bitcoin fraude oplichting

Update – ‘Bitcoin fraude leidt tot minstens 3 miljoen euro schade’

Update – De schade door bitcoin (BTC) fraude ligt hoger dan verwacht. Zo is er 3 miljoen euro schade geleden door onder meer nepadvertenties op sociale media, zo bevestigt de Fraude Helpdesk aan de NOS.

Bitcoin fraude

Enkele maanden terug is er een bedrag van €1,7 miljoen genoemd. Het gaat om ruim driehonderd gedupeerden, en dat aantal ligt volgens deze hulporganisatie nog hoger.

Op deze nep ads prijzen bekende Nederlanders zoals John de Mol en Ali B het kopen van bitcoin aan. Deze verschenen op Facebook en recentelijk doken ze ook op Instagram op.

Eenmaal op de advertentie geklikt, dan nemen de oplichters contact op om te investeren in bitcoin. Zodra mensen hun geld (digitaal) overmaken, hoort men niets meer terug.

John de Mol spande succesvol een rechtszaak aan tegen Facebook, maar het sociale medium is in hoger beroep gegaan.

De fraude heeft niets te maken met de onderliggende technologie van bitcoin. In totaal zijn er 18,1 miljoen bitcoin gedolven. Er kunnen maximaal 21 miljoen stuks geoogst worden.

Eerdere berichtgeving: 3 oktober 2019

Op 1 oktober zond de NPO een programma uit waarin Bitcoin centraal stond. In Opgelicht?! werden oplichters en fraudeurs aangekaart die Bitcoin gebruiken als middel om burgers af te zetten door middel van neppe advertenties.

Bekijk hier de uitzending van Opgelicht?! Hieronder is een korte samenvatting te lezen.

bitcoin meester

Bitcoin voor gedupeerden

Het begon met Jort Kelder. Hij zou namelijk met Bitcoin handel tienduizenden euro’s per dag hebben verdiend. Lariekoek natuurlijk, want Kelder investeert naar eigen zeggen nergens in.

“Het zijn van die smerige advertenties waar iedereen online mee wordt doodgegooid. Ik heb daar echt niets, niets, niets mee van doen.”

Er zijn echter mensen die in dit fake nieuws trappen. Zij klikken op deze advertenties en geloven de valse beloftes die gedaan worden. Doordat een gebruiker zijn gegevens achter laat op de website, kan een louche beleggingsfirma hiermee aan de slag.

Zij bellen de ‘gedupeerden’ op en halen ze over om te investeren. Opgelicht?! dook in deze wereld en zij spraken ook met de verschillende partijen. Zowel de mensen achter de sites, de gedupeerden en de handelaren komen aan bod.

Oplichting met spaarcentjes

Onderzoeksjournalist Eric van den Berg legt het allemaal nog een keert kort uit:

“Wat mensen niet weten als ze op zo’n advertentie in gaan, is dat er een hele keten achter schuil gaat. Je hebt de affiliate en dat is de persoon die de advertentie online zet. Facebook gebruikt bijvoorbeeld algoritmen om deze reclames te weren, maar het is niet genoeg.”

Eric van den Berg

Verder vervolgt hij:

“Door bekende figuren te gebruiken, zoals Waylon, Ali B en Jort Kelder, komt het geloofwaardig over. Een gemiddelde internetgeek kijkt hier misschien doorheen en ziet dat het allemaal fraude betreft. Maar veel mensen merken dit dus niet op.”

Eric van den Berg

Scherpe bitcoin kenners hadden (naast het onderbuikgevoel) ook op een andere manier kunnen weten dat het om neppe berichten ging. Zo toonde de websites cheques met tegoeden uit het jaar 2000. Opmerkelijk, want BTC is pas 8 jaar later, in 2008, gepubliceerd.

Nepadvertenties

Via de nepadvertenties kom je op ‘betrouwbare’ websites terecht die vol staan met mooie verhalen. Hierop staan videobeelden van Nederlanders die vertellen hoe zij winst hebben gemaakt.

Opgelicht?! ging op onderzoek uit en sprak met de jongen die op onderstaand screenshot te zien is.

Het bleek dat hij slechts via Fiverr een videoboodschap had opgenomen in ruil voor een kleine vergoeding. Hij was niet de persoon achter de website, maar slechts een (anoniem) schakeltje in het geheel.

Gedupeerden

Het aantal gedupeerden dat zich bij de fraude helpdesk meldde, is het afgelopen jaar verdubbeld. Tot augustus van dit jaar zijn er 244 meldingen binnengekomen van mensen die daadwerkelijk geld zijn kwijtgeraakt.

“Het gaat gemiddeld over zo’n 7.000 euro, maar er zitten uitschieters bij naar zo’n anderhalve ton.”

Een van de slachtoffers vertelt dat er bij een investering van 20.000 euro een speciale VIP behandeling hoorde en dat hij dan een persoonlijke tradingcoach zou krijgen. Naast Bitcoin zijn ook andere activa gebruikt als lokmiddel.

In totaal is er in de eerste acht maanden van het jaar 1,7 miljoen euro ‘kwijtgeraakt’  door deze praktijken. Althans, dat is het bedrag dat bij de helpdesk is binnengekomen. In praktijk kan dit getal dus nog vele malen hoger liggen.

Je kon je geld kwijt bij bedrijven zoals Investous, afkomstig uit Cyprus. Via websites zoals BitcoinRevolution (zie screenshot hierboven) kwamen de slachtoffers hier terecht. Investous begeleid bij beleggingen met een instapbedrag was slechts 250 euro.

Advocaat

Marius Hupkes is advocaat van enkele gedupeerden. In de uitzending vertelt hij over het probleem. Hij merkte dat vanuit bedrijven zoals Investous enorm veel druk is uitgeoefend om als maar meer geld in te leggen.

Zij werkten ook met psychologische trucjes. Ze koppelden iedere keer nieuwe en verschillende karakters aan de slachtoffers. “Harde en agressieve mensen werden afgewisseld met hele vriendelijke mensen.”

Als advocaat heeft hij cliënten die bedragen van 800.000 euro zijn kwijtgeraakt. Een aantal van rond de 100.000 en dan verder nog veel bedragen van tienduizenden euro’s.

Mensen met deze grote schades moeten volgens Hupkes naar de rechter stappen. “Er moeten juridische stappen worden ondernomen. Mensen met grote schades moeten naar de rechter gaan om hun geld terug te vragen.”

“Nadat de mensen verleid zijn met telefoongesprekken, krijgen ze CFD’s aangeboden. Dit zijn geen echte bitcoins maar Contracts For Difference. De kans dat je met CFD’s jouw geld kwijt raakt is 80% à 90%”, aldus Hupkes.

Het advies is volgens hem heel simpel: niet aan beginnen!

Affiliate marketing

Vanaf minuut 35 gaat Opgelicht?! zelf het traject door en laten ze zien hoe de oplichters te werk gaan. Zij hebben VIP Response opgezocht om ze te confronteren met hun praktijken.

Zij werken als affiliates voor Bitcoin Revolution (Nederland) en Bitcoin Evolution (Italië). Via deze websites komen de slachtoffers bij Investous, de plek waar ze het geld verliezen, terecht. Dit is dus een voorbeeld van een bedrijf dat deze advertenties regelt.

Bekijk de uitzending om te zien hoe het er aan toe gaat.

Bitcoin kopen? Ga daarvoor naar Bitvavo!

PSV en Investous

Investous is de sponsor van PSV. Althans, dat was het. Op basis van de uitzending van Opgelicht?! heeft het het contract ontbonden.

“PSV heeft vanmiddag geconcludeerd dat de reputatie van de club is geschaad en dat is een ontbindende voorwaarde in het contract”

bitcoin kopen
Mis niks meer!
Invalid email address