Jan Smit (DutchEOS): “EOS-blockchain kan 10.000 TPS aan”

Jan Smit is oprichter en directeur strategie bij Dutch EOS, een blockproducer voor en promoter van de EOS blockchain in de Benelux. Bitcoin Magazine NL berichtte eerder over de harde conclusies die dataprovider Icecat trok na het testen van EOS voor een offchain-oplossing. We hebben Jan Smit gevraagd om punt voor punt te reageren op deze conclusies.

EOS transacties

Smit: “Allereerst de transacties per seconde. EOS en Telos hebben in productie tot 4.000 TPS verwerkt (zie eosx.io voor EOS en telos.eosx.io voor Telos). Bij het testen van bijna 10.000 TPS is bereikt (zie daarvoor dit artikel). Voor een geautoriseerde opstelling, waar in dit geval Icecat interesse in heeft, moeten er hogere getallen mogelijk zijn dan wat zij uit hun test hebben gekregen. In het algemeen verwerken EOSIO-chains meer gegevens dan alle andere publieke blockchains. Waarom in deze test slechts 7 TPS bereikt kon worden, is ons niet duidelijk. Een van de verklaringen kan in de configuratie zitten.”

EOS Dapps

Smit: “Over het ontbreken van een eerste record. Als je een transactie in de EOSIO API stopt, hoef je niet te wachten of een transactie in een block is opgenomen. Er zijn zogenaamde ‘wrappers’ beschikbaar die dit kunnen controleren of een notificatie sturen zodra het niet gelukt is. (zie bijvoorbeeld dfuse.io). Als dit écht een probleem is, dan verwacht je niet de adoptie van EOSIO onder de dApps. Zie hiervoor de website Dappradar waar een overzicht te zien is van Ethereum, EOS en Tron dApps”.

EOS en privacy

Smit: “Wat betreft de private nodes en controle binnen de blockchain: je kunt een EOSIO-netwerk zeker privé maken. Binnen een EOSIO-netwerk kunnen geautoriseerde nodes achter een VPN worden geplaatst. Ook kunnen nodes worden geïnstrueerd om alleen bepaalde andere geautoriseerde nodes te accepteren, Hiermee wordt voorkomen dat nodes zonder toestemming toegang krijgen tot de keten. En wat betreft privégegevens die niet privé zijn. EOS, Ethereum, Bitcoin en andere publieke ketens zijn per definitie openbaar. Het opslaan van privégegevens wordt dan ook afgeraden. Je kunt de gegevens echter wél versleutelen of een geautoriseerde keten maken.”

Snapshot

Smit besluit: “Knooppunten kunnen in zeldzame gevallen crashen en dan kan het voorkomen dat de data op een specifieke node niet opgeslagen wordt. In de praktijk kunnen node-operators dan binnen een paar minuten een eerdere snapshot herstellen. Sinds de introductie van versie 1.5 begin december hebben we bij dutcheos.io geen crashes meegemaakt.”

Interview

In september werd het event Blockchainlive gesponsord door Block.One en EOS. Bitcoin Magazine NL sprak toen met Jan Smit over zijn organisatie.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!