ethereum ether eth prijs
Nieuws » Silicon Valley start-up lanceert open source prijstool voor cryptomunten

Silicon Valley start-up lanceert open source prijstool voor cryptomunten

Compound heeft een open source protocol gelanceerd voor het maken van een prijstool voor cryptomunten zoals ethereum, Basic Attention Token en 0x. De startup uit San Francisco wil dat de verschillen in prijs transparanter maken. Een aantal decentrale financeprojecten (MakerDAO, red) en cryptobeurzen zoals Coinbase en Kraken doen actief mee aan het initiatief.

Prijzen en crypto

Het is algemeen dat de prijs per crypto asset en exchange sterk kan verschillen. Een blik bij marktvorser Coinmarketcap spreekt boekdelen. De prijsverschillen in bitcoin (BTC) levert handelaren ook arbitrage voordeel op.

Tegelijkertijd wordt er in de smart contracts op de ethereum blockchain steeds meer ether opgeslagen, waarop houders rente kunnen ontvangen.

Volgens Compound ontbreekt het nog aan transparantie hoe een prijs bepaald wordt. Daarom lanceert het een ‘Open Oracle System’, waarbij ontwikkelaars en ruilbeurzen prijsdata aan de ‘decentrale’ benchmark kunnen toevoegen.

Het initiatief heeft nog een paar drempels te overwinnen voordat het zich écht decentraal kan noemen. Zo wordt de prijsfeed van bijvoorbeeld ether (ETH) beheert door een klein centraal team van Compound zelf.

Uiteindelijk moet de registratie en beheer decentraler gaan plaatsvinden. Een voorbeeld is Maker DAO, waarbij de prijsfeed van het handelspaar ethereum-dollar (ETH/USD) bijgehouden wordt door een groep anonieme reporters.

Robert Leshner, oprichter van Compound zegt tegenover nieuwssite The Block

‘Innovatie in DeFi kan alleen versnellen zodra iedereen toegang heeft tot betere, toegankelijkere en consistente prijzen’.

  bitcoin meester  

Open Oracle Systeem

Hoe werkt het Open Oracle System in de praktijk?

  • Een groep ‘reporters’ publiceert prijzen van cryptovaluta in het Open Oracle-systeem (alle gepubliceerde prijzen zijn openbaar beschikbaar voor verificatie)
  • Gebruikers kunnen de prijsgegevens selecteren en de reporters selecteren waarvan ze hun prijzen willen gebruiken. Ook de opmaak van de output (mediaan, gemiddelde, enz.) is te selecteren.
  • Particulieren en bedrijven kunnen deze prijsdata vervolgens gebruiken voor hun producten en diensten.

defi compound ethereum

Een voorbeeld van het Open Oracle System

Benchmark

Zoals gezegd draait het Open Oracle-project om transparantie. Elke reporter voert namelijk haar data in via een publieke sleutel (public key), waardoor duidelijk welke reporter wat invoert.

De eerste groep reporters bestaat uit een gemêleerde groep: teamleden van Compound, DeFi-projecten, cryptobeurzen, OTC-desks en blockchainontwikkelaars.

Een prototype van het project draait op het Ethereum Rinkeby-testnet. Het prototype publiceert gegevens van drie ‘reporters’:  Coinbase Pro, Kraken en Binance.

  bitcoin meester  

Leshner was ook een van de sprekers tijdens de Token Summit, eerder dit jaar in New York.

Nieuw Bitcoin Journaal over: Bitcoin, het Lightning Network en de maatregelen van De Nederlandse Bank

 

 

 

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op FacebookTwitter of Telegram.

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Binance US opent 18 september en start met 6 cryptomunten

Wessel Simons

Ethereum Istanbul hard fork uitgesteld tot begin oktober

Marvin Kroon

Waves’ decentrale cryptobeurs ondersteunt ethereum (ERC20) tokens

Wessel Simons

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder