Bitcoin net onder $10.000. 85% van alle BTC ooit zijn al in circulatie

Bitcoin (BTC) staat op het moment van schrijven op een prijs van $9.965. Dat is 2.09% hoger dan op hetzelfde moment gisteren. BTC steeg gisteren eventjes boven de grens van tienduizend uit, maar nu is hij dus weer onder die grens gedoken.

Benieuwd naar de mogelijke scenario’s? Check onze laatste analyse.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Altcoins

De algehele markt is relatief rustig de afgelopen dagen. Ook in de top 10 cryptomunten zijn weinig veranderingen of gekke sprongen. De grootste stijger in de top is litecoin (LTC).

LTC pakte gisteren ook al enkele procenten op bitcoin en doet dat vandaag opnieuw. Ook binance coin (BNB) pakt wat terrein op de allergrootste cryptomunt. De rest van de altcoins in de top 10 leveren wat in in Satoshi’s.

In dollars en euro’s zien we zowel rode als groene cijfers. De dominantie van bitcoin blijft met 65.1% bijzonder hoog.

Nog 120 jaar voor 3.15 miljoen BTC

Het protocol van bitcoin zorgt ervoor dat de inflatie van de munt ongeveer elke vier jaar afneemt. Na die tijdsperiode (gemeten door aantal verwerkte blocks door het netwerk) wordt de beloning voor bitcoin miners gehalveerd.

We zitten nu op een beloning van 12.5 BTC voor een block. Een miner die dat block vindt/oplost krijgt die beloning. Volgend jaar wordt die beloning gehalveerd naar 6.25. Die halveringen vinden elke ~4 jaar plaats. Dat betekent dat we in het jaar 2140 pas alle bitcoin in circulatie hebben.

Meer dan 85% van de bitcoin die ooit zullen bestaan zijn ondertussen in circulatie. Er komen dus steeds minder nieuwe munten op de markt, wat zorgt voor een kleiner aanbod.

Bitcoin in circulatie. Statistieken van blockchain.com

Bitcoin net onder $10.000. 85% van alle BTC ooit zijn al in circulatie

Één bitcoin

Met de huidige circulatie betekent het dus dat er maar 17.850.000 mensen zijn die één bitcoin kunnen bezitten. Al ligt dat aantal waarschijnlijk nog lager. Volgens Chainalysis zijn er namelijk ongeveer 4 miljoen bitcoin voor goed verloren.

Het ware gezicht van digitale schaarsheid wordt steeds beter duidelijk. Wanneer het netwerk en het ecosysteem in dit tempo blijven groeien wordt de vraag naar bitcoin nog veel groter dan het nu is. Het wordt immers een steeds beter en veiliger oppotmiddel en/of betaalmiddel.

Spannende en leuke tijden. Hup bitcoin!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)