Ripple onder vuur in voortslepende rechtszaak: ‘XRP is géén aandeel’

Ripple ligt in thuisland Amerika onder vuur vanwege een voortslepende rechtszaak van een ontevreden belegger. Deze vindt het bedrijf uit Seattle met XRP een effect op de markt brengt.

Ripple heeft nu een motie ingediend die de aanklacht van de eiser moet weerleggen. Slagen CEO Brad Garlinghouse & Co erin deze storm te overleven?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ripple rechtszaak

Het is een vrij ingewikkelde en complexe zaak, die sinds een jaar loopt bij de rechtbank van San Francisco. In het kort: de eiser Bradley Sostack heeft in januari 2018 – op de hoogtepunt van de markt – een hoeveelheid XRP gekocht bij een ruilbeurs.

De koers daalde en Sostack raakte met andere beleggers ontevreden en hij diende bij de rechtbank een klacht in: XRP is een effect uitgegeven door Ripple Labs en valt daarmee onder de federale effectenwet (Security Law, red.).

De eisers worden gesterkt in hun zaak door de richtlijnen die de SEC eerder dit jaar publiceerde met betrekking tot digitale assets en het onderscheid tussen de diverse tokens.

Motie

Ripple had tot medio september de tijd om in verweer te gaan en dient nu een motie in. De blockonderneming uit Seattle wil met een aantal argumenten de eis van Sostack van tafel vegen.

In de motie staat onder meer dat het niet aan een rechtbank is om te besluiten wat XRP ís.

Verder vindt Ripple dat XRP al sinds 2013 op de markt is en dat de eiser de token pas in januari 2018 heeft gekocht. Ripple wil maar zeggen: zijn tokens zijn niet gekocht in de periode 2013 tot 2016.

Bovendien, XRP is geen effect omdat het géén ‘investeringscontract’ is, zo betoogt het bedrijf.

In de motie staat letterlijk:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Het kopen van XRP is géén investering in Ripple. Ook is er géén zakelijke relatie tussen Ripple en de houders van de XRP token.

Ripple doet niet de belofte dat houders van XRP winst gaan maken. Bovendien is de XRP ledger decentraal’.[/penci_blockquote]

Daarin voegen ze nog eens toe: XRP is een betaalmiddel en kan daarom óók niet nog een effect zijn.

Ripple zit op de lijn van de CFTC, de Amerikaanse toezichthouder op de commoditymarkt: een betaalmiddel is een commodity en geen aandeel.

Commentaar

Jurist Jake Chervinsky, op Twitter bekend om zijn scherpe commentaren, zegt er het volgende over:

Volgens hem leiden de vele argumenten af van de kernvraag: is XRP nu een ongereguleerd aandeel of niet?

Effect vs. token

De Amerikaanse autoriteiten buigen hun hoofd over wat de scheidslijn is tussen een effect en een utility token.

Een vuistregel is: zodra er net zoals bij bitcoin géén centraal figuur en centrale entiteit is aan te wijzen als uitgever, dan is de kans kleiner dat een token een effect is.

Ook moeten utility tokens een duidelijk nut of functie hebben binnen een decentraal ecosysteem.

Ripple Labs is de ontwikkelaar achter de Ripple-technologie en de XRP token en het is een bedrijf met een kantoor, een HR-afdeling en aandeelhouders. Een ‘normaal’ bedrijf zoals je dat met bitcoin in ieder geval niet hebt.

Ripple kan zich enigszins vasthouden aan een uitspraak van de Financial Conduct Authority (FCA): XRP is te classificeren als een ‘exchange of utility token en niet zozeer als effect’, aldus de Britse toezichthouder.

Effect of niet, in het geval van Ripple zijn er een aantal grijstinten, zoals de Amerikaanse jurist Josh Lawler dat ook in ons interview aanhaalde.

De komende maanden moet duidelijk worden of de zaak voor een jury verschijnt of dat er een minnelijke schikking volgt. Ripple heeft een eerdere aanklacht ook in de minne geschikt.

XRP fork

Zo bepaalt Ripple nog steeds wat er het met overgrote deel van de XRP tokens gebeurt, omdat men daar eigenaar van is.

Dat gaat zo ver dat een deel van de achterban inmiddels woest is: Ripple moet stoppen met het ‘dumpen van XRP op de markt’.

De twitteraar Crypto_Bitlord is initiatiefnemer en ruim 2.500 mensen hebben de petitie ondertekend. Hij zet ook een machtsmiddel in: luistert Ripple niet, dan wil hij Ripple gaan ‘opsplitsen’.

Anders dan bij bitcoin is Ripple niet echt op te splitsen. Je kunt wel de source code kopiëren en een eigen project starten zoals Casinocoin heeft gedaan als Ripple-fork.

XRP prijs

Op moment van schrijven handelt XRP voor een prijs van $0.30. De lopende rechtszaak heeft tot nu geen merkbaar effect op de prijs gehad.

Ripple onder vuur in voortslepende rechtszaak: 'XRP is géén aandeel'

XRP prijs afgelopen maand (bron: Cryptocompare)

Bron: Coindesk

Lees meer over:
RippletokenXRP

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...