Frankrijk gaat G7 taskforce oprichten voor bitcoin en andere cryptomunten

Frankrijk gaat een G7 taskforce samenstellen om ervoor kunnen zorgen dat aanbieders van bitcoin en andere cryptomunten zich houden aan de anti-witwasregels en consumentenbescherming. Wel apart dat consumenten daarbij juist het recht op privacy op moeten geven.

G7 taskforce voor bitcoin en cryptomunten

Francois Villeroy de Galhau, de Franse gouverneur van de centrale bank, maakte gisteren bekend dat de nieuwe taskforce op zal worden gericht. Niemand minder dan zwaargewicht Benoit Coeure, een van de vier bestuursleden van de Europese Centrale Bank (ECB), zal de taskforce gaan leiden.

Waarom er een specifieke G7 taskforce nodig is moet nog worden bezien. Het heeft waarschijnlijk te maken met de bekendmaking van Facebook dat het de “cryptomunt” Libra gaat introduceren.

In oktober vorig jaar is er door de Financial Action Task Force on Money Laundering (FATF), ook al een taskforce opgericht door de G7. In juni 2019 zijn er instructies uitgegeven hoe standaarden ten opzichte van cryptovaluta dwingend kunnen zijn.

Nieuwe richtlijnen

Heel toevallig kwam ook deze taskforce met een bericht gisteren. “Virtual asset service providers” (VASPs), inclusief cryptobeurzen, moeten volgens de taskforce informatie van klanten met elkaar gaan delen wanneer er transacties worden gedaan.

De FATF noemt de “dreiging van misbruik van virtuele activa door criminelen en terroristen” een “serieuze en urgente” aangelegenheid. De FATF geeft de 37 aangesloten landen daarom precies een jaar de tijd om de nieuwe richtlijnen te implementeren. In juni 2020 zal het vervolgens beoordelen hoe zaken ervoor staan.

Privacy?

De zogenoemde “travel rule” – het delen van gegevens van klanten bij transacties – is ook een verplichting voor internationale banken wanneer zij geld van klanten naar elkaar overmaken. Het lijkt echter moeilijk, zo niet onmogelijk, om dit ook daadwerkelijk door te voeren bij crypto.

Daarbij: witwaspraktijken en ongeoorloofd gedrag, inclusief financiering van terrorisme (bericht twee dagen geleden, red), komt nog altijd in grotere mate voor bij diezelfde banken. Die regelgeving lijkt dus weinig om handen te hebben, terwijl privacy minder urgent lijkt.

Het is goed dat er regelgeving is, maar dit zou niet ten koste mogen gaan van de innovatie die crypto met zich mee kan brengen.

Facebook Libra

De reactie komt enkele dagen nadat Facebook zijn digitale munt Libra aankondigde. Frankrijk gaat een taskforce creëren die zich voornamelijk richt op ‘stablecoins‘. En een van de belangrijkste aandachtspunten zal de Libra van Facebook zijn.

Frankrijk, roulerend voorzitter van de G7, is er niet tegen dat Facebook een instrument voor financiële transacties creëert. Men verzet zich er wel tegen dat dit instrument een soevereine munt is.

Bronnen: Coindesk, Reuters

Foto: Flickr / Stock Catalog

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!