Van Eck trekt aanvraag bitcoin-ETF in, CBOE ziet af van handel

Van Eck heeft haar aanvraag voor een bitcoin ETF ingetrokken, zo blijkt uit een interview dat nieuwszender CNBC met ceo Jan van Eck had. Ook de Amerikaanse derivaten – en futurebeurs CBOE ziet af van het noteren en verhandelen van het – nog niet goedgekeurde – ETF bitcoinfonds Van Eck. Dat blijkt uit een document dat de Amerikaanse toezichthouder SEC heeft vrijgegeven.

Bitcoin ETF

CBOE lijkt hiermee voor te sorteren op een mogelijke afkeuring van de bitcoin ETF’s. Voor 27 februari 2019 moet toezichthouder SEC uitspraak doen of negen ingediende bitcoin ETF’s doorgang kunnen vinden. De derivatenbeurs in Chicago moest zelf ook een aanvraag voor regelwijziging indienen om bitcoin ETF’s te mogen noteren en verhandelen. Die aanvraag, ingediend in juni 2018, is dinsdag (gisteren) ingetrokken. SEC brengt dit in de onderstaande brief naar buiten, die zo begint:

“Notice of Withdrawal of a Proposed Rule Change to List and Trade Shares of SolidX Bitcoin Shares Issued by the VanEck SolidX Bitcoin Trust Under BZX Rule 14.11(e)(4), Commodity-Based Trust Shares”

Van Eck

Een goedkeuring van de bitcoin ETF door VanEck en SolidX lijkt verder weg dan ooit. Marktvolgers verwachten het meeste van dit bitcoinfonds omdat bitcoins als onderpand worden aangehouden. Dat is bij de meeste fondsen niet het geval. VanEck ceo Jan van Eck (een telg van een deels Nederlandse familie die ooit naar de VS trok, redactie) verklaart tegenover nieuwszender CNBC weinig hoopvol te zijn op een goedkeuring van zijn aanvraag en verwacht dat het meer tijd gaat kosten. Sterker nog, hij zegt dat de aanvraag is ingetrokken en op een later, beter moment weer wordt ingediend. Dit zei Van Eck bij CNBC.

“So, you know the SEC is affected by the shutdown…we were engaged in discussions with the SEC about the bitcoin-related issues, custody, market manipulation, prices, and that had to stop. And so, instead of trying to slip through or something, we just had the application pulled and we will re-file and re-engage in the discussions when the SEC gets going again.”

Deadline

De SEC moet uiterlijk 27 februari uitsluitsel geven over negen ingediende bitcoin ETF’s. Dat de Amerikaanse overheid al sinds de Kerstdagen op slot zit, helpt niet. De SEC heeft simpelweg nu niet de mankracht om tot een besluit te komen, zo is de gedachte. Deze onderbezetting in combinatie met het ultimatum van 27 februari, maakt de kans op een goedkeuring steeds kleiner. De vraag is hoe de markt op deze uitslag gaat reageren.

Mededelingsbrief SEC

Lees de brief van de SEC hieronder terug.

Bronnen: SEC / Coindesk

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!