hong kong bitcoin

Bitcoin (BTC) handel op LocalBitcoins in Hong Kong schiet omhoog

Bitcoin (BTC) kan een uitweg zijn voor mensen die willen ontsnappen uit de lokale financiële wereld. In Hong Kong is het momenteel flink rommelig met protesten en agressieve confrontaties over en weer.

De protesten zijn gericht tegen de wet om uitlevering aan China toe te staan. Daar is een grote groep Hongkongers het niet mee eens. Dat resulteert in georganiseerde groepen mensen die hun stem laten horen tegen de genomen maatregelen.

China

De protesteerders tegen de invloed van China worden kort op de huid gezeten door de Chinese autoriteiten. Om dat tegen te gaan wordt er gebruikt gemaakt van contant geld. Je bent immers vrijer qua betalingen als je het niet digitaal via een bank moet doen.

Maar bij de meeste pinautomaten wordt je goed in de gaten gehouden, zeker in een onrustig gebied als Hong Kong nu. Daarom zetten protesteerders regelmatig een masker op: je bent zo minder makkelijk te herkennen op camerabeelden.

De protesten leiden tot wekelijkse gewonden en arrestaties. Door het geweld is het aantrekkelijk om te kijken naar alternatieven waardoor je zo min mogelijk te maken hebt met lokale en centrale machten.

Bitcoin

In dit scenario komt bitcoin om de hoek kijken als mogelijk alternatieve valuta. Via LocalBitcoins kun je een deal opzetten van persoon naar persoon. Net als Marktplaats voor je oude auto, maar dan voor BTC.

Wanneer je relatief anoniem aan je bitcoin kunt komen, is het een optie om in gevaarlijke omgevingen alsnog onbezorgd transacties te doen. Een target van de Chinese autoriteiten heeft een grote kans dat zijn bankoverschrijvingen niet doorkomen. De lange armen van die staat kunnen echter niks uitrichten op het netwerk van BTC.

Het is niet zo dat Hong Kong massaal overstapt naar bitcoin, maar we zien wel een recordvolume voor deze week. In onderstaande grafiek is te zien dat het gaat om $13 miljoen aan handelsvolume in de lokale valuta de afgelopen week. En dat is wel een record.

localbitcoins volume hongkong
LocalBitcoins volume in Hong Kong volgens coin.dance.

Anoniem

The Washington Post sprak met een van de protesteerders. Ze wil graag alleen genoemd worden bij haar voornaam, Alexa. Ze moet en zal uit de handen blijven van de Chinezen: ”Ik doe er alles aan om anoniem te blijven.” Nadat ze thuis kwam van een protest met de traangas nog in haar ogen wist ze het zeker: de Chinese apps moeten van de telefoon af.

Apps als WeChat en Alipay waren de slachtoffers, deze zouden gebruikt kunnen worden door de Chinese politie om iemand op te sporen. Om veiliger te communiceren gebruikt de activiste Telegram. Je privéberichten op dat platform worden gecodeerd verzonden.

Bitcoin Magazine NL heeft overigens ook een leuke groep op Telegram

Mogelijkheid

In sommige situaties is de mogelijkheid om gebruik te maken van een decentraal netwerk voor betalingen en het opslaan van waarde bijna bittere noodzaak. Dat geldt voor de hierboven besproken Alexa, maar ook voor in Argentinië en bijvoorbeeld Venezuela kan het een fijne uitweg zijn.

Niet voor niets was de prijs op lokale beurzen in Argentinië vorige maand ruim $2.000 hoger dan de actuele prijs wereldwijd.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!