Ben Woldring: ‘Blockchain brengt bedrijven samen en lost gemeenschappelijke problemen op’

We spraken in Amsterdam met ondernemer Ben Woldring. Hij is bekend van onder andere bellen.com en gaslicht.com en heeft zijn vizier nu ook op de wereld van de blockchain gericht. In een interview legt hij uit op welke manier blockchain nuttig kan zijn voor het bedrijfsleven en op welke manier hij in contact is gekomen met deze nieuwe technologie.

Beluister je liever het verhaal of kijk je liever naar de video? Onder het artikel is het interview bijgevoegd.

We staan hier op een blockchain-evenement dus de hamvraag is: wat heb jij persoonlijk met blockchain en wat doet Bencom hiermee?

“Twee jaar geleden hebben we voor het eerst meegedaan met een hackaton in Groningen. Dit is de grootste ter wereld op het gebied van blockchain an deze heeft ons team toen gewonnen. Het was niet alleen een event dat diende als teambuilding, maar het zorgde er ook voor dat wij op een mooie manier kennis maakten met de blockchaintechnologie.”

“Hierbij waren verschillende partijen aanwezig. Denk hierbij aan energieleveranciers, netwerkproviders en vanuit de overheid verschillende ministeries. Dat was een hele mooie aangelegenheid om met al deze partijen samen te werken.”

Wat was het product of de oplossing die jullie hadden bedacht?

“Op gaslicht.com zien we dat overstappen eigenlijk heel makkelijk is, maar áls er iets mis gaat dan heeft dat vaak te maken met mensen die verhuizen. Ze doen dan op het laatste moment nog een aanvraag voor een nieuwe energiecontract. De netwerkaanbieder weet op dat moment niet dat je al een nieuwe aanbieder gekozen hebt. Dit is nog niet in alle systemen verwerkt en dus krijg je brieven dat je van het net wordt afgesloten.”

“We hebben een blockchainoplossing ontwikkelt waarmee alle betrokken partijen in de keten op hetzelfde moment de contractstatus kunnen zien als iemand een switch doet. We zijn nog in de experimentele fase, maar het initiatief heeft er al voor gezorgd dat we nu met verschillende partijen high priority switching mogelijk hebben gemaakt.”

“Doordat we met verschillende partijen in dezelfde keten werkten, zagen we nu dat er soortgelijke problemen waren. We zagen dat we dit samen moesten oplossen en hier profiteert de consument van.”

“Je kunt nu op gaslicht.nl aangeven of je af wilt zien van de 14 dagen bedenktijd. Daarmee wordt de aanvraag direct in behandeling genomen. Alles kan nu in een keer in gang worden gezet. Dat is gebaseerd op open source, namelijk Ethereum.”

Hoe kwam je zelf in contact met blockchain? Was de hackathon ook de eerste ervaring hiermee?

“Eigenlijk was dat al veel eerder omdat we heel veel ontwikkelaars hebben bij de Bencom groep. Zij waren al vrij vroeg op de hoogte van alle ontwikkelingen dus al vrij vroeg werd er bij ons gesproken over bitcoin en ethereum. Dat was ongeveer 5 à 6 jaar geleden.”

Hoe kijk je naar cryptomunten? Wat is jouw voorkeur?

“Als je kijkt naar de ICO die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden en naar alle effecten die we hebben gezien, zien we dat er op dit moment veel lucht uit het systeem is. Op een gegeven moment deed het me erg denken aan de internetbubbel die we eind jaren ’90 hadden. Op dit moment is het reële besef weer aan het terug komen.”

“Je zag dat partijen zoals LetsBuyIt bij deze internetbubbel allemaal enorme waardering kregen terwijl ze vervolgens heel snel failliet gingen. De principes van deze bedrijven bestaan nog steeds, want we shoppen nu bij bol.com, Coolblue en Amazon. Het principe ‘online winkelen’ is niet meer weg te denken. Zo kijk ik ook naar de blockchain- en cryptowereld. Nu gaat het er om welke initiatieven echt bijdragen aan een duurzame toekomst.”

Wat maakt de open source blockchain aantrekkelijk?

“Die open source projecten maken het mogelijk dat hele consortia kunnen aanhaken. Het is niet meer silo-based denken. Partijen hoeven niet meer vanuit een eigen database te werken. Partijen die in dezelfde ketens werken gaan elkaar nu ineens vinden en kunnen problemen oplossen. Ook in de transportwereld zie je hele mooie voorbeelden verschijnen.”

‘Het tokenizeren van je huis of je auto of andere activa zijn hele gave ontwikkelingen waar ik heel veel van verwacht.”

 

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!