Tether lanceert USDT stablecoin op TRON blockchain

Crypto nieuws – De populaire maar controversiële stablecoin Tether (USDT) wordt als TRC-20 token uitgebracht op de TRON (TRX) blockchain. De partnerschap werd bekendgemaakt door zowel Tether als de TRON foundation. De nieuwe TRC-20 USDT wordt interoperabel met andere tokens op de TRON blockchain en wil het ecosysteem naar een hoger niveau tillen.

TRON Tether stablecoin

Met de lancering zal de TRON blockchain over een eigen echte stablecoin beschikken die gelijk staat aan de Amerikaanse dollar. De nieuwe token zal als TRC-20 token worden gelanceerd. Het is daardoor interoperabel met andere tokens op de TRON blockchain. Dit komt ten goede voor het TRON dApp netwerk omdat er daardoor gemakkelijk in dollars kan worden afgerekend. Gebruikers van een dApp hoeven zich dan zich geen zorgen meer te maken over de prijsschommelingen. Dat werkt drempelverlagend en vereenvoudigt het gebruik van dApps. Ook voor institutionele investeerders is de volatiliteit van cryptomunten vaak een zorg. Volgens planning zal de TRON versie van Tether in het tweede kwartaal van 2019 worden gelanceerd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Aanvulling, geen vervanging

De lancering van Tether op de TRON blockchain zal geen vervanging zijn voor de reeds bestaande en veelgebruikte Tether. Deze is via het Omni protocol gebaseerd op de Bitcoin (BTC) blockchain en wordt door de meeste handelsbeurzen ondersteund. Het is onwaarschijnlijk dat handelsbeurzen zullen overstappen naar de TRON versie van USDT, maar dat is ook niet direct de bedoeling. De voornaamste winst zit in het feit dat buiten de handelsbeurzen om er een stablecoin intern in het TRON netwerk bestaat en door TRON dApps gebruikt kan worden. De nieuwe TRON versie van USDT kan dus het beste worden gezien als aanvulling op het reeds bestaande USDT ecosysteem.

ETH-USDT en LTC-USDT

Tether lanceerde in het verleden ook al eens varianten van hun stablecoin op andere blockchains. In 2017 kondigde Tether een lancering via Omni op Litecoin (LTC) aan en sinds begin 2018 bestaat er een ERC-20 Ethereum versie van USDT. Slechts een enkele handelsbeurs biedt hiervoor ondersteuning en ook onder dApps is het gebruik ervan niet wijdverspreid. Dat zal ongetwijfeld ook te maken hebben met de lage gebruikersaantallen en de beperkte adoptie van de meeste dApps.

Tether (USDT)

Tether (USDT) is de bekendste en meest gebruikte stablecoin in het cryptocurrency ecosysteem. In 2014 brachten zij de eerste tokens uit onder de naam Realcoin via het Omni protocol. Al snel werd de naam van de stablecoin verandert in Tether. Stablecoins zijn anders dan andere cryptomunten omdat ze een vaste waarde vertegenwoordigen. Elke Tether USDT dollar vertegenwoordigt $1 Amerikaanse dollar. Om dit te bewerkstelligen heeft Tether voor elke USDT die in omloop is ook een echte dollar op de bankrekening. Althans, dat zeggen zij.

Controversieel

Tether is namelijk niet zonder controverses. De stablecoin ligt al lange tijd onder vuur door critici die zich afvragen of Tether wel degelijk een echte dollar heeft voor elke USDT die in omloop is. Als dit niet het geval is kan dat betekenen dat de waarde van USDT eigenlijk veel lager is dan een normale dollar. Ook zou het kunnen betekenen dat Tether in het geheim extra USDT heeft bijgedrukt. Tether ontkent deze aantijgingen maar heeft vooralsnog geen fatsoenlijke audit ondergaan. De regelmatige problemen met bankenpartners sterken het vertrouwen ook niet.

Marktmanipulatie

Er gaan zelfs geruchten dat Tether de koers van Bitcoin kunstmatig zou hebben beïnvloed. Door op cruciale momenten extra USDT bij te drukken en daarmee BTC te kopen zouden zij de bull-run van 2017 onnatuurlijk hoog hebben gestuwd. Zusterbedrijf Bitfinex zou hierbij ook een rol hebben gespeeld. Er zijn geen concrete bewijzen maar opmerkelijk is wel dat de Amerikaanse justitie genoeg redenen zag om een onderzoek naar mogelijke marktmanipulatie te beginnen.

Zwaard van Damocles

Het lot van Tether (USDT) hangt dan ook als een zwaard van Damocles boven het hoofd. Niemand weet nog wat de gevolgen zullen zijn als blijkt dat USDT niet 1 op 1 gesteund wordt door dollars. Het zou mogelijk betekenen dat veel van de waarde van Bitcoin met niet bestaande dollars is opgeboden.

Stablecoin concurrentie

Met zoveel onzekerheid rondom de grootste stablecoin is het geen wonder dat anderen hun kansen schoon zien. In de laatste twee jaar zijn er diverse andere stablecoins gelanceerd. Zo bracht de Goldman Sachs dochteronderneming Circle in samenwerking met Coinbase de USDC stablecoin uit. De gebroeders Winklevoss en hun handelsplatform Gemini brachten op hun beurt de Gemini Dollar GUSD op de markt. En gereguleerde blockchain start-up Paxos kwam met hun PAX standard token. Onlangs kondigde ook bankengigant JP Morgan aan met een eigen stablecoin te komen, de JPM Coin.

Blockchain stablecoins

Daarnaast zijn er diverse decentrale blockchain-gebaseerde stablecoin initiatieven. Zij gebruiken veelal cryptovaluta als onderpand om de waarde van de stablecoins te garanderen. De bekendste hiervan is de op Ethereum gebaseerde DAI van het project MakerDAO.