Raoul Esseboom: Digitale identiteit, privacy en het revolutionaire van blockchain

Column – Raoul Esseboom slaat met Cryptotakkies een brug tussen jongeren en bitcoin of cryptocurrencies. In deze aflevering: eigenaar zijn van je digitale identiteit. Iedereen is toch eigenaar van zijn of haar eigen identiteit? En als je dat niet bent dan word je dat toch gewoon?

Digitale identiteit

Dit leek een simpel verhaal voor mij, maar eigenaar zijn van je eigen identiteit gaat toch gepaard met de nodige complexiteit. Er zijn namelijk een hele hoop systemen die dan met elkaar verbonden moeten worden.

In vakjargon gebruikt men de term interoperability of interoperabiliteit in het Nederlands. Dit wil zeggen dat verschillende (blockchain) netwerken met elkaar kunnen communiceren zonder al te veel poespas. Dit heeft geleid tot de vraag waarom er zo veel verschillende blockchain-systemen nodig zijn.

Cryptocurrencies en blockchain

Nou dat zal ik je even vertellen:

Er is in de zakelijke dienstverlening een duidelijke scheiding tussen cryptocurrencies en blockchain. Het buzzword ‘blockchain’, waar je in 2017 mee werd doodgegooid, is nu veel meer dan alleen een buzzword.

  • Voor het vergroten van de transparantie
  • Voor het vergroten van de efficiency
  • Gewoon, omdat het vet stoer is (net zo als ik)

Een “x” aantal van deze bedrijven verlenen een dienst waar jij regelmatig gebruik van maakt! Maar voor je dit deed is de kans groot dat jij wat persoonlijke informatie hebt moeten afgeven. De bedrijven willen namelijk meer te weten komen over jouw identiteit.

Een simpel concept dat zich breed vertaalt. Zo kun je je identiteit aantonen middels een identiteitsbewijs, al staat daar niet op dat je vader bent van 2 kinderen en twee keer per week naar de jazzclub gaat om wat liedjes te spelen.

Toch behoren deze activiteiten ook tot de identiteit van personen. Je bent dus vader, broer, pianist, huiseigenaar, hondenliefhebber, etc. Allemaal vormen van identiteiten die je tot je bezit hebt.

‘Self sovereign Identity’

Middels een concept wat ze de ‘Self sovereign Identity’ noemen willen een aantal instellingen er voor zorgen dat jij eigenaar bent van jouw data.

Maar hoe kan de ‘Self sovereign Identity’ er voor zorgen dat je en in het bezit bent van je eigen data, en je de controle houdt op je eigen privacy.

Als iedereen in de gemeente Amsterdam namelijk in een database staat met bepaalde kenmerken die gekoppeld zijn aan jouw identiteit (combinatie van artificial intelligence en blockchain), dan zou je in theorie nergens meer privé-transacties kunnen uitvoeren. Er kijkt altijd iemand met je mee!

Echt eigenaar zijn van je identiteit is voor mij pas echt aan de orde als ik een blokkade zou kunnen plaatsen voor bedrijven die mijn data willen gebruiken tegen mijn zin in.

Stel dat ik naar de supermarkt ga en drie flessen rum zou kopen. Ik zou dan de optie moeten hebben om die aankoop ‘onzichtbaar’ te kunnen maken. De caissière zou niet eens hoeven vragen om mijn identiteitsbewijs omdat de blockchain-systemen die gaan over mijn leeftijd en geld balans aan elkaar gekoppeld zijn.

Ik zou mijn telefoon of pasje voor de scanner houden en klaar. Enkel en alleen de hoeveelheid geld die van mijn rekening wordt afgeschreven zou zichtbaar mogen zijn. Een privacy wet die de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming) zou moeten omarmen.

GDPR (General Data Protection)

Het doel van de AVG (of GDPR, General Data Protection) is om alle EU-burgers te beschermen tegen privacy- en datalekken in de door DATA gedreven wereld van vandaag. Ik hoop van harte dat mensen aandacht blijven spenderen aan de mate van privacy die wij allemaal verdienen.

Revolutie

Soms kijk ik wel eens naar de serie ‘Black Mirror” en dan lijk ik soms gezogen te worden in een realiteit waarvan ik me afvraag of dat hetgeen is wat we gaan ervaren over een “x” aantal jaar.

Implantaten waarmee we de wereld een andere perceptie kunnen geven, lenzen die je herinneringen visueel kunnen maken en chips die kunnen registreren of je partner vandaag een beetje in de stemming is.

Blockchain is niet het begin van een revolutie, dat was het internet. Maar blockchain zorgt er wel voor dat de revolutie, in tegenstelling tot herinneringen, voor altijd (zolang het internet zal bestaan) toegankelijk zal zijn.

Lees meer Cryptotakkies:

Over Raoul Esseboom

Sportieve cryptofanaat en investeerder. Bedenker van het platform Cryptotakkies, bedoeld om jongeren dichterbij crypto en blockchain te brengen. Voormalig voorstopper bij FC Volendam en PSV onder 23 jaar. Ik vraag me nog steeds af hoe alles werkt! Voor meer informatie, ga naar het Linkedin-profiel van Raoul Esseboom. 

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!