Joseph Lubin: "Ethereum zal binnen twee jaar met 1000x opschalen dankzij Serenity"
Nieuwsberichten » Joseph Lubin: ‘Ethereum zal binnen twee jaar 1000x opschalen dankzij Serenity upgrade’

Joseph Lubin: ‘Ethereum zal binnen twee jaar 1000x opschalen dankzij Serenity upgrade’

Joseph Lubin, de medebedenker van Ethereum en CEO van ConsenSys, zegt dat de Ethereum Serenity upgrade het netwerk duizend keer zal opschalen. Dat kunnen we binnen een tijdsbestek van twee jaar al verwachten, vertelde hij in een interview met Cointelegraph.

Lees ook: Ethereum: Vitalik Buterin wil beloning in Proof-of-Stake verdubbelen 

Opschalen met Ethereum Serenity

Binnen 18 tot 24 maanden moet de Serenity upgrade voor het Ethereum netwerk gereed zijn, vertelde Lubin in het interview. Deze upgrade stond in het verleden ook wel bekend als Ethereum 2.0.

Ethereum Serenity moet het netwerk flink opschalen zodat de Ethereum blockchain op grote schaal bruikbaar is. Op dit moment is de snelheid van Ethereum nog beperkt tot zo’n 15 theoretische transacties per seconde. In de praktijk ligt dat dichter bij de 5 tot 7 transacties per seconde.

Volgens Lubin zal de Serenity upgrade de snelheid van Ethereum met een factor duizend opschalen. Vitalik Buterin, het grote brein achter Ethereum, maakte dezelfde claim vorig jaar ook al eens.

Een groot deel van de snelheidswinst zal te danken zijn aan de overstap van het traditionele minen naar het zogenaamde Proof-of-Stake consensus mechanisme. Daarbij wordt het energieverslindende en langzame miningproces vervangen door een nieuw mechanisme om de blockchain te beveiligen.

Bij het toekomstige Proof-of-Stake van Ethereum is de inzet geen processorkracht (en dus stroom), maar een hoeveelheid ETH-tokens. Vergelijkbaar met hoe dat bij miners gebeurt ontvangen bij Proof-of-Stake de ‘stakers’ een beloning van de blockchain. Kwaadwillenden riskeren echter door het systeem te worden beboet.

Volgens de laatste berichten is er 32 ETH nodig om aan het proces mee te kunnen doen.

De overgang van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake zal geleidelijk gebeuren. Tijdens een overgangsfase zal er een nieuwe Ethereum blockchain worden gelanceerd. De oude Proof-of-Work blockchain blijft ernaast bestaan.

Om de twee met elkaar te verbinden om tokens van de ene blockchain naar de andere over te kunnen hevelen ziet Lubin meerdere mogelijkheden. Het proces zou zelfs bi-directioneel kunnen zijn, zegt hij.

Behalve het opschalen van het netwerk voegt Ethereum Serenity ook nieuwe functionaliteit toe zodat het voor meer doeleinden bruikbaar is. Als voorbeeld hiervan noemt Lubin transacties met een hoge mate van privacy.

  bitcoin meester  

Ontwikkeling van Serenity

Lubin gaf aan dat de ontwikkeling van Ethereum Serenity is opgedeeld in vier fasen. Over een aantal maanden verwacht hij al een operationeel testnet. En voor het einde van het jaar is er misschien zelfs een volledig werkende ‘fase 0’ implementatie van Serenity, aldus Joe Lubin.

“In a small number of months, we should have a fully operational testnet and possibly, by the end of this year we’ll have a fully operational phase 0 Ethereum 2.0.”

Joseph Lubin

Er zijn inmiddels acht groepen bezig met het ontwikkelen van verschillende clients (software om deel te nemen aan het netwerk) ter voorbereiding op de upgrade.

Kritiek

Het klinkt allemaal veelbelovend maar er is ook kritiek op het Proof-of-Stake mechanisme. Critici stellen dat het nog onbewezen is en mogelijk niet zo veilig als Proof-of-Work. Ook zijn er zorgen dat Proof-of-Stake leidt tot minder decentralisatie omdat in zo’n mechanisme de rijken steeds rijker worden.

Lubin wuift die angsten echter weg. Volgens hem is de haalbaarheid van de plannen grondig onderzocht voordat de teams met de ontwikkeling begonnen.

 

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Larry Sanger: ‘Op EOS gebaseerd Everipedia moet superieur worden aan Wikipedia’

Arnold Hubach

Binance US opent vandaag de deuren voor handel in bitcoin en 5 altcoins

Wessel Simons

Crypto 101: Hoe Bitcoin en Ethereum het blockchain-trilemma tegenkomen

Marvin Kroon

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder