ crash. Het team van BOOS heeft onderzoek gedaan naar de memecoin UNOPETIT, omdat ze vele meldingen kregen over een rug pull.
Heeft Royalistiq zijn kijkers opgelicht?
Door de aflevering van BOOS heen konden we zien dat Royalistiq steeds minder aanspreekbaar was. In het begin wilde hij uitleggen wat er aan de hand was en dat hij absoluut geen winst heeft gemaakt op de memecoin. Het team van BOOS is verder gaan graven en zij kwamen achter een hele andere waarheid.
De memecoin werd beheerd door Royalistiq en door enkele vrienden van Roy. Volgens Royalistiq hebben zijn vrienden niet meer dan 1000 euro winst gemaakt en heeft hij er zelf geen euro aan verdient. Hij zei dat hij zich alleen met zijn eigen wallet bemoeide. Maar dit lijkt niet waar te zijn.
Als we naar de blockchain kijken waar UNOPETIT op gelanceerd is, dan konden we zien dat Royalistiq naar meerdere wallets de memecoin toegestuurd heeft. Dit wijst erop dat de influencer zich dus wel bemoeid heeft met andere wallets dan alleen zijn eigen wallet.
Ik had al een tijdje https://t.co/Z9GgNP8BfQ in de gaten gehouden en toen ineens kwam daar de Uno Petit Coin van Royalistiq. Het leek te mooi om waar te zijn. Hij postte erover, er was hype, en iedereen sprong erop. “Dit is dé coin”, dacht ik. FOMO sloeg toe. Ik gooide al m’n… pic.twitter.com/BtvV1MiRPr
— ARDA (@koningarda) April 20, 2025
Was het een rug pull?
Dat Royalistiq zich met andere wallets heeft bemoeid dan alleen zijn eigen wallet, dat kan. Dit is niet per se een strafbaar feit en het gebeurt wel vaker dat mensen elkaar coins sturen.
Leg dit aub ook uit. Vrij grote clusters, jij zit lang genoeg in Crypto om dit te begrijpen.
Deze clusters + 1M > 50K mcap = Shady. pic.twitter.com/uGDZsmlnn1
— Brettardio (@BrettWtff) December 9, 2024
Het is alleen de vraag of we hier te maken hebben met een rug pull. Een rug pull is een manier waarop de influencer winst kan maken. Op het moment dat de memecoin aan het stijgen was, kan het zijn dat de grootste aandeelhouders van de memecoin, in dit geval dus de vrienden van Royalistiq, alle coins verkopen. Hierdoor crasht de coin en lijden dus alle andere investeerders verlies.
Boos heeft gevraagd naar het feit of Royalistiq iets te maken had met wat zijn vrienden hebben verdiend. Het volgende heeft hij laten weten:
Voor zover mij bekend hebben mijn vrienden hun inleg en in sommige gevallen een paar honderd euro winst gepakt. Dat is ook altijd open gedeeld en expliciet benoemd in mijn eigen uitlegvideo over de coin die online staat op mijn YouTube-kanaal.
De wallets van mijn vrienden zijn hun eigen verantwoordelijkheid en vallen volledig buiten mijn controle. Zoals eerder aangegeven is de blockchain een openbaar netwerk. Iedereen, inclusief jullie redactie, kan deze transacties zelf inzien en analyseren.
Het is niet mijn taak om de transacties van anderen te verzamelen, controleren of verifiëren.”
Influencers in Nederland
Over wat er precies gebeurd is met Royalistiq weerspiegeld hoeveel invloed in influencer kan hebben wanneer het gaat om investeringen. Er valt wat te zeggen over de werkwijze van Royalistiq, maar iemand kiest er altijd nog zelf voor om te investeren in een memecoin.
Binnen Nederland, maar ook in vele andere landen, zijn hier geen duidelijke regels voor. Hierdoor is het lastig om er echt een zaak van te maken, ook al is er sprake van een rug pull. Het is daarom in alle gevallen verstandig om op te letten waar je precies in investeert.
Gare gast @Royalistiq ik ben al een jaar bezig met memecoins en kan niet vergeten hoe hard je uno petit coin hebt gerugged.
Al je matties gebruiken als insiders is letterlijk insane. pic.twitter.com/8dfpWRSZ7F
— appie (@appiesol_) April 20, 2025
Gevolgen voor de cryptomarkt
Dit soort stunts van een Nederlandse influencer kunnen zeker effect hebben op de cryptomarkt, helemaal op de Nederlandse cryptomarkt. Op deze manier komt de markt op een negatieve manier in het nieuws, waardoor mensen minder snel geneigd zijn om te investeren in crypto.
Dit soort rug pulls en vreemde stunts worden vaak uitgevoerd met memecoins, waardoor memecoins überhaupt in een negatief daglicht komen te staan. Het is duidelijk dat memecoins geen waarde hebben en voor de grap worden ontwikkeld, maar toch kan er tijd tot op heden oplichting mee worden gedaan.
Investeren in een memecoin
Dit is een voorbeeld voor velen onder ons die overwegen om te investeren in een memecoin. Het maakt niet uit of je wilt investeren in een memecoin, aandelen of een bepaald project. Lees je altijd in en weet waar je aan begint. Op die manier kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt van oplichting of andere stunts waar je niet bij betrokken wilt zijn.
Investeert enkel en alleen met geld wat je ook kwijt kan en investeer nooit met het idee dat je er rijk van kan worden, want deze kans is nihil. Door je gezonde verstand te gebruiken, kun je voorkomen dat je geld verliest wat je eigenlijk nodig hebt.
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
- Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
- Vroege toegang tot nieuwe projecten
- Hoge staking belongingen
- Lage transactiekosten
