hack scam bitcoin malware

IDAX schort handel op, verdwenen CEO heeft private keys cold wallet

De Chinese cryptobeurs IDAX heeft haar handel per direct opgeschort: het storten en opnemen van cryptovaluta is voor onbepaalde tijd niet meer mogelijk.

Aanleiding is een CEO die eerder deze week plots is verdwenen, zo meldt de ruilbeurs in een blogpost. Het is onduidelijk waar Lei Guorong uithangt.

Eerder deze week heeft de beurs zelf al gewaarschuwd omdat er een run op tegoeden plaatsvond.

IDAX en cold wallet

De CEO is sinds 24 november als vermist opgegeven, zo staat in de verklaring te lezen. Een van de risico’s is dat hij er met de fondsen vandoor gaat.

Daarom heeft de ruilbeurs als tegenmaatregel de toegang tot haar cold wallet ‘beperkt. Een van de gevolgen daarvan is dat er geen handel mogelijk is.

IDEX vertelt er niet expliciet bij of Lei direct toegang heeft tot de fondsen. Ook is uit de verklaring niet op te maken of de fondsen van de klanten nu gevaar lopen.

Veilig opslaan van je bitcoin en crypto? Bekijk de hardware wallet van Ledger

China en exchanges

Het nieuws volgt op een aantal bewogen weken tot nu toe voor exchanges in China. Zo heeft de centrale bank in China de druk opgevoerd bij binnenlandse exchanges. Door middel van controle en huiszoekingen tracht men vermeende ‘illegale handelspraktijken’ op te rollen.

Dat beleid heeft eerder dit jaar al effect gehad. Uit een rapport van de centrale bank blijkt dat er dit jaar in het land  circa 170 ruilbeurzen al gesloten zijn als gevolg van scherpere controles.

Eerder deze week moest IDAX haar handel al stopzetten voor gebruikers uit China als gevolg van de aangekondigde verscherpte controles in het land. De voorzorgsmaatregelen tonen aan dat het centraal opslaan van fondsen risico’s met zich meebrengt.

Upbit hack

Upbit is eerder deze week gehackt, waarbij er 342.000 ether (ETH) gestolen en verplaatst naar een ‘onbekende wallet’.

Op moment van de hack ging het om een bedrag van 50,2 miljoen dollar (45,6 miljoen euro). De ruilbeurs gaat de balansen van de klanten aanvullen met eigen middelen.

Lees ook – Dit zijn de 7 grootste crypto exchange hacks van 2019

bitcoin kopen

 

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!