Centraal bankenorgaan BIS: “Cryptomunt centrale bank leidt tot instabiliteit”

Agustín Carstens, hoofd van de Bank of International Settlements (BIS), adviseert centrale banken om geen eigen cryptomunt of digitale valuta uit te brengen. Volgens de topman riskeren centrale banken die dat wel doen financiële instabiliteit. Ook ondermijnen ze de taakverdeling die bestaat tussen centrale en commerciële banken, aldus Cartsens.

Lees hier meer over wat het hoofd van de BIS vindt van ’s werelds grootste cryptovaluta Bitcoin

Augustín Carstens: “CBDC’s ondermijnen financiële orde”

Carstens sprak zich uit tegen het uitbrengen van digitale valuta door centrale banken tijdens de jaarlijkse Whitaker Lecture van de Centrale bank van Ierland. In een speech vertelde hij dat een Central Bank Digital Currency (CBDC) ertoe kan leiden dat de  economische orde wordt verstoord. Geld zou van bankrekeningen verschuiven naar CBDC’s. En dat ondermijnt volgens de topman het huidige systeem.

Verdeling van taken

In het huidige systeem worden de taken namelijk verdeelt tussen de centrale en de commerciële banken. De centrale banken houden zich bezig met zaken als inflatie en geldvoorraad. Commerciële banken richten zich daarentegen op betalingen en het bedienen van klanten.

Een CBDC zou ertoe kunnen leiden dat de dienstverlening uiteindelijk komt te liggen bij de centrale bank achter de CBDC. Dat gaat voorbij aan de rol van commerciële banken. Die verschuiving van de commerciële naar de centrale banken is volgens Carstens problematisch en kan zorgen voor chaos.

“There are huge operational consequences for central banks in implementing monetary policy and implications for the stability of the financial system.” – Agustín Carstens, General Manager Bank of International Settlements

Andere mindset

Centrale banken zijn namelijk publieke instellingen terwijl commerciële banken private bedrijven zijn. Dat gaat volgens Carstens gepaard met verschillen in belangen en motivaties en een geheel andere mindset. Er zijn wel historische gevallen bekend waarbij beide taken zijn ondergebracht bij een centrale bank, maar dat is geen succes gebleken zegt Carstens.

Verschil in vertrouwen

Agustín Carstens zegt verder dat geld de neiging heeft zich te verplaatsen naar de meest betrouwbare en veilige plek om het te bewaren. Wanneer centrale banken zich open stellen om het geld te beheren zal dat volgens Carstens ertoe leiden er een verschuiving optreedt. Een centrale bank is immers een betrouwbaardere partij dan een commerciële bank.

Dat leidt er volgens de topman toe dat het geld niet meer gelijkwaardig is. Een euro die bij een commerciële bank wordt bewaard zou minder waard kunnen zijn dan een euro in de digitale valuta van de centrale bank.

Monetair beleid

Als laatste voorziet Carstens ook problemen op het gebied van economie en monetair beleid. De invoer van een CBDC ontwricht volgens hem de vraag op de markt naar geld. Dat kan onverwachte gevolgen hebben voor de economie. Daarom is het zaak om niet lichtzinnig om te gaan met dit soort zaken, aldus Carstens.

“Central banks are indeed proceeding cautiously and considering all relevant issues. We will flash the warning light if needed. Central banks do not put a brake on innovations just for the sake of it.  But  neither  should  they  speed  ahead  disregarding  all  traffic  conditions.  We  have  to  make  sure  that  innovations set the right course for the economy, for businesses, for citizens, for society as a whole.” – Agustín Carstens, General Manager Bank of International Settlements

Bank of International Settlements (BIS)

De Bank of International Settlements (BIS) is een wereldwijde organisatie van centrale banken die monetaire en financiële samenwerking nastreeft. Het wordt ook wel de centrale bank der centrale banken genoemd.

De BIS bestudeert cryptovaluta al enige tijd. Het stelde in het verleden onder andere dat cryptovaluta nog niet geschikt zijn voor grootschalig gebruik en dat nationale regelgeving een positieve impact heeft op de cryptomarkt. Ook concludeerden zij in een onderzoek dat Bitcoin kwetsbaar is vanwege het Proof-of-Work mechanisme.

Agustín Carstens

Agustín Carstens trad in 2017 aan als General Manager bij de BIS en werd daarmee één van de meest machtige mensen uit de financiële wereld. De voormalig minister van financiën en later gouverneur van de centrale bank van Mexico wordt door vakgenoten geprezen als een begaafd econoom.

Agustín Carstens en cryptovaluta

Agustín Carstens heeft zich in het verleden vaker uitgelaten over digitale valuta. Daarin wees hij vooral op de gevaren ervan. Vooral Bitcoin moest het ontberen. Dat is volgens Carstens niets meer dan een “een luchtbel, een Ponzi scheme, en een milieuramp”. Dat is wellicht geen verrassend standpunt, aangezien Bitcoin een alternatieve economie is waar centrale banken geen rol spelen.

Foto: Wikimedia, Creative Commons

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!