Bitcoin breekt door $13.000; directielid ECB over BTC: ‘Het is geen betaalmiddel’

Bitcoin (BTC) is woensdagochtend Nederlandse tijd door de $13.000 gebroken. Op moment van schrijven staat BTC op $13.052 (+1,9%) bij de Messari.io marktindex. Altcoins leveren zowel in dollars als in bitcoinwaarde in, met een paar uitzonderingen zoals Tezos (XTZ) en Ravencoin (RVN).

Bitcoin (BTC) en ECB

Maar eerst de Europese Centrale Bank (ECB). Tijdens een vragenuurtje op Twitter een opmerkelijke uitspraak van de net toegetreden directielid, de Ier Philip Lane. Een Finse reaguurder vraagt aan Lane: Heeft de ECB plannen om bitcoin aan het geldreserves toe te voegen?

Hierop antwoordt Lane als volgt: Bitcoin is geen betaalmiddel, het is een assetklasse en het is zeer volatiel.

In een recent rapport “Crypto-Assets: Implications for financial stability, monetary policy, and payments and market infrastructures” ziet de ECB in cryptovaluta géén bedreiging voor het monetaire stelsel of de reële economie.

Cryptovaluta als assetklasse ziet men als “te summier” en “te volatiel” om als betaalmiddel te dienen. Toekomst ziet men wel in stablecoins die zijn gekoppeld aan een fiat valuta. Dan heeft een digitale munt namelijk minder last van koersschommelingen.

De ECB flirt ook openlijk met een eigen digitale, centrale munt (CBDC), een stablecoin gekoppeld aan de euro. Vooralsnog blijft dat bij een proefballon. De stablecoin Libra van Facebook wordt daarentegen wél opgevat als een gevaar, waartegen snel optreden is vereist.

bitcoin meester

Bitcoin (BTC) update

Afgelopen maandag (nacht) brak bitcoin door de weerstand bij $12.500 en op woensdagochtend is de $13.000 grens aan de beurt. Volgens analist John van Meer kan het twee kanten opgaan: doorstoten naar $14.000 of een correctie naar $10.000?

Vooralsnog lijkt bitcoin voor de eerste optie te kiezen.

BTC koers afgelopen 24 uur (bron: Coincap.io)

Op de maandgrafiek is te zien hoe BTC met de dag opklimt. Het laatste voorlopige koersrecord van 2019 lag bij $13.800 (26 juni). Gaat bitcoin dat deze maand nog toppen?

BTC koers afgelopen maand (bron: Coincap.io)

Analisten over bitcoin

Hoe beoordelen analisten de huidige koers? Mark Yusko, partner bij investeringsfonds Morgan Creek doet een gooi bij CNBC Fast Money: bitcoin komt in 2019 nog een nieuwe parabolische groeicyclus terecht die het boven de $30.000 brengt. Eind 2021 staat de koers zelfs op $100.000.

En op de korte termijn: Analist Josh Rager denkt zelfs dat boven de eerdere ATH van 2019 kan sluiten deze maand.

Analist Luke Martin zag $13.000 als een weerstand, waardoor BTC nu deze ochtend doorheen is gebreken. Wat volgt er nu?

Zelfs ‘bear’ Tone Vays ziet dat het goed is door het breken van $12.500.

Perspectief

Als we uitzoomen is 2019 een nogal opmerkelijk jaar voor bitcoin. En die opmars heeft zijn negatieve weerslag op kleinere cryptomunten.

We kunnen dan ook wel stellen dat het marktsentiment voor bitcoin optimistisch is. Voor de altcoins is het nog afwachten of zij nog momentum krijgen.

In dollarwaarde hebben de altcoins goed gepresteerd, alleen zijn er slechts enkelen die bitcoin weten te verslaan.
Zo is Chainlink (LINK) in de eerste helft van 2019 met maar liefst 1.200% gestegen. De notering aan Coinbase is als één van de redenen aan te wijzen. Ook Binance Chain en Litecoin scoren goed, zoals onderstaand overzicht opnieuw duidelijk maakt.

Altcoins

Analist Moon Overlord vermoedt dat er een accumulatiefase gaande is bij de altcoins. Hij maakt een vergelijking met bitcoin in de jaren 2012 tot 2015.

Altcoins blijven voorlopig bloeden (ook in dollars) nu bitcoin weer nieuw momentum lijkt te hebben. Zo staat het handelspaar ETH/BTC op het laagste punt sinds december 2018. De grote vraag is wanneer de altcoins hun ultieme bodem bereiken en bitcoin afkoelt. Voorlopig is de dominantie van BTC in de markt continu boven de 60%.

 

 

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!