Is Ripple (XRP) de ‘gateway drug’ voor banken naar crypto zoals bitcoin?

Ripple moet banken het goede zetje geven richting cryptomunten zoals bitcoin (BTC). Dat zei de ceo van het financiële technologiebedrijf in een interview.

Bradley Kent Garlinghouse ziet banken en regeringen niet verdwijnen. En hij ziet ‘zijn’ Ripple en hun cryptomunt XRP als een ideale manier voor banken om te wennen aan de nieuwe financiële wereld.

Banken zijn volgens de topbestuurder belangrijk op het gebied van regelgeving en handhaving.

Banken blijven die rol vervullen. Ze zijn belangrijk voor onze maatschappij. Ze zijn goed in wat ze doen.

Deze nieuwe technologieën kunnen worden gebruikt om hun business juist te laten groeien.

Bradley Kent Garlinghouse

Regulering

Ripple richt zo al sinds de start met zowel hun eigen technieken als xRapid en RippleNet  als de cryptomunt XRP op de ‘oude’ financiële wereld. Niet heel gek dus dat de ceo voor de banken in de bres springt.

Door deze focus op financiële producten voor de oude garde, zijn ze altijd al bezig geweest met het volgen van de regeltjes. Andere crypto projecten lopen nu tegen het probleem aan dat ze zich toch aan bepaalde regelgeving moeten gaan houden.

Ripple en banken

De bankenwereld is erg conservatief. Logisch ook, het is al een eeuwenoude industrie. Als er vervolgens een open-source project als bitcoin langs komt die stelt wel eventjes de financiële wereld op zijn kop te zetten: dan wordt daar niet positief op gereageerd.

Er zijn voorbeelden van banken te vinden die klanten verbieden om cryptovaluta te kopen. Hier in Nederland is het bijvoorbeeld als ondernemer in de cryptospace niet zo makkelijk om een bedrijfsrekening te krijgen. Terwijl dat voor ondernemers in andere markten wel het geval is.

Dat sentiment is echter wel langzaam aan het veranderen. En misschien heeft Ripple (en XRP) daar wel een belangrijke bijdrage aan geleverd. Door met producten te komen die vooral sneller zijn dan de huidige technieken weet het bedrijf steeds meer banken en financiële instellingen aan zich te binden.

Kleine kanttekening wel: voor de meeste samenwerkingen hebben de bedrijven géén XRP nodig. Een belangrijke nuance als je hoopt op een nieuwe stijging van de cyptomunt.

Gateway naar bitcoin

Nu veel traditionele instanties zich gaan wagen aan experimenten met ‘blockchaintechnologie’, ligt de weg open voor implementatie van meer dan alleen de producten van een Ripple. Het is eng, maar wie weet omarmt de financiële sector straks ook de open-source protocollen.

Dat zal niet zonder slag of stoot gaan. En ook zeker niet altijd vrijwillig. Maar via de goed afgezette wegen van Ripple, komen ‘ze’ misschien dan toch uiteindelijk bij bitcoin terecht.

De ceo van Ripple denkt er in ieder geval het zijne van: hij ziet zichzelf als een bruggenbouwer. Een brug tussen cryptovaluta en banken.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!