Cryptobeurs QuadrigaCX wallets ontdekt, “100 miljoen dollar weggesluisd”

Crypto Alert – Het mysterie rond de cryptobeurs QuadrigaCX en de verloren fondsen van klanten wordt langzaam ontrafeld. Ernst & Young (EY) heeft de cold wallets van QuadrigaCX ontdekt en concludeert dat deze al sinds april 2018 ongebruikt zijn. Ander onderzoek suggereert dat QuadrigaCX veel beurstegoeden stuurde naar andere handelsplatformen. Naar verluidt is er 650.000 aan ethereum (omgerekend 100.000 dollar tegen de huidige koers) aan tegoeden weggesluisd.

QuadrigaCX

De Canadese cryptobeurs QuadrigaCX kwam vorige maand in het nieuws omdat het zo’n $150 miljoen Amerikaanse dollars aan cryptovaluta van klanten kwijtraakte. Jerry Cotten, de CEO van QuadrigaCX, was naar India afgereisd om daar een weeshuis voor arme kinderen op te zetten. Daar kwam hij te overlijden aan de ziekte van Crohn. Hij was de enige binnen de organisatie die over de private keys beschikte van de wallets waarop de klantenfondsen staan opgeslagen. QuadrigaCX schakelde de autoriteiten in en sloot haar deuren. De 115.000 gebruikers van het platform zijn vooralsnog de dupe. Het verhaal van QuadrigaCX wordt echter breed in twijfel getrokken. Diverse onderzoeken zijn gestart om te achterhalen hoe de vork nu echt in de steel zit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ernst & Young

Ernst & Young (EY), door de rechtbank aangewezen om de zaak te onderzoeken, publiceerde op vrijdag hun bevindingen. Zij wisten in totaal zes ‘cold wallet’ adressen van QuadrigaCX te identificeren. Dit zijn de adressen waarop QuadrigaCX het leeuwendeel van hun fondsen op bewaarde. Volgens EY zijn de adressen echter al sinds april 2018 niet meer gebruikt om fondsen op te slaan. Afgezien van één enkele foutieve transactie. Die werd op 6 februari 2019 door QuadrigaCX is gemaakt, ongeveer een week nadat zij de autoriteiten inlichtten. Een technisch foutje van pakweg een half miljoen dollar. Opmerkelijk is dat er op 3 december, slechts enkele dagen voor het overlijden van Jerry Cotten, nog wel 31 BTC ($118.000) uit de cold wallets is opgenomen.

Nepaccounts

Verder blijkt ook dat EY veertien nep-gebruikersaccounts heeft ontdekt op het QuadrigaCX platform. Zij geven aan dat het mogelijk is dat deze accounts zijn gespekt met kunstmatige stortingen om er vervolgens op het platform mee te handelen. Of hiervoor fictieve fondsen in het leven zijn geroepen of dat fondsen van klanten zijn gebruikt is nog niet duidelijk.

Vervolg

Het onderzoek van EY naar de verloren fondsen is nog lang niet afgerond. Het heeft inmiddels informatie opgevraagd bij diverse crypto-handelsbeurzen waarmee QuadrigaCX contact had. Ook mist EY nog essentiële data die staat opgeslagen bij Amazon Web Services (AWS). Die data staat onder Cotten’s persoonlijke (consumenten)account opgeslagen en mag niet zomaar worden gedeeld met EY of QuadrigaCX.

650.000 ETH naar Kraken, Bitfinex en Poloniex

Onderzoeks- en consultingplatform ZeroNonCense beweert dat een deel van de fondsen van QuadrigaCX waarschijnlijk naar andere crypto handelsbeurzen zijn gestuurd. In een recent rapport stelt het dat QuadrigaCX vermoedelijk zo’n 650.000 ETH ($100 miljoen dollar) naar handelsbeurzen als Kraken, Bitfinex en Poloniex stuurde. Dat wijst er mogelijk op dat Jerry Cotten klantenfondsen bij de concurrentie in bewaring bracht.

Mogelijk geen kwade bedoelingen

Dat komt overeen met uitspraken van weduwe Jennifer Robertson die eerder verklaarde dat Cotten mogelijk een deel van de fondsen op andere handelsbeurzen bewaarde. Volgens ZeroNonCense is dat de reden waarom het moeilijk is gebleken om de verloren fondsen van QuadrigaCX te traceren. Als deze fondsen nog steeds op deze handelsbeurzen staan opgeslagen is mogelijk een groot deel van de verloren fondsen gevonden. ZeroNonCense gelooft dat Cotten de fondsen daarheen stuurde zonder medeweten van Jennifer Robertson en andere QuadrigaCX medewerkers.

QuadrigaCX weinig professioneel

Er zijn nog genoeg onduidelijkheden en onbeantwoorde vragen. QuadrigaCX hield er in ieder geval een ongewone bedrijfsvoering op na. Van het feit dat Jerry Cotton de handelsbeurs vanaf een laptop beheerde en als enige toegang en kennis had over de klantenfondsen, tot aan de ongewone transacties vlak voor en zelfs na zijn overlijden. Alles lijkt erop te duiden dat de bedrijfsvoering van QuadrigaCX weinig professioneel was. Ook zijn er nog genoeg onbeantwoorde vragen. Handelsbeurs Kraken stelt daarom $100.000 beschikbaar voor degene die met een doorslaggevende tip komt om het mysterie op te lossen.

Handelsbeurzen onveilig

Het toont opnieuw aan dat het lang niet altijd veilig is om fondsen op handelsbeurzen of bij andere derde partijen te bewaren. Je weet immers niet hoe professioneel en betrouwbaar de organisatie erachter is. Het gebeurt met enige regelmaat dat handelsbeurzen worden gehackt of door mismanagement failliet gaan. Gebruikers kunnen daarbij vaak fluiten naar hun geld. Het bekendste geval is Mt.Gox waar in 2014 zo’n 850.000 BTC werd gehackt. Nu, vijf jaar later, wachten gedupeerden nog altijd op compensatie.