Dash voert preventieve update ChainLocks door tegen 51% mining aanval

Dash voert de komende dagen een veiligheidsupdate ChainLocks door om een theoretische 51% mining aanval te voorkomen. De maatregel is eind vorig jaar al aangekondigd. Beleggers reageren direct op het nieuws: de koers van cryptomunt DASH is ruim 4% gestegen de afgelopen week.

51% mining aanval

Een korte uitleg van een 51% mining aanval: hiervan is sprake zodra een miner of een mining pool 51% van de hashing power van een netwerk in handen krijgt. Dit is onlangs voorgevallen bij Bitcoin Cash: twee mining pools hebben toen juist als preventieve maatregel de 51% geclaimd om een andere aanval te vermijden.

Het is dan theoretisch mogelijk om alle andere transacties op het netwerk te manipuleren. Een dergelijke aanval kan publiekelijk of anoniem (door een geheime ketting van blokken te maken).

ChainLocks

Zonder te diep in details in te gaan, heeft Dash nu een mechanisme ingebouwd (ChainLocks) om een dergelijke aanval af te weren. Om dit mechanisme te laten werken, introduceert men zogenaamde Long Living Masternode Quorums (LLMQ). 

Het komt erop neer dat een aanvaller 51% van de hashing power én de masternodes in bezit moet hebben.

En dat vereist veel meer kapitaal van de aanvaller omdat er voor elke node 1000 DASH nodig is, omgerekend $153.000. Dash heeft momenteel circa 300 nodes. Theoretisch gezien is er ca. $46 miljoen om een vergelijkbaar aantal nodes te verkrijgen.

Voor een uitgebreide beschrijving van de maatregelen verwijzen we naar de officiële blog van Dash hierover.

Dash moet naar eigen zeggen de maatregel nemen omdat haar cryptomunt populairder wordt. Zo wint het terrein in Venezuela waar er sprake is van hyperinflatie. Enkele duizenden verkopers accepteren inmiddels Dash als betaalmiddel.

Koers Dash

De cryptomunt DASH is 2019 gestart met een koers van $77,8 en net zoals de meeste cryptomunten is de koers gestegen. De prijs op moment van schrijven is $153,2, waarmee de koers bijna 100% is gestegen dit jaar.

Op het hoogtepunt stond DASH op

DASH koers afgelopen maand (bron: Messari.io)

Interview Dash

We hadden een interview met Robert Wiecko, Chief Operating Officer bij de Dash Group.

Bron: Dash

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!