Icon (ICX) Foundation vergeeft $600.000 bij komende netwerkupdate

De stichting achter de Icon (ICX) blockchain wil deze decentraler maken door een nieuw, op stemmen gebaseerd consensus systeem te introduceren. Is dat genoeg om aan de hooggespannen verwachtingen te voldoen?

Icon (ICX)

Het verbinden van (publieke) blockchain netwerken staat bij veel partijen in de industrie hoog op de agenda. Het is de vraag hoe dat in de praktijk in zijn werk gaat. De voordelen op papier zijn onder meer: schaalbaarheid en minder fragmentatie.

Onder meer Cosmos, Chainlink, Ocean Protocol en Wanchain zijn voorbeeld van projecten die dit nastreven. Ook het Koreaanse Icon mikt op dit marktsegment en dan met name private netwerken bij (financiële) instellingen, consultancyfirma’s en universiteiten.

Decentraler worden

De rol van de Icon Foundation is dominant. Ze beheren het complete netwerk, zowel de code als ook een groot deel van de beschikbare voorraad aan utility tokens (ICX). Een nieuw consensus-algoritme, met de naam ICONSENSUS, moet hier verandering in brengen.

Het bereiken van consensus op het netwerk moet dus decentraler: dat wil Icon bereiken door de houders van de ICX-token meer zeggenschap te geven. Die zeggenschap uit zich door de mogelijkheid om over het netwerk te stemmen.

Wie gaat bijvoorbeeld het netwerk beheren? Is er een bepaalde update nodig en waarom en wanneer is dat gewenst?  Nu bepaalt de stichting dat, en Icon wil dat openbreken.

Maar hoe voorkom je dat een community apathisch reageert op dit idee? Je gaat je volgers belonen. Zo geeft de stichting maar liefst 3 miljoen ICX-tokens weg. Op moment van schrijven heeft dit een waarde van circa 600.000 dollar, omgerekend 537.000 euro. Het is onbekend hoeveel elke stemmer aan ICX ontvangt.

‘Delegated proof-of-stake-model’ (DPoS)

Volgens hoofdredacteur Tim Copeland van Decrypt gaat het consensus-model van Icon lijken op het  ‘delegated proof-of-stake-model’ (DPoS) wat bekend is van EOS.

Houders van de tokens krijgen stemrechten: wie gaat het netwerk beheren en welke updates zijn noodzakelijk.

Maar er zijn ook verschillen: zo kent EOS 27 afgevaardigden, terwijl Icon streeft naar 100 ‘gedelegeerden’. EOS beloont de zogenaamde ‘superdelegates’, terwijl Icon ook de stemmers wil belonen met ICX. 

Daarmee verwacht Icon dat gebruikers in het netwerk een (financiële) prikkel hebben om deel te nemen en te stemmen. De voorstemming vindt plaats van van 26 augustus tot 24 september. Door de weggeefactie vermindert de stichting haar vermogen van 112 miljoen naar 109 miljoen ICX. Omgerekend toch nog 23,5 miljoen dollar.

Daarmee heeft de Foundation toch nog 22 procent van alle beschikbare tokens in handen. Icon verlicht enigszins haar grip op het project na de netwerkupdate, maar de controle op het project vanuit de stichting blijft groot.

Op moment van schrijven is de koers van ICX $0,21 (+8,6%).

Bron: Decrypto

 

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!