crypto aangifte
Nieuwsberichten » Belastingaangifte 2018: 4 tips voor aangeven bitcoin en andere crypto

Belastingaangifte 2018: 4 tips voor aangeven bitcoin en andere crypto

Analyse jurist Clint Cabell – Vanaf vandaag (vrijdag 1 maart) kunt u online de Belastingaangifte 2018 invullen. Als u bitcoin of cryptovaluta heeft of inkomen ontvangt in cryptovaluta, kan dit ingewikkeld zijn. Hierbij een aantal tips om de belastingaangifte over uw cryptovaluta van 2018 gemakkelijker te maken.

1. De peildatum

Het jaar 2018 begon met de afsluiting van de bullmarket. Exponentiële groei in de eerste week met een all time high van $835 miljard in totale marktkapitalisatie op 8 januari. Daarna zijn we beland in een bearmarket die nu al langer dan een jaar duurt.

Voor de bezitters van cryptovaluta is dit extra zuur. Voor de berekening van uw vermogen in box 3 wordt namelijk uitgegaan van een peildatum en een fictief rendement. De peildatum is op 1 januari 2018 en hoewel de koers maar een paar weken extreem hoog stond, valt de peildatum hier wel middenin. En ondanks dat de marktkapitalisatie in 2018 is afgenomen met 80%, gaat de Belastingdienst uit van een positief rendement van 2 tot 5,38% afhankelijk van de hoogte van uw vermogen.

  bitcoin meester  

2. Box 3: sparen en beleggen

Als u op de peildatum crypto’s had. dient u dit aan te geven onder uw overige bezittingen in box 3. Het gaat hier om de waarde in het economisch verkeer. Bij het berekenen van de waarde gebruikt u de koers op het gebruikte platform. Als u geen handelsplatform gebruikt, kunt u de waarde op de peildatum zien via deze Coinmarketcap-link. Zelfs als uw ICO-tokens nog niet verhandelbaar waren op een handelsplatform kan het zijn dat de token economische waarde had. Deze waarde kunt u op vinden op Etherscan in de charts als u de token opzoekt.

3. Box 1: inkomen uit crypto

Als u handelt in cryptovaluta speculeert u op koerswinst. U hoeft de opbrengst van deze handel niet aan te geven. Dit komt omdat er bij speculatie geen extra arbeid aan te pas komt. Als u wél met extra arbeid inkomsten verdient moet u deze inkomsten aangeven in box 1.

  • Als u loon ontvangt in cryptovaluta dient uw werkgever deze om te rekenen naar euro’s op het moment dat u deze ontvangt. U wordt dan betaald in natura.
  • Inkomsten uit referrals en nodes vallen onder resultaat uit overige werkzaamheden.
  • Crypto’s minen kost veel stroom maar als u dit doet met winst, dient u dit aan te geven als inkomsten uit overig werk of winst uit onderneming.

Of de inkomsten als winst uit onderneming worden gezien hangt af van een aantal factoren zoals de winst die u maakt en de tijd die u besteedt aan de werkzaamheden. Bij een geringe winst en beperkte tijdsbesteding is er minder snel sprake van een onderneming.

4. Belastingdienst en boetes

De Belastingdienst doet om strategische redenen geen uitspraken over de controlestrategie en het OM heeft onlangs een Cryptodag georganiseerd met kernpartners om kennis uit te wisselen over cryptovaluta. Het is dus zeker een agendapunt bij de betrokken overheidsorganen. Met de invoering van de vernieuwde Wwft zullen deze organen ook meer mogelijkheden krijgen voor het onderling delen van informatie.

Er zijn sommigen die het nut niet inzien van het opgeven van hun cryptovaluta omdat de koersen zijn gedaald of om een andere reden. U riskeert bij het niet-opgeven, of opzettelijk verkeerd opgeven van uw vermogen een boete van maximaal 300% van de verschuldigde belasting. Het bezitten van zwart vermogen kan daarnaast ook een misdrijf opleveren. U kunt dus niet zorgeloos beschikken over uw vermogen als u dit niet opgeeft.

Over Crypto Compendium

Als u een geïnteresseerd bent in een uitgebreidere uitleg met voorbeelden en een stappenplan om er zeker van te zijn dat de juiste bedragen opgeeft, neem dan content op met Clint Cabell (Linkedin). Hij is als cryptojurist gevestigd in Rotterdam en oprichter van Crypto Compendium. Als u meer wilt weten over de vergunningseisen, de vergunningsaanvraag of een andere vragen heeft over de Wwft-wijziging neem dan contact op met Crypto Compendium. Wij hebben tools ontwikkeld waarmee u zich zo goed mogelijk kunt voorbereiden op het aanstaande vergunningstelsel.

Meer bijdragen van cryptojurist Clint Cabell:

Disclaimer: wij benadrukken dat aan bovenstaande tekst geen rechten kunnen worden ontleend. Bitcoin Magazine NL verstrekt geen financieel of fiscaal-juridisch advies. De bovenstaande informatie heeft enkel educatieve doeleinden. Handel in cryptomunten is zéér risicovol en geschiedt op eigen risico.

crypto kopen 

 

Nieuw Bitcoin Journaal over: Bitcoin, het Lightning Network en de maatregelen van De Nederlandse Bank

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Dan Hedl (Kraken): ‘Handelsvolume Bitcoin(dot)com lager dan gerapporteerd’

Robin Heester

Bitcoin (BTC) transacties voor meer dan 50% vanaf SegWit-adressen

Robin Heester

Analyse: weet de bitcoin (BTC) koers uit te breken naar $10.700?

Redactie

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder