Europese Unie: “Private blockchain meeste kans van slagen“

Een private blockchain heeft anno 2019 meer kans van slagen voor Europese bedrijven en overheden, concludeert ConsenSys. De consultancyfirma schreef het themarapport “Scalability, Interoperability and Sustainability of Blockchains” in opdracht van de Europese Unie. Consortia met een private blockchain voor één specifieke sector zijn meer kansrijk dan toepassingen op een publieke blockchain.

Private blockchain, het intranet van de 21e eeuw?

Ze wijzen op een aantal voordelen van de private blockchain, het equivalent van het intranet uit de jaren negentig. Allereerst hebben gebruikers meer zeggenschap over de functionaliteit. Ook hebben ontwikkelaars hebben meer invloed op de prestaties en veiligheid van het netwerk. Bij de publieke variant is er feitelijk minder controle. Maar ook minder sprake van censuur, zullen voorstanders betogen.

De onderzoekers wijzen erop dat een “afgesloten” blockchainproject alleen kans van slagen heeft als wordt voldaan aan een aantal voorwaarden:

  • Heldere visie: wat wil het project bereiken?
  • Duidelijke reden: kan het probleem alleen met een blockchain worden opgelost?
  • Solide governance-model: wie krijgt welke rechten en welke data wordt er gedeeld?
  • Delen van de kennis en ervaringen met de stakeholders en markt

“Web of Value”

Ze voorspellen dat een aantal publieke chains het gaan overleven en de ruggengraat vormen van een “Web of Value”. In de samenvatting van het rapport (PDF download).

Our vision is that the first wave of blockchain adoption will be characterised by a large number of permissioned, purpose-built blockchain platforms geared towards a specific use case or user base. These blockchains will, however, not be completely walled off gardens. Instead, they will need to interact with the off-chain world as well as with each other. Just as TCP/IP and the rest of the Internet stack became the open, freely accessible backbone of the Web of Information, we think that a small number of global blockchain networks will also emerge as the backbone of a Web of Value.

Schaalbaarheid

Er zijn een aantal ingrediënten die leiden tot méér adoptie onder bedrijven en overheden:

  1. schaalbaarheid: een netwerk moet in korte tijd grote hoeveelheden transacties kunnen verwerken en verifiëren
  2. Interoperabele capaciteit: chains moeten onderling data kunnen uitruilen, een model dat bijvoorbeeld WanChain nastreeft.
  3. Duurzaamheid: intrinsieke milieuvriendelijkheid én lange termijn stabiliteit. De auteurs verwachten dat publieke chains(op termijn) minder energie gaan verbruiken.

Europa

Ze zien 2019 vooral als het jaar dat veel nieuwe (publieke) projecten hun mainnet lanceren en ‘live’ gaan. Die voortgang geeft de buitenwereld een inkijkje wat er met dit ecosysteem allemaal mogelijk is. De EU Blockchain Observatory & Forum is door de Europese Commissie opgericht om belangrijke ontwikkelingen op het gebied van blockchain te identificeren. Medio dit jaar volgt een nieuw rapport met als onderwerp “privacy en vertrouwen”.

ConsenSys

Dat het rapport is geschreven door ConsenSys, onder meer adviseur van de Europese Unie en Dubai, is saillant te noemen. Het is een onafhankelijke organisatie maar de band met de Ethereum Foundation is sterk. Een van de mede-schrijver aan het rapport is Vlad Zamfir, een belangrijke denker over schaalbaarheid binnen ethereum. Hij behoort tot het selecte groepje waarmee Vitalik Buterin elangrijke veranderingen aan het netwerk doorspreekt.

Interviews op ons Youtube-kanaal

We spraken eerder met Joseph Lubin en Vanessa Grellet van ConsenSys.

Bronnen: Europese Unie / Coindesk

 

 

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!