Anonieme transacties op ethereum (ETH) blockchain dichterbij

‘Volledig’ anonieme transacties de ethereum (ETH) blockchain zijn dichterbij gekomen met de tool Tornado Cash. De tool is in bètaversie verkrijgbaar, waardoor het gebruik ervan niet heel toegankelijk is.

Ethereum blockchain en privacy

Op de publieke blockchain als ethereum zijn de transacties openbaar in te zien bijvoorbeeld via een blockexplorer als Etherscan. Feitelijk kan iedereen berekenen wat je vermogen aan ether is zodra je adres bekend is. Dat kan in sommige gevallen ongewenst zijn.

Bij publieke netwerken zoals die van Monero, Zcash, Dash en ook Mimblewimble zijn die transacties door diverse technologieën niet te koppelen aan een bepaald adres.

Gebruikers kunnen transacties uitvoeren zonder dat de hoeveelheid ether zichtbaar is op de blockchain. Ook de ketting van vorige transacties is naar verluidt zeer lastig te achterhalen. Niemand kan zien waar men zijn of haar geld aan uitgeeft. Vergelijkbaar met het gebruik van cash geld.

In die zin werkt Tornado Cash als een zogenaamde coin mixer om een spoor van transacties uit te wissen. Dat maakt deze tools ook populair onder gebruikers met minder goede bedoelingen.

bitcoin meester

Zero knowledge proofs

Welke techniek zit er bij Tornado Cash onder de motorkap? Een combinatie van smart contracts en privacygevoelige cryptografie, ook wel zero-knowledge proofs genoemd. Een van de bekendere projecten die deze technologie door ontwikkelt, is Zcash (ZEC).

Net zoals bij een mixer ‘verbreekt’ Tornado Cash de ketting door de ontvanger van de ether ‘uit te wissen’. De tool is non-custodial, waardoor gebruikers eigenaar blijven van de private keys.

Cryptosite Decrypt merkt in haar artikel op dat het gebruik ervan niet echt laagdrempelig is. Een struikelblok is opname van je ether (withdraw, red.).

Ether (ETH) opnemen

Het probleem ligt in het opnameproces. Om ether op te nemen is een apart ethereum adres nodig waar al ether op staat. Dat is een probleem, omdat de ether die op dat adres staat wél te achterhalen is. Dat roept de vraag op wat het nut is van een ‘mixer’ als Tornado Cash.

Om een transactie volledig anoniem te maken, is bij Tornado een zogenaamde ‘relayer’.

Je maakt een nieuw ether adres aan en een zero knowledge proof en de zogenaamde ‘relayer’ automatiseert deze stappen. Aanvullend zijn nog meer stappen nodig om de transactie volledig anoniem te maken.

Techneuten zullen hun vingers aflikken bij Tornado Cash, gebruikers die ingesteld zijn om meer gebruikersgemak en ‘minder gedoe’ kunnen beter wachten op ethereum 2.0.

Bron: Decrypt.co

 

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!