stellar lumens xlm blockchain stop

Stellar (XLM) geeft update na stilvallen blockchain netwerk

De Stellar Foundation heeft in een uitgebreide blog uitleg gegeven over een twee uur durende stilstand van haar blockchain netwerk. Stellar (XLM) erkent dat het netwerk 67 minuten stillag ‘omdat het netwerk geen consensus kon bereiken’. Wat was er aan de hand?

Stellar blockchain stopte ermee

Wat was er aan de hand? De blockchain van Stellar (XLM) hield 15 mei jl. op met het verwerken van transacties. Deze stop duurde bijna twee uur. Deze informatie kwam aan het licht door een gebruiker op Reddit.

Twee scenario’s zijn er mogelijk: de Stellar development nodes gingen offline óf dat deze nodes níet de boosdoeners zijn.

Stellar erkent dat het grootboek niet gesloten werd en dat er géén transacties zijn verwerkt. Het netwerk stopte. Volgens Stellar is de veiligheid van de ledger niet in het geding gekomen.

Het netwerk heeft ca. 150.000 gebruikers per dag en in totaal 3 miljoen gebruikeraccounts. Van geen enkele gebruiker zijn er fondsen verdwenen. Alles bleef intact, zo luidt de verklaring van de Stellar Foundation.

Het consensus protocol van Stellar leent zich met name voor (wereldwijde) betalingen. In tegenstelling tot Ripple richt men zich niet op de financiële wereld, maar op de circa 2 miljard mensen zonder bankrekening.

In zekere zin is Stellar daarmee een concurrent voor bijvoorbeeld een Western Union en Moneygram.

Verbeteringen

Volgens de stichting heeft het consensus protocol van Stellar niet gehaald. Men erkent dat het netwerk robuuster moet worden om tijdens drukke tijden online te blijven. Zo zijn er betere monitoring tools voor ‘validators’ nodig die de transacties in het netwerk verifiëren en goedkeuren.

Sommigen stellen dat het consensus protocol van Stellar ‘te centraal is geregeld’. Volgens de stichting klopt dit niet en zijn er recent ‘vele nieuwe nodes’ aan het netwerk toegevoegd. Wel geeft men toe dat sommige van deze nieuwe nodes ‘teveel verantwoordelijkheid’ hebben gedragen.

Reactie vanuit Ripple (XRP)

Joel Schwartz, Chief Cryptographer Officer van Ripple, prijst de transparantie van Stellar.

Bronnen: Stellar Foundation

bitcoin kopen

 

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!