Frankrijk moet wereldwijde blockchain-leider worden met pro-crypto wetgeving en brede staatssteun

De Franse minister van Economie en Financiën Bruno Le Maire is overtuigd: de blockchain-revolutie is al begonnen en Frankrijk wil voorop lopen. Tijdens de opening van de Paris Blockchain Week sprak Le Maire zijn steun uit voor blockchain en zei hij sterk te geloven in de democratiserende werking ervan.

Het is volgens Le Maire tijd om de adoptie van blockchain te accelereren en Frankrijk moet wereldwijde leider in blockchain technologie worden. Door obstakels weg te nemen en een helder wettelijk kader te bieden, maar ook met subsidies voor de sector. Duidelijke regulatie is dus het doel.

Bruno Le Maire gelooft in blockchain

Bruno Le Maire is een groot voorstander van blockchain. Tijdens de opening van de Paris Blockchain week sprak hij zo’n 20 minuten lang vol lof over de technologie en het potentieel ervan.

Daar gaf hij aan blockchain te zien als een middel om monopolies te doorbreken en om de concurrentie met tech-reuzen te bevorderen. In een wereld die geneigd is om monopolistisch te worden biedt blockchain volgens hem een waardevolle vrijheid om handel te drijven zonder bemiddeling van derde partijen.

Hij noemt ook de complexe structuur met talloze tussenpartijen van het huidige financiële stelsel. Blockchain biedt volgens Le Maire een compleet en decentraal alternatief dat deze structuur uiteindelijk zou kunnen vervangen.

Vertrouwen

Ook wijst hij op de mogelijkheid om door middel van blockchain het vertrouwen in de maatschappij te herstellen. Hij zegt overal om zich heen te zien dat het consumentenvertrouwen afneemt, maar ook het vertrouwen in elkaar en de politiek. Het is één van de grote problemen van de 21ste eeuw, zegt hij.

Maar blockchain is volgens hem dan ook een eenentwintigste eeuwse oplossing om dat vertrouwen te herstellen. Door verticale autoriteit te vervangen door een collectief vertrouwen. Niet op autoritaire wijze en van bovenop opgelegd door de staat, maar vanuit de burger en de consument zelf.

“De blockchain revolutie is al aan de gang”

Onderliggend aan de economische revolutie van blockchain schuilt dan ook een democratische revolutie waarin hij sterk gelooft, aldus Le Maire.

Blockchain zal hoe dan ook een impact op de toekomst hebben, denkt hij. “De blockchain revolutie is al aan de gang“, aldus de minister. En in dat geval begeeft Frankrijk zich liever in de voorhoede dan dat het achterop raakt.

Bruno Le Maire: Tijd om blockchain te accelereren

Daarom wil Frankrijk meedoen aan deze technologische revolutie, zegt hij. Met 200 blockchain projecten is in Frankrijk een overvloed aan activiteit en Frankrijk beschikt volgens hem over alle middelen om een leider te worden in de blockchain industrie.

Hij wijst daarbij ook op de wettelijke kaders die Frankrijk op het gebied van blockchain biedt. Vorige week nog werd in Frankrijk een wet goedgekeurd die bepaald dat verzekeringsmaatschappijen voortaan mogen investeren in cryptovaluta.

Volgens Le Maire is het nu tijd om de adoptie van blockchain in alle sectoren van de maatschappij te accelereren. Dat is niet alleen beperkt tot financiële sectoren, maar ook bijvoorbeeld in andere sectoren zoals landbouw en de voedselketen.

Bruno Le Maire: Brede staatssteun voor blockchain projecten

Om dat te bereiken wil Frankrijk voorop lopen in het bieden van wettelijke kaders om de blockchain-sector te begeleiden, faciliteren en reguleren zodat het zich verder kan ontplooien. Er is zelfs de mogelijkheid dat de staat financiering beschikbaar stelt voor projecten met een tekort aan fondsen.

De Franse staat stelt de komende vijf jaar €4,5 miljard euro beschikbaar om in innovatieve technologieën zoals blockchain te investeren. Onderdeel daarvan is een innovatie wedstrijd waar bedrijven zich tot 14 mei voor kunnen aanmelden om financiering aan te vragen.

De aandacht gaat daarbij vooral uit naar projecten die bijdragen aan de Franse economie. En in het bijzonder wanneer ze gebaseerd zijn op blockchain technologie.

Ook zal er een crypto-whitelist worden gecreëerd waarin projecten worden opgenomen die goedgekeurd zijn door de staat. Projecten kunnen zich aanmelden voor opname op de publieke whitelist, maar dat is niet verplicht. Bedrijven die niet op de whitelist staan worden verder niet gehinderd. Het is dus een soort keurmerk.

De Franse overheid zal zich daarnaast ook actief inzetten om wettelijke en financiële obstakels die blockchain bedrijven ervaren te verminderen.

Internationale samenwerking

Bruno Le Maire roept zijn Europese en internationale collega’s op om het Franse voorbeeld te volgen. Op basis van het Franse model hoopt hij dat er een gemeenschappelijk internationaal wettelijk kader voor blockchain gerelateerde zaken kan ontstaan.

Als één van de grootste landen in de Europese Unie is de Franse invloed natuurlijk groot. Hun pro-blockchain houding is dan ook enorm gunstig voor de vooruitzichten van de blockchain industrie in Europa.

Frankrijk zou daarom wel eens een belangrijke rol kunnen spelen om de rest van Europa te overstag te krijgen om de technologie ook te omarmen.


De gehele (Franstalige) speech van Bruno Le Maire is te bekijken via onderstaande video:

 

Beeldmateriaal: Wikimedia

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!