Bitcoin is 11 jaar oud: 5 feitjes die je misschien nog niet wist

Vandaag is het elf jaar geleden dat de anonieme Satoshi Nakamoto zijn whitepaper aan de wereld bekend maakte. De genesisblock van Bitcoin volgde ruim een maand later en een nieuwe technologie en asset is geboren. Inmiddels zijn er 18 miljoen bitcoins gemined.

Bitcoin is in 2009 ingenieus bedacht met het idee dat een centrale entiteit zoals een staat of bank niet meer het alleenrecht heeft om geld te creëren. Hij heeft meerdere technieken samengebracht die ontworpen en bedacht zijn door o.a. cypherpunks.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Sindsdien heeft bitcoin vele records gebroken, onder meer de prijs die in december 2017 een voorlopig hoogtepunt bereikt van $20.089 volgens Coinmarketcap. En kun je de developer Laszlo Hanyecz nog herinneren die in 2010 twee pizza’s kocht voor in totaal 10.000 BTC?

Mogelijk wel, maar ben je ook op de hoogte van de volgende vijf interessante feiten?

1. ‘Bitcoin niet meest gebruikte cryptomunt’

Bitcoin heeft een marktdominantie van 67,5% van de marktwaarde van alle cryptocurrency, maar het handelsvolume vertelt een ander verhaal.

Volgens gegevens van CoinMarketCap heeft niet bitcoin het hoogste dag – en maandvolume, maar stablecoin Tether, waarvan de marktkapitalisatie dertig keer minder is dan BTC. (bron: Coinmarketcap)

Als we uitgaan van de cijfers van Coinmarketcap, wiens data door sommigen in twijfel zijn getrokken, wint Tether USDT het in volume van Bitcoin sinds april van dit jaar.

Ook in de maand augustus is de stablecoin marktleider met ca. $21 miljard aan dagelijks handelsvolume. Ook het maandvolume ligt bij USDT 18% hoger.

Na de halvering van bitcoin in mei 2020, neemt de voorraad aan nieuwe bitcoins af (block reward gaat van 12,5 naar 6,25 BTC, red.)

Het is logisch voor lange termijn houders (‘hodlers’) om bitcoin te verzamelen in plaats van te verhandelen. Het is de grote vraag of er een prijseffect optreedt na het halvening event.

2. Bitcoin raakt over 120 jaar ‘op’

Nou, bitcoin raakt niet bepaald ‘op’. Een groot deel van bitcoin die al is gemined, blijft in circulatie. Zo is onlangs de 18 miljoenste Bitcoin gedolven. We zijn weer een stap dichterbij de maximale ‘cap’ van 21 miljoen stuks.

Een simpele rekensom leert dat er dus nog 3 miljoen stuks te delven zijn.

Volgens het proof-of-work consensus algoritme wordt de laatste bitcoin ergens in 2140 gedolven. Onderaan de streep zijn er geen 21 miljoen, want naar verluidt zijn er circa vier miljoen BTC onvindbaar.

Na 2140 ‘stopt’ het vinden van nieuwe blokken. Met de transactiefees moeten de miners vervolgens het netwerk blijven onderhouden.

3. Slechts 19% wereldbevolking gebruikte cryptovaluta in 2018

Ongetwijfeld zoek jij meerdere keren per week nieuws over Bitcoin en andere cryptovaluta zoals de koersen en andere nieuwtjes. Wist je dat de meerderheid van de bevolking nooit crypto in bezit heeft gehad? Dus eigenlijk ben je vrij uniek.

Hoewel we misschien op weg zijn naar wereldwijde acceptatie, is het aantal crypto-gebruikers verrassend laag.

Slechts 19% van de wereldbevolking heeft crypto gekocht, volgens gegevens een enquête die Kaspersky Lab in juni 2019 heeft vrijgegeven.

bron: Kaspersky Labs

Bitcoin is 11 jaar oud: 5 feitjes die je misschien nog niet wist

Uit het onderzoek blijkt dat slechts 10% van de respondenten “volledig begrijpt hoe cryptocurrencies werken”. Voor degenen die geen crypto bezitten, is 14% bereid om crypto in de toekomst te gebruiken. Er is dus nog veel verbeterpotentieel.

4. Wereldwijd meer dan 40 miljoen cryptowallets en bijna 5.000 crypto-geldautomaten

Cryptowallets zijn nodig om je cryptovaluta in op te slaan. Het aantal cryptowallets is gestaag toegenomen sinds 2014 toen er sprake was van naar schatting één tot twee miljoen wallets.

In 2016 is het aantal cryptowallets exponentieel toegenomen tot vijf miljoen. Vandaag de dag zijn er iets meer dan 40,2 miljoen crypto-wallets aangemaakt, volgens Statista. De afgelopen drie jaar is er sprake geweest van een zeer sterke groei.

bron:

Bitcoin is 11 jaar oud: 5 feitjes die je misschien nog niet wist

Hetzelfde geldt voor bitcoin ATM‘s.

Wie had in 2008 gedacht dat je zo gemakkelijk bitcoin kunt kopen uit een automaat? Crypto-automaten verschenen voor het eerst in 2013 in Canada, toen startup Robocoin uit Las Vegas de eerste bitcoin pinautomaat neerzette in Vancouver.

Op deze manier is Bitcoin toegankelijker geworden voor het grote publiek. Je kunt bij de de ATM niet alleen bitcoin kopen, maar ook verkopen.

bron:

Bitcoin is 11 jaar oud: 5 feitjes die je misschien nog niet wist

5. De prijs van Bitcoin is in 10 jaar met 838.000.000% gestegen!

Bitcoin als virtuele valuta is er om de inefficiëntie van het traditionele fiatsysteem ook bloot te leggen. Het netwerk legt het fundament voor een nieuwe economische grondstof, als we sommige experts mogen geloven.

De prijs van bitcoin heeft de afgelopen tien jaar een enorme, onwaarschijnlijke vlucht gemaakt. Zowel in absolute als in relatieve zin.

De bitcoin prijs lag tien jaar geleden iets boven de 5 dollar! Voor de prijs van één bitcoin nu zou je destijds ruim 1.800 BTC kunnen kopen.

Saifedean Ammous, auteur van The Bitcoin Standard, merkte in een recente tweet op dat de bitcoin prijs in haar ca. 838.078.685% is gestegen. 2019 geldt tot nu toe als een goed jaar, dat begon met een koers van $3.700 en nu handelt voor $9.100 op moment van schrijven.

Tegelijkertijd heeft het aantal BTC-whale adressen deze maand ook een nieuw record bereikt. Op dit moment zijn er meer 2.000 adressen waarop meer dan 1.000 bitcoin staat.


Bron: Okex