Coinmarketcap sluit handelsdata cryptobeurs Bitfinex uit van markttotaal

Crypto alert – Marktvorser CoinMarketCap, de meest gebruikte website voor data over cryptovaluta, sluit een deel van de data van cryptobeurs Bitfinex uit. Voornaamste reden is de 6% premie op de bitcoin (BTC) prijs die Bitfinex hanteert. Hierom wordt de ‘market cap’ van de handel op Bitfinex niet bij de totale ‘market cap’ van CMC opgeteld. Aanleiding zijn ook strengere regels voor cryptobeurzen met betrekking tot handelsvolume.

Lees ook: Bitfinex komt met eigen token LEO, presale officieus al gestart via aandeelhouder

Coinmarketcap scherpt regels aan

In diverse onderzoeken wordt geconcludeerd dat een groot deel van het handelsvolume op de cryptomarkt “nep” is. Assetmanager Bitwise brak het nieuws door de stellen dat 96% van het volume “washtrading” is.

Een nieuw onderzoek (Google Doc, redactie) door TIE meldt dat er bij 60% van de top 100 cryptobeurzen sprake is van “nep”-volume. Door een wereldwijde Alexa ranking van 479 heeft CMC veel invloed op de cryptomarkt.

CoinMarketCap.com heeft op basis van deze nieuwe inzichten haar regels verscherpt om nep handelsvolume tegen te gaan. Daartoe heeft het de Data Accountability & Transparancy Alliance (DATA) opgezet.

Vanaf 14 juni wordt alleen het volume van de beurzen berekend, dat voldoet aan deze nieuwe richtlijnen.

Bitfinex marktdata uitgesloten

Bitfinex rekent momenteel een premie van $300 bovenop de bitcoin prijs. De prijs van BTC is op Bitfinex nu ruim 6% hoger dan op andere beurzen met het handelspaar BTC/USD.

Bitfinex: $5.926
Kraken: $5.582
Bitstamp: $5.574
Coinbase Pro: $5.581

CMC keurt die grote prijsspreiding nu af en vindt dit aanleiding genoeg om de data niet mee te nemen in de markttotalen. Het is niet de eerste keer CMC marktdata van cryptobeurzen verwijdert. Het is eerder gebeurd met Bithump, Coinone en Korbit.

Premie op bitcoin prijs

Btifinex is onder meer bang dat beleggers bij de beurs weglopen en geeft gebruikers daarom een premie bovenop de “normale” prijs. De premie groeit om een aantal redenen, zo concludeert Bitfinex-onderzoeker Marty Bent.

Interview Coinmarketcap

Crypt0 had afgelopen zondag een interview met Luke Wagman, Chief Evangelist bij Coinmarketcap.

Bron: Cryptoslate
Afbeelding: Flickr.com

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!