Toezichthouder CFTC ziet crypto als prioriteit voor 2019

Cryptocurrencies zijn één van de onderzoeksprioriteiten van de Commodities Futures Trading Commission (CFTC). Dit maakt de Amerikaanse toezichthouder op de commoditymarkt in een persbericht bekend. Maar wat gaat de CFTC specifiek doen met betrekking tot crypto?

CFTC en cryptocurrencies

In de beleidsstukken staat onder meer: het monitoren van cryptocurrencies en markt – en handelspraktijken van bijvoorbeeld ruilbeurzen en cryptobrokers. Feitelijk een controle of bestaande regels niet worden overtreden. Tegelijkertijd ligt er voor de CFTC en collega-toezichthouder de SEC (effecten) de taak om helderheid te verschaffen op het gebied van wet – en regelgeving. Er hangen een aantal onduidelijkheden boven de markt zoals:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Bitcoin is een commodity”

Dan is er in het Amerikaanse Congres ook diverse meningen welk orgaan dé toezichthouder moet voor cryptocurrencies. Een aantal congresleden vinden dat een nieuwe asset zoals crypto opbloeit met een milde aanpak van de CFTC en FTC in plaats van de meer rigide aanpak van de SEC. Het Democratische congreslid Darren Soto zegt onder meer daarover:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“We’ll be saving the SEC for true securities, knowing predominantly that these are commodities and currency transactions. The [CFTC and FTC] are agencies with a lighter touch and we have grown consensus among the industry that they’d be appropriate for the majority of these types of cryptocurrency transactions and the nature of these assets.”[/penci_blockquote]

De CFTC vat bitcoin op als een “commodity” en niet als een “security”. De SEC heeft zich daarover nog niet uitgesproken. Zoals bekend hanteert de VS de Howey Test om te bepalen of iets een effect is of niet.

DNB en AFM

De Nederlandse toezichthouders AFM en DNB richten hun pijlen in eerste instantie op de industrie zelf. Cryptobedrijven (beurzen, brokers, fondsen, walletproviders etc) moeten vóór januari 2020 een vergunning hebben om niet verboden te worden. Cryptocurrencies zijn ‘kwetsbaar voor financieel-economische criminaliteit’, zo staat in een adviesrapport aan minister Hoekstra (CDA) van Financien te lezen. De DNB beschouwt cryptocurrencies niet als geld, omdat ze niet de functie van ruil – of oppotmiddel vervullen. Specifieker maken ze een onderscheid tussen transactiecrypto’s, gebruikscrypto’s en investeringscrypto’s, een verdeling die ook wordt toegepast door de Britse FCA en Zwitserse Finma.

Bronnen: CFTC / Cointelegraph

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!