Coinbase rolt cryptomunt uit in 85 extra landen, ‘Tether-killer’ in de dop?

Coinbase breidt de markt van haar stablecoin USDC uit met 85 landen. Dat maakt de cryptobeurs vandaag bekend. USDC moet gaan concurreren met Tether UDST, die grotendeels het meeste kapitaal heeft aangetrokken. USDC is een gezamenlijke cryptomunt van Coinbase en Circle, waarin Goldman Sachs een minderheidsbelang heeft.

Eigen cryptomunt

Een stablecoin is een cryptomunt die fiat geld, een dollar of euro als dekking heeft. De waarde ervan is stabiel. USDC is 100% gedekt door de Amerikaanse dollar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De dekking wordt elke maand gecontroleerd door een externe auditor. In totaal is er voor $300 miljoen aan USDC in circulatie op moment van schrijven.

De cryptomunt is gebouwd op ethereum blockchaintechnologie. De munt fungeert als betaalmiddel voor decentrale applicaties (dApps) en blockchain spellen en als ruilmiddel op cryptobeurzen.

Coinbase is nu actief in ruim 100 landen, waaronder een groot aantal in opkomende markten en 'ontwikkelingslanden'.

In een aantal landen zoals Argentinië en Kirgizië is er sprake van hyperinflatie. Het bedrijf, met een geschatte bedrijfswaarde van $8 miljard, werkt samen met Airtm om lokale valuta om te zetten in een stabiele cryptomunt.

Stablecoins

Het aantal soorten stablecoin is in korte tijd geëxplodeerd. De markt is nog grotendeels in handen van Tether (USDT), de stablecoin van cryptobeurs Bitfinex.

De Stable Coin Index van marktvorser Messari heeft de belangrijkste varianten naar marktwaarde gerangschikt:

Ook het dagelijkse handelsvolume van USDT ligt met $30 miljard (!) vooralsnog aanzienlijk hoger dan andere stablecoins.

Tether USDT

Tether Limited kampt met een aantal problemen momenteel. De stablecoin kán geen 100% dekking met de dollar meer garanderen. Naar verluidt is slechts 74% gedekt met cash gelden.

Tegen iFinex, het moederbedrijf achter Bitfinex en Tether, loopt een gerechtelijk onderzoek in de staat New York.

Bitfinex zou $700 miljoen uit de kasreserves hebben aangewend om tekorten bij de beurs Bitfinex te dichten, zo staat in de aanklacht te lezen.

De beurs heeft daarom ook een tokensale voor de eigen token LEO gelanceerd om één miljard dollar uit de markt op te halen bij professionele en particuliere investeerders.

Bron: Coinbase

Nieuwsoverzicht 14 mei

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...