Ethereum-prominent Vinay Gupta: ‘Blockchain oplossing voor klimaatprobleem’

Tijdens Malta Blockchain & AI Summit spraken we met Vinay Gupta. Hij is heel nauw betrokken geweest bij de release van Ethereum (ETH) en werkt op dit moment aan Mattereum. In een interview spraken we met hem over het milieuprobleem en hoe blockchain hier een oplossing in kan zijn. Verder gaf hij zijn visie over de machtsstrijd binnen Ethereum en hoe we naar de komende updates moeten kijken.

Bekijk je liever de beelden of luister je liever naar de audio? Scroll verder en bekijk de video die onder dit artikel is bijgevoegd.

Je gaf in Malta een lezing. Kun je daar iets meer over vertellen?

“Ik vertelde over de toekomst van blockchain. En dan niet als een liberaal utopia, maar als een globaal en nuttig ecosysteem. Mijn suggestie is om een systeem te maken waarin we CO2 en andere stoffen te kunnen managen.”

“Als we het probleem van de uitstoot van koolfstof (dioxide, red.) willen oplossen moeten we het probleem eerst coördineren. Dit moet onder honderden miljoenen mensen gebeuren. Dit kan natuurlijk via het internet, maar dit web is niet geschikt om met data om te gaan.”

“Als we vanuit de wereld alle informatie vanuit honderden verschillende soorten software kunnen samenbinden, dan zijn we op de goede weg. Dit moet in een protocol terecht komen zoals het internet of email. En blockchain is de beste oplossing hiervoor.”

En hoe werkt het dan in de praktijk? Er zijn enorm veel blockchains.

“We hebben dezelfde problemen gezien met de email en ook met het internet. Het grootste probleem is niet een tekort aan engineers maar het tekort aan visie. Het idee dat er een mondiaal ‘regime’ komt dat de uitstoot van giftige stoffen kan reguleren is er niet. Er moet een beter link komen tussen deze stoffen en de manier hoe we computers gaan gebruiken om beter met deze grondstoffen te kunnen dealen.”

Als je dan het probleem met de CO2 wilt aanpakken, moet je dit dan gaan tokeniseren?

“Ik denk niet dat het een zaak van ‘tokeniseren’ is. Het is zaak om de informatie openbaar te maken. Er is enorm veel metadata beschikbaar en dat wordt nu via HTTP of een RP systeem (resource planning) wordt verstuurd. Het is veel meer een politiek probleem dan een technologisch probleem.”

“Met alle bestaande technologieën kunnen we beginnen om de CO2-informatie van goederen te verzamelen. En dan is het een kwestie om al deze informatie samen te brengen in één protocol.

Over 10 jaar zullen de droogte en het klimaat de grootste probleem van de wereld zijn en dan moet deze techniek er klaar voor zijn.”

“Met al deze data kunnen we een carbon-tax gaan invoeren. Door enorm veel belasting te vragen voor de uitstoot verzamel je zakken met geld. Dit verdeel je weer netjes over alle burgers (ook wel feebate genoemd, red.).

Dus als je dan een enorme emissie hebt, dan kost het geld. Verbruik je amper iets, dan levert het je geld op. Met blockchain is dit allemaal mogelijk.”

Welke rol kan Ethereum hebben in de klimaat- en energietransitie?

“Er zijn al enorm veel energieprojecten op Ethereum. Zolang Ethereum niet schaalbaar is, moet je dit zien als een prototyping. Je gaat de wereldeconomie niet op Ethereum kunnen runnen. Alle huidige projecten zie ik nu nog als proof-of-concept.”

Als we naar het project van Ethereum kijken. Er wordt gewerkt aan de Serenity-update, Proof-of-Stake en Casper. Hoe staat dat er voor?

“We zullen zien hoe het er over een jaar uit ziet. Alles duurt altijd langer dan je verwacht. Het was een wonder dat Ethereum werkte. Het kostte mij zes maanden na de lancering om het netwerk te zien als ‘stabiel genoeg’. In het begin was iedereen verbaasd dat het allemaal werkte zoals het bedacht was.”

“Ik coördineerde destijds de lancering en heb een aantal communicatieve en technische dingen op mij genomen. Ik zorgde ervoor dat iedereen die er mee bezig was in dezelfde richting werkte. Verder heb ik de vroege releases gemanaged en ze een naampje gegeven. Het organiseren van dat soort dingetjes was mijn taak.”

Interview Vinay Gupta, Mattereum

Vanaf minuut 8:00 praat Vinay door over de wat meer technische kant van Ethereum en over de verhoudingen tussen de ontwikkelaars en de ‘filosofische splits’ die er zijn.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!