Bitcoin BTC koers update analyse

‘Bitcoin (BTC) daling in augustus kwam niet door marktmanipulatie’

De grote daling van bitcoin eerder deze maand kwam niet door zogenaamde bitcoin whales die de prijs manipuleerde. Dat concluderen de onderzoekers van Coin Metrics.

De prijs is inmiddels hersteld, maar het is altijd interessant om te kijken naar mogelijke oorzaken van een daling.

Lees ook: Bitcoin (BTC) analyse: brengen de ‘bulls’ bitcoin naar $11.000?

Bitcoin dalingen

Vaak wordt er bij flinke dalingen in de prijs van bitcoin gewezen naar twee mogelijke ‘daders’: rijke bitcoiners die de markt makkelijk zouden kunnen beïnvloeden en de derivatenhandel. De futuresmarkt geeft handelaren de mogelijkheid met handel in BTC bezig te gaan, zonder het te hoeven kopen.

Beide verdachten gaan voor de meest recente grote daling vrijuit. Dat kunnen we concluderen uit de cijfers van Coin Metrics.

Coinbase

De eerste transacties die de daling inleidde werden gedaan op Coinbase. Op 19:54 Nederlandse tijd op 28 augustus gingen 72 bitcoin over de digitale toonbank. Dat gebeurde tegen een prijs van $740.000 in totaal.

Dit kan wel eens het begin geweest zijn van het ritje terug naar een prijs rond $9.500. De transacties zijn opmerkelijk, maar er lijkt geen spraken van marktmanipulatie. Een mogelijke verklaring voor de dalingen daarna zijn handelsalgoritmes.

De software zou de verkopen op Coinbase kunnen zien als een verkoopsignaal. Dat kan net de eerste steen zijn die omvalt, waarna andere volgen.

bitcoin coinbase sell of

Invloed van Coinbase

Een daling bij Coinbase heeft ook invloed op andere beurzen. Waar derivatenhandelaren in deze ‘zaak’ vrijuit gaan, hebben de twee grootste platformen wel een koppeling met Coinbase. De CME CF Bitcoin Reference Rate en de prijsindex van BitMEX maken gebruik van de prijzen bij de grote Amerikaanse beurs.

Wanneer handelaren dus kijken naar Coinbase voor prijsbewegingen, kan het zijn dat een daling (of stijging) zorgt voor een kettingreactie.

Daling

In een (grotendeels) ongereguleerde markt is meer mogelijk wat betreft het manipuleren van de markt. Er zijn binnen het ecosysteem een x aantal partijen die direct invloed kunnen uitoefenen op de dagprijs. Denk bijvoorbeeld aan grote cryptobeurzen en vroege bitcoiners met adressen vol BTC.

Maar de daling begin augustus kwam dus deze keer niet door kwade invloeden volgens Coin Metric. Het lijkt een kettingreactie op een relatief kleine verkoop.

Bron: Bitcoinist

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!