Cryptobedrijf Longfin moet $6,8 miljoen boete aftikken wegens fraude

Nog meer nieuws uit de SEC-hoek: cryptobedrijf Longfin moet $6,8 miljoen aan boetes aftikken aan de Securities & Exchange Commission (SEC). Daartoe heeft de federale rechtbank in New York besloten.

In juni dit jaar heeft de beurswaakhond het bedrijf aangeklaagd wegens een frauduleuze beursgang en boekhoudfraude. Die feiten zijn volgens de rechter bewezen verklaard.

Cryptobedrijf Longfin fraudeerde

Dat maakt de beurswaakhond in een persbericht bekend.

Kern van de aanklacht (PDF): CEO Venkata S. Meenavalli heeft de zaken geheel anders voorgesteld dan ze zijn. Bij de beursgang van Longfin verklaarde hij dat Longfin vanuit de VS opereerde, maar dit is nooit het geval geweest.

Zowel het management als de operatie is offshore uitgevoerd. In de aanklacht van de SEC staat te lezen:

“Longfin en Meenavalli hebben 400.000 Longfin aandelen gratis uitgegeven aan insiders en het aantal gekwalificeerde aandeelhouders is hoger voorgesteld dan daadwerkelijk het geval was. De betrokkenen hebben gefraudeerd om aan de voorwaarden van de Nasdaq beurs te voldoen.

Ook is maar liefst $66 miljoen in de boeken opgenomen als inkomsten, terwijl dit fictieve inkomsten betroffen. Dit fictieve aantal was goed voor 90% van de totale omzet over 2017, een van de benodigde stukken voor de beursgang.

De prijs van het aandeel Longfin, genoteerd aan de Nasdaq beurs, schoot met 2000% door het plafond toen het eind 2017, op de hoogtepunt van de crypto hausse, een overname van een blockchain startup Ziddu.com bekend maakte.

Meridian Enterprises Pte. Ltd, waarvan Meenavalli 92% van de aandelen bezit, zat achter de overname.

In november 2018 heeft Longfin haar deuren moeten sluiten. Op de bedrijfswebsite staan enkel nog officiële documenten die bij de SEC zijn ingediend.

Schikking uit 2018

De SEC neemt Longfin al langer op de korrel. In een aanklacht uit 2018 is er – zonder tussenkomst van de rechter – een schikking getroffen tussen de SEC en Longfin.

De aanklacht uit april 2018 luidde destijds: verkoop van aandelen die ‘gelocked’ waren. Toen de prijs van de aandelen omhoog schoot, heeft het managementteam voor $33 miljoen aan aandelen verkocht.

Vervolgens heeft de SEC deze inkomsten bevroren. Het bedrijf Longfin en haar CEO Meenavalli moesten hiervoor respectievelijk $284.139 en $28,416 aan boetes aftikken.

Lees ook – SEC deelt $24 miljoen boete uit aan Block.one vanwege ‘aandeel’ EOS

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!