Bedenkers EOS: “Bitcoin slaagt als store-of-value, opschalen kan via EOS”

Bitcoin gaat als “store-as-value” slagen, maar daar is wel de hulp van EOS om het netwerk op te schalen. Dat zeggen Brendan Blumer en Daniel Larimer, respectievelijk de directeur van Block.One en de oprichter van EOS. Hun blockchain richt zich op andere toepassingen en concurreert volgens hen niet met Bitcoin. De twee voorzien een toekomst waarin het gros van de bitcoin-transacties via snellere blockchains zoals EOS worden verwerkt.

Lees ook: EOS en XRP ‘verslaan’ Bitcoin in nieuwe benchmark van Weiss Ratings

“Opschalen Bitcoin kan via EOS”

De Bitcoin blockchain kampt als gevolg van de hoge mate van decentralisatie met inherente schaalbaarheidsproblemen. Toch denkt Brendan Blumer, CEO van Block.one dat Bitcoin erin zal slagen om de grootste store-of-value (waarde opslag) ter wereld te worden, zo liet hij via een Tweet weten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens hem concurreert EOS niet met Bitcoin en zijn de twee blockchains gericht op verschillende toepassingen. Blumer liet via Twitter al vaker blijken dat hij Bitcoin ziet als het nieuwe digitale goud. Daarbij doelt hij vooral op de rol van Bitcoin om waarde in op te slaan en te behouden.

De transactiekosten van de Bitcoin blockchain zijn relatief hoog en de snelheid is laag. Daarom wordt er hard gewerkt aan schaalbaarheidsoplossingen zoals het Lightning Network. Volgens Daniel Larimer, het grote brein achter EOS, is dat echter een doodlopende weg.

In plaats daarvan voorziet Larimer een toekomst waarin de meeste Bitcoin transacties door andere, snellere blockchains zoals EOS worden uitgevoerd. Daarmee lijkt hij te doelen op het idee dat EOS als een soort side-chain van Bitcoin het netwerk helpt op te schalen.

Bitcoin opschalen met EOS: smart-contracts en interoperabiliteit

Dat kan door middel van smart-contracts. Daarbij stuurt een gebruiker bitcoins naar een decentrale applicatie (dApp). Vervolgens maakt de dApp evenveel tokens aan op een snellere blockchain zoals EOS en keert deze uit aan de gebruiker.

Deze nieuwe tokens kunnen gebruik maken van de snelheid en functionaliteit van de snellere blockchain. In de tussentijd worden de originele bitcoins vastgehouden door het smart-contract van de dApp. De uitgegeven tokens zijn een vertegenwoordiging van de oorspronkelijke bitcoins.

Wanneer de gebruiker deze tokens naar hetzelfde smart-contract terugstuurt worden de oorspronkelijke fondsen op de Bitcoin blockchain opnieuw vrijgegeven. Als twee blockchains op een dergelijke manier met elkaar verbonden zijn noemt men dit ook wel interoperabiliteit.

Sneller, goedkoper, gebruikersvriendelijker

EOS is met 4.000 transacties per seconde aanzienlijk sneller dan het trage Bitcoin dat is beperkt tot ongeveer 3 transacties per seconde. Daarnaast zijn de transactiekosten op de EOS blockchain gratis.

Dat zorgt voor een zeer aangename gebruikerservaring. Niet voor niets zijn de top tien van dApps met de meeste gebruikers allemaal gebaseerd op snelle blockchains als EOS en TRON.

Toch gaat die snelheid gepaard met nadelen. Critici wijzen er regelmatig op dat snellere projecten vaak minder decentraal zijn en daarom minder veilig. En voor waarde opslag is de hoogste vorm van veiligheid natuurlijk wenselijk.

Het beste van twee werelden

Door interoperabiliteit met Bitcoin zou een huwelijk kunnen ontstaan tussen het beste van twee werelden. De snelheid en de smart-contracts functionaliteit van EOS verankerd aan de veiligheid van Bitcoin.

In zo’n model biedt Bitcoin als de meest veilige blockchain een plek voor waarde-opslag (‘cold wallet’); een soort virtuele kluis voor lange termijn opslag.

Dagelijkse transacties waarbij extreme veiligheid minder belangrijk is zouden dan via snellere blockchains als EOS kunnen gaan. Als het ware als een portemonnee (‘hot wallet’), die af en toe vanuit de kluis wordt aangevuld.

Geen nieuw idee

Het uitbrengen van tokens die bitcoins vertegenwoordigen op andere blockchains is geen nieuw idee. De Ethereum blockchain kent een vergelijkbaar initiatief met Wrapped-Bitcoin (WBTC). Ook decentrale handelsbeurzen waarbij in Bitcoin kan worden gehandeld maken veelal gebruik van representatieve tokens.

Toch is het allemaal minder makkelijk dan het lijkt. Volgens Bitcoin programmeur Andrew Poelstra zijn er nog een hoop onopgeloste vraagstukken voordat een vertrouwensloze sidechain mogelijk is.

“I think that now if we want to do a real two-way peg, we probably need to get like full, efficient, general-purpose zero-knowledge proofs, and we need a way for Bitcoin validators to be able to validate what’s happening on the sidechain before allowing pegs to come back,” – Andrew Poelstra, Blockstream & Bitcoin programmeur

Natuurlijk is men ook hard aan het werk om Bitcoin zélf op te schalen via allerlei schaalbaarheidsoplossingen, zonder dat daarbij andere blockchains zoals EOS nodig zijn.