Zilliqa (ZIL) smart contract Max Kantelia interview

Zilliqa (ZIL) smart contract release. Mede-oprichter Kantelia: ‘Nu kunnen we echt van start’

Zilliqa (ZIL) lanceert een week voor haar tweede verjaardag, op 10 juni, de smart contract functionaliteiten. Na deze update van het netwerk zijn volgens Max Kantelia, de mede-oprichter van Zilliqa, alle beloftes uit de whitepaper ingelost.

Bitcoin Magazine NL sprak met hem in Malta over de smart contracts van Zilliqa, sharding en de weg voorwaarts naar adoptie.

Liever alleen de video kijken? Die vind je onderaan dit artikel!

Zilliqa (ZIL) smart contracts

Scilla is de naam van de programmeertaal voor smart contracts op het platform van Zilliqa. Scilla staat voor ‘Smart Contract Intermediate-Level Language’. Deze taal is bedoeld om ontwikkelaars zoveel mogelijk tools te geven om dingen op en voor Zilliqa te bouwen.

De belangrijkste functionaliteiten kort op een rij:

  • Geschikt voor verificatie. Scilla zorgt ervoor dat contracten duidelijk zijn.
  • De programmeertaal komt met ingebouwd test om bugs of andere zaken op te sporen.
  • De taal is zo simpel mogelijk gehouden. Volgens Kantelia zorgt dit ervoor om grote fouten tegen te gaan.
  • Een vellige bibliotheek (library) aan code om mee aan de slag te gaan. Zo hoeven programmeurs niet met code buiten Zilliqa te gebruiken.

Belangrijke dag

Vandaag is dus de grote dag. Smart contracts op Zilliqa zijn live.

Kantelia: ”Wij wilde niet gaan marketen voor iets wat nog niet is uitgebracht. Maar daar komt op 10 juni (vandaag, red.) verandering in. Dan lanceren we smart contracts op Zilliqa. Dan hebben we aan alle beloftes in onze whitepaper voldaan.”

”Dat betekent dat we vanaf dat moment écht ready for business zijn. We hebben dan echt iets om trots op te zijn. We gaan starten met marketing en branding.”

Zilliqa heeft volgens Kantelia even een rustige periode gehad. Voor de buitenwereld tenminste. In werkelijkheid werd er hard gewerkt om het netwerk startklaar te krijgen voor de release van bijvoorbeeld de smart contracts.

Kantelia: ”We moesten voorkomen dat aanvallen succesvol konden zijn. Nu hebben we dat, transacties werken goed en nu komen de smart contracts. 10 juni is erg belangrijk.”

VISA en Mastercard

Buiten de wereld van publieke blockchains en cryptomunten hebben we natuurlijk gigantisch grote spelers in de financiële sector. Bijvoorbeeld VISA en Mastercard die met hun creditcards enorm veel transacties per dag verwerken.

Volgens Kantelia moeten ‘we’ dit soort partijen evenaren of overtreffen om echt serieus genomen te worden. En dat is knap lastig, zij kunnen namelijk rond de 10 tot 15 duizend transacties per seconde (!) verwerken volgens de frontman van Zilliqa.

”VISA en Mastercard zijn duidelijk geen publieke stukjes technologie. Het is heel anders dan een blockchain. Áls we blockchains willen gebruiken om transacties te doen moeten we naar dezelfde transactiesnelheden en verwerkingstijd als de creditcards.”

”We zitten nu op een paar duizend transacties per seconde met ZIL. Geef ons de tijd en we komen op hetzelfde niveau als dat soort grote partijen.”

Max Kantelia

Mijlpalen

Smart contracts zijn dé grote release voor Zilliqa in 2019. Maar dat betekent niet dat het jaar er dan op zit, natuurlijk.

Smart contracts zijn de big one. We kunnen nu de strijd aan gaan met het beste van het beste. De volgende mijlpalen gaan over adoptie, het uitrollen van de plannen, werken aan gebruiksvriendelijkheid en privacy.”

”Daarnaast moeten we enterprise ready worden.

Max Kantelia

De focus van ZIL is nu dus eigenlijk vrij duidelijk volgens Kantelia: adoptie, adoptie, adoptie.

Interview Max Kantelia van Zilliqa

Benieuwd naar wat Max Kentelia te vertellen heeft? Check de video hieronder over onder andere Zilliqa, smart contracts en sharding.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!