libra blockchain rusland cryptomunt verbod regelgeving

Libra app-ontwikkeling in volle gang ondanks zorgen wetgevers

Terwijl Amerikaanse ambtenaren verwoede pogingen ondernemen het cryptoproject van Facebook – libra – te begrijpen, zijn applicatie-ontwikkelaars al massaal aan de slag met de code. Sinds de release vorige maand van de libra-code zijn ontwikkelaars volop bezig met het bouwen van vaak al concrete producten.

Code is vrijgegeven

Facebook heeft de code, beschikbaar op Github, vorige maand vrijgegeven aan het publiek. Ondanks de vele oproepen van wetgevers om de ontwikkeling te stoppen, staat dat hoogstwaarschijnlijk niet te gebeuren. Zelfs wanneer het sociale netwerk en haar Libra Association partners worden gedwongen te stoppen.

Met 28 van de grootste bedrijven in de wereld die deel uitmaken van de Libra Association, waaronder internationale financiële dienstengiganten Visa en Paypal, zijn de zakelijke mogelijkheden voor ontwikkelaars gewoon te goed om zomaar links te laten liggen.

Webapplicatiedevelopers hopen dat de libra een nieuwe markt aan kan boren, onder meer een die bestaat uit 1,7 miljard mensen die momenteel niet in staat zijn om wereldwijd betalingen te versturen.

Pawel Kuskowski, die eerder werkte als head of global anti-money-laundering bij de Royal Bank of Scotland, bouwt de eerste libra tool met zijn bedrijf Coinfirm om het witwassen van geld te voorkomen.

Kuskowski: “We moeten vanuit een technologisch perspectief voorbereid zijn om een oplossing te kunnen bieden tegen het witwassen van geld, nog voordat het product werkelijk bestaat. Zo behouden wij onze voorsprong op de concurrentie”

Libra-coin Coinbase

Een van de meest gesofisticeerde werkzaamheden op het gebied van libra is Kuskowski’s poging om patronen te identificeren. Bewegingen binnen libra die lijken op het witwassen van geld of financiering van terrorisme proberen zij te achterhalen. Het zijn dit soort projecten die er voor zorgen dat de angsten bij wetgevers voor een project als libra weggenomen kunnen worden.

Volgens Kuskowski hebben al tien van zijn klanten gevraagd of zijn anti-witwas- en know-your-customer (KYC) diensten libra zullen ondersteunen. Omdat iedereen de code eenvoudigweg kan forken en aan een apart project kan gaan werken, is er eigenlijk een soort codewapenwedloop ontstaan. Ook een ander bedrijf, zoals bijvoorbeeld het in Japan gevestigde Binance, kan een eigen versie van libra maken, ondersteund door een totaal andere vereniging van bedrijven, waar dan ook ter wereld.

Kuskowski: “We hebben geen idee of een van de grotere partijen, zoals een Coinbase, bijvoorbeeld met een libra-coin Coinbase komt. Dat is zo maar mogelijk”

Andere diensten

Gebruikers zullen uiteraard ook een “wallet” nodig hebben. Onder de eerste ontwikkelaars van dergelijke technologie zitten waarschijnlijk cryptovalutabedrijven als Coinbase en Xapo, die sowieso al deel uitmaken van de Libra Association.

Zij hebben al soortgelijke technologie voor andere cryptomunten. Maar zoals steeds duidelijker hoef je geen deel uit te maken van de Association om op libra te bouwen. Dat maakt het nog moeilijker voor wetgevers om het project een halt toe te roepen.

De eerste wallet die de testversie van libra ondersteunt is Zengo, een mobiele app die beschikbaar is op iTunes en die ondersteuning biedt voor bitcoin en andere cryptocurrencies.

Andere opmerkelijke libra projecten zijn onder meer block explorers, die functioneren als Google search, behalve dan dat ze gebruikers laten zoeken naar een openbaar libra-adres in plaats van een website. Een van de meer geavanceerde explorers is de Libra Browser. Er bestaan ondertussen ook al minstens drie andere libra explorers, waaronder Libranaut, Libexplorer en Libraview.

Foto: Flickr / Marco Verch

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!