China bitcoin ban OTC tether stablecoin

‘Tether lanceert stablecoin gedekt door Chinese yuan van Belgische bank’

Tether gaat een nieuwe stablecoin lanceren gekoppeld aan de Chinese munt renminbi (uitgedrukt in yuan, red). Zhao Dong, een invloedrijke aandeelhouder van Bitfinex, die onder dezelfde moederbedrijf iFinex valt als Tether, onthulde het onbevestigde bericht op messenging platform WeChat. Tether heeft het gerucht nog niet bevestigd.

Tether stablecoin

Dong is een vrij bekende persoonlijkheid uit de Chinese cryptowereld. Zo is hij:

  • Aandeelhouder van Bitfinex, de grootste bitcoin beurs ter wereld afgemeten naar volume van het handelspaar BTC/USD
  • Beheerder van een over-the-counter desk, waarbij bitcoin van eigenaar wisselt zonder tussenkomst van een beurs
  • Oprichter van leenplatform RenrenBit,  dat 21 miljoen wist op te halen met haar Initial Coin Offering en met RRB een eigen token op de markt heeft gebracht. Eerder staken fondsen als DragonFly Capital en Dong’s eigen fonds DFund geld in de startup.

De stablecoin krijgt als tickersymbool CNHT en moet ‘binnen enkele weken’ op de markt komen, aldus Dong tegenover nieuwssite Coindesk. De dekking van de cryptomunt zou in handen zijn van een onbekende Belgische bank.

De uitgifte heeft in zijn ogen twee voordelen: het maakt Tether minder afhankelijk van de Amerikaanse dollars en het helpt om de Chinese munt renminbi internationaal meer in circulatie te brengen.

USDT is gebouwd op de bitcoin blockchain en er zijn ook varianten op het ethereum en Tron netwerk. Het nieuwe product is vermoedelijk een poging om de bitcoin (BTC) handel in China aan te wakkeren. Chinese beleggers gebruiken nu de USDT om hun BTC in te slaan.

bitcoin meester

Offshore Chinees geld

De Chinese yuan is van oudsher alleen een betaalmiddel in China, maar in 2003 besloot de Chinese Volksbank dat banken in Hong Kong offshore bankrekeningen konden openen om de handel gekoppeld aan de munt te stimuleren buiten China.

Hongkong geldt inmiddels als één van de grootste centra voor offshore yuan. Tot juni 2019 is er 604 miljard yuan (ca. $85 miljard) opgeslagen bij banken op het eiland, volgens data van de monetaire autoriteit.

Daar staat tegenover dat elke Chinese burger niet meer dan $50.000 waarde aan renminbi mag omwisselen in een andere buitenlandse valuta. Ook is de centrale bank van het land bezig met de voorbereiding van een eigen stablecoin, een zogenaamde central bank digital currency (CBDC).

Weerstand

Niet iedereen zit op het initiatief te wachten, zo merkt zoals reporter Dovey Wan op in een tweet.

Zij vertaalt een reactie van Jun Du, ooit oprichter van Huobi en eigenaar van het Chinese crypto mediabedrijf JINSE. Du verwacht dat het ‘systematisch risico voor Chinese cryptobeleggers en de industrie’.

Ook merkt ze terecht op dit niet de eerste cryptomunt is met als dekking de yuan. Het is afwachten hoe de Chinese overheid op deze nieuwe munt reageert.

Een sentiment dat ook ‘influencer’ Boxmining onderschrijft.

Tether

Tether is in de cryptomarkt bekend om Tether USDT, een cryptomunt gekoppeld aan de dollar.

De uitgevende instantie heeft – in een voortslepende rechtszaak met procureur-generaal van de staat New York (NYAG), toegegeven dat deze dekking op ca. 74% ligt in plaats van de eerder beloofde 100%. Ook heeft een handjevol mensen het merendeel van de USDT-voorraad in bezit: ‘318 adressen bezitten 80% van Tether-voorraad’ 

Moederbedrijf iFinex moet in de New Yorkse rechtszaak vóo’r 14 oktober alle ‘relevante documentatie overhandigen aan NYAG, zo oordeelde het gerechtshof in New York onlangs.

De aanklacht tegen dochtermaatschappij Bitfinex luidt onder meer frauduleus handelen en het aanbieden van bitcoin aan beleggers in de staat New York zonder geldige handelslicentie.

 

 

 

 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!