Bitmain wil bitcoin miners koppelen aan grote ‘farms’

Bitcoin mining gigant Bitmain heeft een platform gelanceerd om miners te koppelen aan eigenaren van grote mining farms. Ze noemen het zelf een World Digital Mining Map (WDMM), die komende maand tijdens een mining beurs in Frankfurt zijn primeur beleeft.

Bitcoin mining

Het principe van minen is op het oog vrij simpel: het delven en daarmee verdienen van nieuwe bitcoin (BTC) door het oplossen van een cryptografische puzzel. Voor het oplossen daarvan is veel rekenkracht nodig.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Voor elk blok met transacties is de beloning op dit moment 12,5 bitcoin en met een bloktijd van ca. tien minuten genereren miners ca. 1.800 BTC per dag.

Om mining winstgevend te maken zijn een aantal vinkjes nodig: zoals goedkope elektriciteit, de locatie en de kosten van geavanceerde mining apparatuur.

Miners gaan dus op zoek naar de goedkoopste en in toenemende mate de schoonste energiebronnen. In de meeste gevallen, bijvoorbeeld in China, verbruiken de miners de overtollige (het surplus) energie in een land.

Feitelijk energie die anders verloren zou gaan. Bitcoin als proof-of-work consensus systeem vertrouwt erop dat er een hoeveelheid energie is verbruikt om het netwerk verder te onderhouden. Dat zorgt voor meer vertrouwen.

Verliesgevend eind 2018

Miners hebben ook een rat race wie de meeste rekenkracht in het netwerk inbrengt. Het algoritme van bitcoin laat de moeilijkheidsgraad toenemen naarmate de rekenkracht toeneemt.

Uiteindelijk kan het lastiger zijn om de cryptografische puzzel op te lossen en kan mining verliesgevend zijn.

Wie weet nog de beelden van Chinese miners die eind 2018 hun apparatuur aan het vernietigen waren? Gezien de gedaalde prijs van één BTC (dieptepunt lag bij $3.100 eind 2018, red.) werd minen verlieslatend.

Ook Bitmain moest scherp bezuinigen. Ook een geplande beursgang werd afgeblazen.

Kaart voor matching

Bitmain wil nu met een kaart zowel de miners als de eigenaren van mining apparatuur faciliteren met deze nieuwe kaart.

Hardwarefabrikanten – en exploitanten kunnen de kaart gebruiken om contact te leggen met miners en mining pools. Met de halvering van de block rewards van bitcoin in april/mei 2020 in het vooruitzicht, lopen miners namelijk het risico dat hun apparatuur verouderd raakt.

Fabrikanten – en exploitanten kunnen daar actief op inspelen via deze nieuwe marktplaats. Eigenaren van mining farms moeten aan Bitmain ‘bewijzen’ dat ze nieuwe miners toelaten.

Bitmain wil faciliteren met het ontwerpen en bouwen van nieuwe mining farms, zo is de (commerciële) gedachte.

INTERVIEW Poolin.com: ‘Deel van Bitcoin mining apparatuur zal door halving waarde verliezen’

Bitcoin netwerk en rekenkracht

De rekenkracht van het bitcoin netwerk is in 2019 hard gegroeid. Zo is er eerder een tijdelijk record bereikt van 94 triljoen hashes per seconde op het netwerk. In september is de rekenkracht inmiddels twee keer al boven de 100 uitgekomen.

Bitmain wil bitcoin miners koppelen aan grote 'farms'

bron: Blockchain.info

Dat heeft tot gevolg dat de strijd om de block reward en de transactiekosten heviger is dan ooit.

Na de vermeende dip in hashrate afgelopen week, is de rekenkracht weer geheel hersteld met 108 terahash per seconde. Daardoor zijn er uiteindelijk meer transacties per seconde mogelijk op de basislaag van bitcoin.

Het protocol van bitcoin past de moeilijkheid elke twee weken aan, om zo het gemiddelde weer naar tien minuten te brengen.

Lees ook – Bitcoin mining bedrijf uit Canada koopt 2500 nieuwe A10’s

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.