bitcoin BTC lightning network LN apps appstore

Column Andy Bryant (bitFlyer) – Lightning Network Bitcoin werkt als barrekening

Column – Als het gaat om het toepassen van blockchain zijn er een aantal zaken die een barrière kunnen vormen. Zo is het schaalbaar maken van de technologie een uitdaging. Waarom is dit zo belangrijk en hoe lossen we dit probleem op?

Andy Bryant, Chief Operating Officer bij bitFlyer Europa, geeft hier in de onderstaande column zijn visie op en ziet het Lightning Network van bitcoin als een goede stap voorwaarts.

Bitcoin, blockchain en schaalbaarheid

Om uit te leggen waarom het opschalen van blockchain lastig is, is de blockchain trilemma essentieel: de wisselwerking tussen veiligheid, decentralisatie en schaalbaarheid.

Zodra er aan twee van de drie elementen prioriteit gegeven is, gaat dat ten koste van het derde element.

Open blockchains zoals Bitcoin en Ethereum zijn ontworpen met een focus op decentralisatie en veiligheid. Een van de uitdagingen is de lage aantal transacties per seconde, dat bitcoin op gemiddeld zeven stuks per seconde ligt.

Dat valt in het niet bij Visa en MasterCard. Op de markt zijn er blockchains zoals Radix die hogere snelheden behalen, maar die leveren in op decentraal vermogen.

Lightning Network als barrekening

Door het gedecentraliseerde model is het een uitdaging om bitcoin te upgraden met nieuwe schaalbaarheidsoplossingen. De volgende voorwaarden zijn dan belangrijk:

  • een zeer sterke consensus tussen bestaande deelnemers te genereren
  • onenigheid te veroorzaken die tot een splitsing leidt – ook wel een ‘fork’ genoemd – met een nieuwe blockchain tot gevolg. Dan zijn er twee blockchains: een met de verbeterde functies en een zonder.

Ik denk dat de échte verlossing gaat komen met de zogenaamde ‘second-layer’ of ‘off-chain’ oplossingen. Een tweede laag bovenop de basislaag van het protocol om razendsnel transacties op te versturen.

Dat leidt tot minder netwerkcongestie op de basislaag.

Het is eigenlijk als een barrekening; je kunt een reeks niet afgeronde transacties verzamelen die pas definitief zijn als de rekening is gesloten en alles in één keer is afgehandeld (zoals Lightning Network voor Bitcoin en Plasma voor Ethereum).

Sinds de introductie is het Lightning-netwerk van Bitcoin snel gegroeid. Het secundaire netwerk is nu goed voor bijna 2 miljard dollar aan open ‘rekeningen’.

‘On-chain’ transacties

Sommigen beweren dat een vertraagde afwikkeling van bitcoin-transacties de voordelen van blockchain als ‘real-time’ nauwkeurig grootboek ondermijnt.

Ik geloof echter dat, net zoals een barman niet perse ieder individueel drankje wil afrekenen, oplossingen zoals Lightning Network in populariteit blijven groeien, vanwege hun enorme schaalbaarheidsvoordelen en gemak.

Uiteindelijk is de bitcoin blockchain de ruggengraat en zijn ‘on-chain’ transacties alleen nodig voor grote, belangrijke transacties. De secundaire en mogelijk tertiaire laag is er voor de dagelijkse betalingen in bitcoin en satoshi (sats).

Stel dat schaalbaarheid geen issue meer is, wordt dan blockchaintechnologie gemeengoed in het dagelijkse leven?

Ja, deze publieke netwerken gaan op termijn de grootste betaalverwerkers van deze wereld inhalen in gebruik en reputatie. Wat alleen nog nodig is, is volume.

Meer evangelisatie nodig van blockchain

En om meer volume te creëren, is de aaibaarheid van blockchain nodig.

Zo is er weerstand onder de bestaande bedrijven en industrieën om gedisrupt te worden. We zien ook verkeerde frames ontstaan en onrust door nieuwe wet  – en regelgeving.

Kortom, er is nog een lange weg te gaan op het gebied van educatie en kennis. Ook het virale effect wat we hebben gezien bij het Internet en sociale media ontbreekt nog volledig.

Maar als je 25 jaar terugkijkt, zouden we hetzelfde hebben gezegd voor de massa-adoptie van het internet.

Met elke technologische vooruitgang kijken mensen meestal naar de laatste jaren en extrapoleren ze een vergelijkbaar scenario voor de komende jaren.

In plaats van lineair te denken, moeten we echter de exponentiële groei begrijpen. Het is slechts een kwestie van tijd tot de eerste stappen richting mainstream worden gezet en ik denk dat dit jaar zomaar eens het omslagpunt zou kunnen zijn.

Lees ook – bitFlyer voegt vijftal altcoins toe aan haar Europese cryptobeurs 

Over de auteur

bitFlyer is een bitcoin- en blockchainbedrijf gevestigd in Japan. De Europese vestiging opereert vanuit Luxemburg en beheert een exchange-platform waarop Europese handelaren bitcoin kunnen kopen en verkopen. Andy Bryant is Chief Operating Officer en co-head bij bitFlyer Europe.

 

 

Disclaimer: dit is een gesponsorde post.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!